Erdő és Fák

Amikor hirtelen elénk nőnek


- Bodor Tanár Úr jegyzete -

A golfpálya tele van mindenféle növényekkel, amelyek ahelyett hogy megelégednének azzal, hogy szabadon fotoszintetizálhatnak, gonosz összeesküvést szőnek az ártatlan golfozók amúgy kiváló játékának szabotálására. Közülük szó szerint kiemelkednek a fák.

(1) Ütéshez beállás közben egy erdőszéli fa lehajló ágai a játékos arcába lógnak, valóban zavarják az ütést. A játékos mint egy függönyt, félrehúzza az ágakat, és hozzáfonja más ágakhoz, ahol már nincsenek útban. Ha a labdát így megüti, a 2 ütés büntető a beállás javításáért is jár.
- Helyesen: Az élő természet a pálya része, esetleges zavaró hatását el kell fogadni. A beállásnak kézzel helyet csinálni nem szabad, de a játékos a beállás felvétele közben testével, vállával, fejével az ágakat sodorhatja olyan helyzetbe, hogy ne az arcába lógjanak.

(2) A játékos labdája vékony fa husángtól egy méternyire fekszik, de a fa akadályozza a beállást a szándékolt ütésirányban. A pályán nincs érvényben helyi szabály a fiatal fák védelmére. A játékos próbaképpen beletolat a fába, a hátával elgörbítve a husángot, majdnem eltörve azt. Ha így játszotta volna meg, 2 ütés büntetőt kapott volna.
- Helyesen: Joga van a játékosnak a testével helyet csinálni a beálláshoz, de csak észszerű mértékben, vagyis a természet veszélyeztetése, károsítása nélkül. Tehát a husángot csak annyira görbítheti el, amennyire a fa könnyen engedi. De a játékos választhat másik ütésirányt is, vagy próbálkozhat balkezes ütéssel.

(3) A játékos labdáját a szemfüles golftársak megtalálják az erdőben. Megállapítva, hogy a labda onnan játszhatatlan, a játékos kisétál a fairway-re, és ott egy alkalmas helyen ejti a labdát. A kihozott távolságot 6 ütőhosszra becsüli, ezért felszámít 3 büntetőt.
- Helyesen: Valóban joga van a játszhatatlan labdáért könnyítést igénybe venni, de oldalirányban csak 2 ütőhossz távolságon belül. Akkor ejtenie kell a labdát, majd ismét igénybe veheti a könnyítést, és ugyanilyen módon harmadszor is, ha ennyi kell ahhoz, hogy kijusson a fairway-re, de nem közelebb a lyukhoz.
Ezeket a lépéseket a játékos kihagyta, ezzel eljárási hibát vétett, aminek garantált következménye, hogy könnyítési területen kívülről játszott. Ezért helyből 2 ütés büntető jár, a könnyítésért kötelező 1 büntetőn felül. Ezen felül mérlegelni kell, hogy jutott-e jelentős előnyhöz az idegen helyről megjátszott labdával, mert akkor a büntetése kizárás.


Fotó: Herald Press

2019.07.26.

Hozzászólások