Emberi nyomok a golfpályán

Gereblyézz uram , ha caddie-d nincsen!


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Noha állatok szükségképpen megjelennek, sőt életvitel-szerűen jelen vannak a golfpályán, a játékban nem vesznek részt, nem tartoznak a golfjáték leküzdendő kihívásai közé. Ezért általában ők maguk (nem kívánatos) külső tényezőnek, ami pedig a pályán utánuk marad, rendellenességnek számít. Esetenként szabály szerint automatikusan, máskor pedig annak nyilváníthatók, vagy egyszerűen félresöpörhetők.

Ezzel szemben az emberek szerves tartozékai a golf játéknak, elsősorban azáltal, hogy ők játsszák, másodsorban azért, mert a golffal kapcsolatban tartózkodnak a pályán, mint pl. személyzet, rendezők, bírók, média munkatársak, nézők, stb. Ezért a pályát rendeltetés-szerűen igénybe vevő emberi tevékenység nyomai nem számítanak rendellenességnek, hanem a pálya szerves részét képezik.

Ami konkrétan az emberi lábnyomok illeti, általában abból kell kiindulnunk, hogy azok csak akkor számítanak rendellenességnek, ha akként vannak megjelölve. Tehát ha a labda egy lábnyomban van, azt érinti, vagy a lábnyom zavarja a beállást, a tervezett lendítést, ütést, akkor a labdát onnan és úgy kell megjátszanunk, ahol és ahogy fekszik.

Lábnyom a bunkerban:
Ez elvileg lehetetlen, itt a játékosnak (ütés után) helyreállítási kötelezettsége van. Mégis előfordul, hogy a játékostárs nem gereblyézi el maga után a homokot. Akármilyen zavaró ez, könnyítést nem vehetünk igénybe miatta. Onnan kell kijátszanunk a labdát, vagy minősíthetjük játszhatatlannak. Utóbbi esetben a büntetést mi kapjuk, nem pedig az, aki a lábnyomot ott hagyta. Ha van rá a klubnak Magatartási Kódexe, akkor az alapján a tettes büntethető lehet, de csak ha az illető játékos, és rábizonyítható. De a mi helyzetünkön mit sem változtat, ha a bűnös fizet 100 euró bírságot.

Ütés után a lábnyomot elgereblyézhetjük a kedves játékostárs helyett, miközben legfeljebb illetlen szavakat mormolhatunk, de nem hangosan, mert az etikettsértés lenne. Viszont számíthatunk az utánunk következők sírig tartó hálájára. 

Lábnyomok az általános területen:
Okozhatja játékos, pályakarbantartó, személyzet, vagy akár néző is, akinek nincs helyreállítási kötelezettsége. De ez lényegtelen, bármelyikről is van szó, könnyítési lehetőség nincs.

Kivéve, ha az időjárás miatt a nézők jövés-menése a pályát a szokásosnál jobban igénybe veszi. Olyankor a jelöletlen vonulási nyomokat is lehet rendellenes pályaviszonynak tekinteni, de csak ha erről Helyi Szabály "napiparancsban" külön rendelkezik.

Olyan versenyeken (The Open), ahol 300ezer nézőre számítanak, a gyalogos forgalmat előrelátóan megszervezik, kordonok közé szorítják. Az átkelőhelyeket a szokásos landing zónáktól távolabb jelölik ki. Ha ez mégsem lehetséges, az átkelőhelyet javítás alatt álló területnek minősítik a fairway teljes szélességében, szabad ejtést biztosítva mögötte.

Lábnyom a putting greenen:
Könnyítési lehetőség itt sincs, viszont a lábnyom az ütés előtt is kijavítható a játékos által rendesen magával hordott eszközökkel. Büntetés nélkül akkor is, ha nem idegen, hanem saját lábnyomról van szó. Szóval: lejelöl, labda fel, lábnyom javít, labda vissza, jelölő fel - és mehet a labda a lyukba, mint a pinty - magyarul birdie ??

Lábnyom az elütőterületen:
Elvileg az elütőterület felszíne elegyengethető, tehát a lábnyomot kijavíthatnánk, de ennél egyszerűbb megoldás is van. Mivel az elütőterületen lévő labdát a területen belül akárhonnan megjátszhatjuk, kivehetjük a lábnyomból, és áthelyezhetjük egy zavarmentes helyre, ahonnan akár tee-ről is üthetjük. Nem csak kezdőütésnél.

Megjegyzések:
- Az ember nem csak közvetlenül hagy nyomot maga után a pályán, hanem közvetve is, valamilyen eszköz használata által. Ilyenek például a keréknyomok, ütésnyomok, labdanyomok, kitaposott ösvények. De ez már egy másik téma. Egyébként (egy kivétellel) ugyanúgy nem minősülnek rendellenességnek mint a lábnyomok.
- Viszont rendellenességnek számít, mivel nem rendeltetés-szerű igénybevétel a pálya szándékos megváltoztatása például építés, javítás, karbantartás, stb. által.


Fotó: PublicGolfHack

2022.05.09.

Hozzászólások