Extra könnyítés

A szokásos szabályoktól eltérően


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Még mindig gyakran lehet találkozni azzal a korábban elterjedt tévhittel, hogy a 2019-es új szabályok szerint az elveszett vagy pályahatáron túlra került labda esetén nem kell feltétlenül visszamenni az ütés eredeti helyére és onnan játszani új labdát, hanem ehelyett 2 ütés büntetésért lehet folytatni onnan, ahol a labda elveszett vagy elhagyta a pályát.

Jó tudni, hogy ez nem igaz. A tévedés alapja az E-5 helyi szabály minta, amely hasonló könnyítést tenne lehetővé, de egyrészt a szokásos könnyítési módoktól eltérően, és lényegesen bonyolultabban, másrészt csak versenyen és hendikep módosító körön kívül. Alkalmazhatóságát helyi szabályban kellene rögzíteni, de Magyarországon ilyen sehol nincs hatályban.

Ezzel szemben igaz, hogy az elveszett vagy játékhatáron kívülre került labdára a 18.2 szabály vonatkozik. Eszerint a játékosnak ütés-és-távolság könnyítést kötelező igénybe vennie, vagyis 1 büntetőért a legutóbbi ütés eredeti helyéről kell az eredeti vagy egy másik labdát újrajátszania. A Golf Szabályokban ezen kívül más lehetőség nincs.

Az, hogy versenyen kívül, egy baráti golfpartin a játékosok milyen egyéni könnyítésekkel élnek, az az ő magánügyük.

De ha valaki olyan stroke play versenyen, amelyet az R&A szabályok szerint rendeznek, akár pályahatáron kívülre került, akár a pályán büntető területen kívül elveszett labda esetén az ütés eredeti helye helyett a játékot onnan folytatja, ahol a labda eltünt, vagy kilépett a pályáról, akkor idegen helyről játszik, megsértve a 14.7a szabályt.

Amiért mindenképpen kap 2 büntető ütést. De ennyivel csak akkor ússza meg, ha ezzel nem juthatott számottevő előnyhöz. Ha viszont jelentős előnyre tehetett szert, ami ilyen esetekben szinte biztos, akkor a 14.7b(1) alapján a büntetése kizárás. Nem szükséges, hogy éljen az előnnyel, a puszta lehetőség már elég.

Megjegyzem, hogy a 2 büntetős extra könnyítést kizárólag a hobbi golf, a baráti golfpartik gyorsítására szánták. Nem véletlen, hogy jellemzően a túlterhelt pályákon alkalmazzák, ahol versenyt általában nem rendeznek. Az előnye csak akkor érvényesül, ha mindenki szinte kötelezően ezt választja.


Fotó: RLQ GolfRule, YouTube

2020.05.22.

Hozzászólások