Értékesebb amatőr díjak

Új idők, új szelei


- Az MGSZ Közleménye -


Az R&A és az USGA 2022. január 1-jétől a golfozók amatőr státuszának új szabályait vezeti be, mely elsősorban a díjazás és a szponzoráció terén hoz majd jelentős áttörést.

Újabb állomásához érkezett a golf modernizációjának 2019-ben megkezdett folyamata: a golf alapvető szabályainak változása után, 2022. január 1-jétől az amatőr státusz feltételi is módosulnak. A széles körben folytatott konzultáció eredményeként, a változások elsősorban az amatőr játék elit szintjének biztosít szélesebb körű fejlődési lehetőséget.

Az egyik legnagyobb hangsúly a díjazás szabályaira esett, ahol a bruttó és a hendikep golf között markáns vonalat húztak. A díjazási értékhatárt versenyként egységesen 500 £/ 750 $-ról 700 £/1 000 $-ra emelték, amatőr versenyző azonban csak bruttó versenyen fogadhat el pénzdíjat, hendikep versenyen – értékhatáron belül bármilyen más díj kivételével – nem. Emellett a reklám és a szponzorációs korlátozások teljes eltörlése is jelentős hatást gyakorol majd az amatőr gazdasági potenciál kiaknázására, leginkább azon játékosok számára, akik nem a nemzeti válogatott színeiben vagy egyetemi ösztöndíjasként versenyeznek.

A golfozók amatőr státuszának szabályváltozásairól Bodor Tibor "Tanár úr" készített összefoglalót és fordítást, amelyet a Magyar Golf Szövetség az alábbiakban tesz közzé. Az angol nyelvű verzió ITT érhető el.


Fotó: BMW Press

2021.11.08.

Hozzászólások