Fóóóór!

Vigyázz ott elöl!


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Valahogy szóba kerül a kérdés, és a golftárs megjegyzi, hogy nem érti az angolokat, amikor a labdájuk valaki felé röpül, miért kiabálják azt, hogy "nééégy"? Megértem a viccet, és jót nevetünk.

Az a "fóóór" ugyanis nem a "four" vagyis nem négy, hanem "fore", azaz szótár szerint elöl, elülső, elöl lévő, első. Szerepel olyan szóösszetételekben is, mint forebrain (előagy), forecast (előrejelzés), foreground (előtér), foremast (előárbóc), foreplay (előjáték), foresight (előrelátás), foreword (előszó).

Szóval a "fóóór" kiáltás annak a rövidítése, hogy aki elöl van, szíveskedjék vigyázni, ha jön a labda.

(1) Azonnal forduljunk a hang irányába!
Csak a fülünkre hagyatkozzunk, ne nézzünk körül, az is időveszteség – átlagos ütőtáv és labdasebesség esetén 1-2 másodpercünk van a cselekvésre. Azért kell szembeállni az érkező labdával, mert a hátunkat csak így tudjuk védeni.

(2) Húzzuk össze magunkat, amennyire csak bírjuk!
Ereszkedjünk féltérdre, görnyedjünk előre, hajoljunk le, tegyünk akármit, de legyünk nagyon picikék.

(3) Hajtsuk le a fejünket!
Az arcunkon sok sérülékeny elem van, szem, orr, száj, fog, van amiből több is. Inkább tanulmányozzuk elmélyülten a hangyák társadalmi életét.

(4) Karunkkal védjük az arcunkat, fejünket!
Tegyük a tenyerünket a tarkónkra, miközben az alkarunkkal védjük a homlokunkat. Ne bízzunk a dús sörényünkben, még golfsapkával együtt sem elég. A kéz viszont mindig kéznél van. Az sem túlzás, ha mindkettőt használjuk.

Lugosi Balázs (PGAH Pro) videója ugyanebben a témában:

Fotó: LiveAbout
Videó: Lugosi GolfSchool

2023.06.23.

Hozzászólások