Extra büntetések

Ener, Enes


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Nemzeti szövetségek, golfklubok különféle megfontolásokból a Golf Szabályokban megszabott büntetéseken túl egyes esetekre külön szankciókat is kiszabhatnak.

(1) Visszatartott eredmény (NR)
A Golf Szabályok nem foglalkozik a hendikepekkel, azok kezelésével. Ezekről a WHS Hendikep Rendszer 7.1b szabálya rendelkezik. Intézkedési joga a HCP Bizottságnak van.
- Ha a játékos egy hendikep módosításra elfogadható eredményét nem adja le, akkor büntető eredményt (penalty score) kap, és a hiányzó eredménye helyett az kerül a hendikep történetébe. Ez arra is vonatkozik, ha az eredményt nem időben adja le.
- De büntető eredmény esedékes azért is, ha bebizonyosul, hogy a játékos azzal a szándékkal nem játszott le egy vagy több szakaszt a versenykörből, hogy jogtalan előnyt szerezzen az eredmény befolyásolására.
- A büntető eredmény mértéke a játékos utolsó húsz eredményéből a legrosszabb (SD) eredménykülönbség.
- Ha a játékos visszatartott eredménye ismert vagy később ismertté válik (pl. a live score-ból), és hendikep módosításra elfogadható, akkor a játékos hendikep történetébe a tényleges eredményt is fel kell vinni, a büntető eredménytől függetlenül.
- Ha valós és méltányolandó indoka van annak, hogy a játékos az eredményt nem adta le, vagy a leadással késlekedett (pl. a kártyát a jegyző magával vitte), illetve töredék kört játszott (pl. sérülés), akkor a HCP Bizottság eltekint a büntető eredménytől, és törli azt.

Az NR ilyen szankcionálása minden olyan minősített körre érvényes, amelyen hendikep módosításra elfogadható eredmény születhet, akár versenyen, akár azon kívül játszották. Tehát nem csak Szövetségi és Ranglista, hanem klub versenyre és regisztrált egyéni játékra is.

Megjegyzések:
- Ha a játékos az eredmény leadását azért manipulálta, hogy jogtalan előnyhöz jusson, akkor a büntető eredményen túlmenően a HCP Bizottság visszavonhatja a játékos Hendikep Indexét. Ez azzal jár, hogy nem játszhat olyan versenyen, amelyen kötelező az érvényes hendikep.
- Azokkal a játékosokkal szemben, akik ismételten elmulasztják az eredményük leadását, vagy nem fejezik be a kört, fegyelmi eljárás alkalmazható.

(2) Távolmaradás (NS)
A Golf Szabályok szerint ennek büntetése kizárás. Ezen túlmenően az MGSZ a Szövetségi és Ranglista versenyeken külön büntetést is alkalmaz. A távolmaradásról a Versenyszabályzat VSZM2 melléklet 6. pontja rendelkezik.
- Nevezést visszamondani a nevezési határidő lezárásáig lehet, és csak a GOLFiGO rendszeren keresztül. Ehhez semmilyen indoklás nem szükséges. A játékos minden szankció nélkül törlődik a nevezési listáról.
- A határidőig nem törölt játékos felkerül a startlistára, számára eredménykártya készül. Ilyenkor a nevezés lemondása már csak a rendező klubnál lehetséges, de az már távolmaradásnak (No Show) minősül.
- Szövetségi és Ranglista versenyekről való távolmaradás (NS bejegyzés) esetén a játékosnak a rendező klub részére meg kell fizetnie a nevezési díjat.
- Ameddig a játékos ezt nem teljesíti, a Szövetség automatikusan kizárja őt az összes további Szövetségi és Ranglista versenyből.
- Ha Szövetségi versenyen a játékos a nevezési díjat korábban befizette, akkor nem kapja vissza, és a kizáró büntetés nem lép hatályba.
- Nevezési határidőn belüli visszalépés esetén a már befizetett nevezési díj 100%-a visszajár (csökkentve a banki költségekkel). 
- A verseny rendezője visszautasíthatja egy játékos nevezését, különösen korábbi indokolatlan távolmaradás, eredménykártya szándékos visszatartása, vagy a verseny feladása esetén.

Az NS ilyen szankcionálása csak Magyarországon, és csak az MGSZ hatálya alá tartozó Szövetségi és Ranglista versenyekre érvényes.

Megjegyzés:
- Valójában a büntetés csak a nevezési díj. A játékjog korlátozása csak a késedelmes fizetés csökkentésére irányul, pontos fizetéssel elkerülhető.
- Nem tisztázott, hogy mi az eljárás, amikor a távollétet a Golf Szabályok szerint elfogadható kivételes körülmények indokolhatják.


Fotó: GolfPass

2022.05.21.

Hozzászólások