Fólia a bunkerben

Békés szurkálás


- Bodor Tanár Úr jegyzete -

Némelyik bunker fekete műanyag fóliával van bélelve technikai okokból. Rendes esetben ez a fólia mélyen a homok alatt van, és nem is tudunk róla. De mi a helyzet, ha a fólia fölbukkan a bunker felszínén, vagy olyan vékony homok fedi, hogy zavarja a beállást, vagy az ütést?
A fólia mozdíthatatlan akadály. Ha zavar, jogos a könnyítés. A 16.1c szabály lehetőségei szerint a bunkeren belül "ingyen", a bunkeren kívül 1 büntető ütésért. Azonban a zavar nemcsak akkor állhat fenn, ha a fólia a felszínen van, hanem akkor is, ha homok takarja.

Általában a föld alatti akadály is akadály, akkor is, ha nem látszik. (8.1a/7) Ilyenek lehetnek a locsoló rendszer csövei, elektromos kábelek, vízelvezető csövek, és más hasonlók, például a bunkerek fólia bélése.

- A játékos jogosult meggyőződni arról, hogy ezektől származó zavaró hatás nem áll fenn. Ennek felderítésére megszondázhatja a terepet, feltéve, hogy azzal nem javítja a labda környezetét. Például szurkálhatja tee-vel, ceruzával, pitch mark javítóval.
- Sőt, jogosult a játékos felderíteni a terepet akkor is, ha a zavaró tényező nem akadály, hanem a pálya szerves része, és nem jár miatta könnyítés.
- A szondázás bunkerben is megengedett, ha alaposan feltételezhető, hogy a homok alatt akadály van eltemetve. De ez nem járhat a homok tesztelésével. (12.2b/2)

Egy konkrét esetben:

A játékos labdája egy bunker homokjában fekszik. Azonban nem messze a labdától a homok felszínén jól látható a fekete fólia. Ilyenkor a játékos jogosan vélheti, hogy ha máshol van fólia, akkor a labda alatt is lehet. Tehát megszurkálhatja a homokot, hogy megtudja, milyen mélyen van. Ha a homokréteg olyan vékony, hogy a fólia zavarhatja az ütést vagy beállást, a könnyítést igénybe veheti, mert a felszín alatt nem látható akadály is ugyanolyan akadály, mint a felszínen lévő.


Fotó: golfdom.com

2019.07.24.

Hozzászólások