Épül, épült, leépült a pécsi golfpálya

Egyszer volt, hol nem voltRetró cikkek sorozatunk legfrissebb darabja "Baranya aranyáról" a pécsi golfpályáról értekezik, előbb a 85 évvel ezelőtt, a Magyarság hasábjain megjelent beszámolót idézzük meg, majd az épp 30 éve az Új Magyarország lapjain közzétett írás leporolásával idézzük meg Sopianae megyei jogú város golfpályájának tündéklését, illetve bukását is felidézzük egy tavalyi megemlékezéssel a BAMA oldalairól.

Kellemes szemezgetést!


Magyarság
1937. január 30.

Pécsett építik meg a világ legszebb magaslati golfpályáját. Pécsről jelenti a Magyarság tudósítója: A Pécsi Atlétikai Club félszázados jubileumán az egyesületnek egy régi illusztris tagja is megjelent, Lauber Dezső kormányfőtanácsos, Magyarország sokszoros golfbajnoka. Az ő nevéhez fűződik a golfnak magyar talajba ültetése. Lauber Dezső pécsi tartózkodása alatt felvetődött az a gondolat, hogyan lehetne ezt a sportágat Pécsett is meghonosítani. A PAC jubileumi vacsoráján Fabinyi Tihamér pénzügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy nemcsak neki, de feleségének is a golf a legkedvesebb sportja. Lauber Dezső a golfsport népszerűsítéséről és a pécsi golfpálya építéséről igen érdekes nyilatkozatot tett. A golf mindenki sportja, miután mindenki, szegény és gazdag, fiatal és öreg nemre való tekintet nélkül rabja lesz, ha egyszer belekóstolt. Angliában például Wooam Jones, egy szegény hajóács a kétszeres amatőrbajnok.


Biztosra veszem, ha Pécsett golfpálya létesül, az nemcsak a hazaiak, de a külföldiek által is igen látogatott lesz. Végignéztem ugyanis a Mecseken golfpályának alkalmas terepet. Kétszer is végigjártam és állíthatom, hogy Pécsett a mecseki üdülőszálló körül a világ talán legszebb golfpályája létesíthető. S ami a legfontosabb, a természeti adottságok miatt lényegtelen befektetéssel. A pálya az üdülőszállónál indulna ki és ugyanoda térne vissza, legnagyobb részén áttekinthető lenne s az üdülőszálló lakóit egyenesen csábítaná erre a kitűnő sportra. Előnye lenne a pályának a terep áttekinthetősége mellett az onnan adódó gyönyörű kilátás. A tátrai pályán például a fákon kívül más nem látható, így ez a pálya idegenforgalmi szempontból is beláthatatlan lehetőségeket nyújtana Pécsnek. Ugyanis kevés olyan golfpálya van a világon, amely percek alatt megközelíthető, az idegeneknek pedig megfizethetetlen, hogy az üdülőszállóból indulhatnak és ugyanoda térhetnek vissza. Szerencse az is, hogy az üdülőszállónak még nem adtak nevet, mert Golf-szálló, illetve Hotel Golf lehetne a terv megvalósítása esetén a neve. Tájékoztatásul megjegyzem — mondotta még Lauber Dezső —, hogy a golfsportot Budapesten csak horribilis, évi 25 ezer pengős indokolatlanul magas pályabér drágítja. Külföldön számos olyan pálya is van, ahol már 25—30 centért lehet golfozni. Statisztikailag kimutatták a golf vendégmarasztaló hatását is, így azokban a szállodákban, amelyek golflehetőséget nyújtanak, a vendégek átlaga háromszor annyi időt tölt, mint ott, ahol nincs golfpálya.
Pécs városának elsőrangú érdeke, hogy a kevés befektetést igénylő golfpályát életre hívja, annál is inkább, mert a golf olyan vendégeket vonzana Pécsre, akik nemcsak igényesek, de bőven rendelkeznek pénzzel, valutával és emellett sokáig is maradnak egy helyen. A golfpálya létesítésének terve egyébként a város számos rétegében nagy tetszésnek örvend, így a város és vármegye vezető tagjai, egyetemi tanárok túlnyomó része, máris bejelentették, hogy készségesen támogatják a tervet és aktív szerepet is vállalnak a golfpálya megépítésében, amelyre rövidesen sor kerül.

 

Új Magyarország 
1992. július 6.
- Serényi Jenő írása -

A dac, a jó értelemben vett „dafke", de főleg az emberi tennivágyás és bizonyítási szándék csodát művelt: rekordidő, mindössze 9 hónap alatt alkották meg nem sokkal Pécs után, a 6-os út mellett, a 210-es kilométerkő környékén Magyarország harmadik golfpályáját. Az avatóünnepségre (az elsőre, mert a komplett „létesítményt" október 3-án avatják!) tegnapelőtt délben került sor. Az ilyenkor megszokottnál is ünnepélyesebb keretek között... 

A jelenleg 9 szakaszon létező golfpálya tulajdonosa, s a „rátelepülő" St. Lorence Golf and Country Club (nem csupán a magyarítás, hanem Szentlőrinc közelsége okán is szívesen fordítanánk így: Szent Lőrinc Golf és Szabadidő Klub) elnöke, Aracs Tibor meghatottan, ugyanakkor büszkén idézte fel, hogy miként is kezdődött a golfpályaépítés. - Volt szerencsém a tengerentúlra utazni magyar üzletemberek delegációjával és már-már szerződést kötöttünk Texasban arról, hogy erre a területre repülőteret építenek. A texasiak jöttek volna hozzánk, de azt kérték: a szállodájuk feltétlenül egy golfpálya közelében legyen! Széttártuk a karunkat... És amikor hazajöttem, elhatároztam: lesz itt szállodaközelben golfpálya!

És, íme, lett! Köszönhetően Soproni Laci bácsinak, aki Kanadából érkezett, s elképesztő munkát végzett, igazi csodát alkotott... Hát igen: egy évvel ezelőtt ez a terület vadászok paradicsoma volt, az 57 hektáros „határban" gyeptéglázás, tereprendezés és 1800 fa elültetése mellett még tengernyi teendő akadt. A feladatokat nem egyszerűen elvégezték, hanem - szakértői vélemények szerint - nagyon jó, technikás pályát készítettek, ráadásul világrekordnak számító rövid idő alatt! Elismerően nyilatkozott az új játéklehetőségről dr. Dojcsák Győző, a Magyar Golf Szövetség elnöke is (aki, egyáltalán nem mellesleg, megnyerte Szlávy Tibor és az angol William Page előtt a délutáni, első hivatalos versenyt is!). A klubnak pillanatnyilag 180 tagja van, s vezetői magasra törő terveket szőnek, amelyek - látva az eddigi tevékenységüket - egyáltalán nem tűnnek irreálisnak: tegnapelőtt került sor az 1230 négyzetméteres, impozánsnak ígérkező klubház alapkőletételére, ennek és a további 9 lyuknak az avatását október 3-ra tervezik. Látva Aracs Tibor és sok-sok hozzá hasonlóan megszállott munkatársának - főleg, persze, a pályát megálmodó és a kivitelezést fáradhatatlanul dirigáló Soproni Lászlónak - eredményes ténykedését, biztosak lehetünk benne: nyugodtan nyomtathatják a meghívókat! 

Baranya Megyei Hírportál
2021. január 18.
- Horváth László írása -

Ma már nem lehet megtalálni a golfpályát sem lehet Pécs határában, annyira benőtte a gaz. Lebontották az egykori klubházat, meg egyébként is szétlopták az egész volt sportlétesítményt. A látvány lehangoló, nehezen lehet elképzelni, hogy itt valaha golfoztak.

Pedig igen. A pályát 1993. július 9-én avatták fel. Azután rendszeresen játszottak itt, versenyeket is rendeztek. Mindig szóba került a fejlesztés, többszörös tulajdonosváltás közepette ezekből azonban nem lett semmi. A legutolsó szép reményű terv az volt, hogy 2008 nyarára elkészül a nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas 18 lyukú, különleges terepviszonyokkal rendelkező golfpálya, egy 84 hektáros területen Pécs és Szentlőrinc között, a 6-os út mellett. Mintegy négymilliárd forintos beruházást terveztek, a sportolókat egy 650 négyzetméteres klubház szolgálta volna ki, s a területre gyakorlópályákat is megálmodtak.

Mindez azonban meghiúsult. Az akkori tulajdonos, az Axus Golf Kft. be is jelentette, hogy 2006 tavaszán lesz az átadás. Addigra kellett volna elkészülnie a pályának, amely köré kiegészítő létesítményeket, gyakorlópályákat, apartmanházat, konferencia-központot, négycsillagos szállodát és wellnessrészleget terveztek. A nagyszabású beruházás viszont el sem kezdődött. Az Axus csődbe ment, felszámolták, a felszámolóbiztos a területet értékesítette, abból elégítették ki a hitelezőket.

Sajnálatos, hogy ez lett a pécsi golfsport és a pálya sorsa, de azt mifelénk feltehetően már soha nem lehet feltámasztani.


A Fotókért hálás köszönet Bözöri Imrének!

2022.10.24.

Hozzászólások