Elveszett labdát később megtalálják

Az általános területen


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Már Könyves Kálmán is megmondta, hogy elveszett golflabdákról, minthogy nincsenek, szó ne essék. Valóban minden labda megvan valahol az univerzumban. Szerencsés esetben a pályán. Legfeljebb csak mi nem találjuk. Éspedig azért, mert nem ott keressük, ahol van.

Az R&A is hallhatott valamit a dologról, mert törölték a szabályból a régi "lost ball", elveszett labda kifejezést, helyette a "ball not found", nem talált labda fordulatot használják.

Alapkérdés az, hogy egy labda mikor elveszett, és mikor még nem az? Ezt a kérdést egymástól függetlenül HÁROM tényező dönti el; /a/ 3 perc, /b/ új labda ütése, /c/ ideiglenes labda megjátszása a lyukhoz közelebbi helyről.

(1) Három percen belül lehet ideiglenes labdát ütni, az eredeti labdát keresni, vagy nem keresni, visszamenni új labdát ütni, az ideiglenes labdával játszani - mindent, ami időhúzás nélkül belefér ebbe az időbe.
- De ha a labdát 3 percen belül nem találták, akkor elveszett, függetlenül attól, hogy később valaki megtalálja. Ez után már provi nem üthető. Ha a játékos visszamegy ütni, akkor nem provit, hanem 1 büntetőért új labdát üt (harmadik ütés), a továbbiakban ezzel kell játszania. Ha a megtalált labdát játssza meg, akkor idegen (rossz) labdát játszott, az ütése érvénytelen, kap 2 büntetőt, és a játékot az új labdával kell folytatnia. Ha nem ezt teszi, vagyis a szakaszt az idegen labdával fejezi be, akkor a szakasz lejátszása érvénytelen, és a játékost stroke play játékból a versenykörből (kihagyott szakasz miatt) ki kell zárni, stableford játékban pedig a szakaszt kihúzottnak (0 pont) kell tekinteni.

(2) Új labda 1 büntetőért bármikor üthető. Ha a játékos ezt teszi, akár 3 percen belül, akár azon túl, akkor az eredeti labda játékon kívülre kerül, akár megtalálták, akár nem. A játékot mindenképpen az új labdával kell folytatnia.

(3) Ha a játékos szabályosan ideiglenes labdát ütött, akkor 1 büntetőért azzal kell folytatnia a játékot, ha az eredeti labda elveszett. Ezen nem változtat, ha a labdát megtalálták, de már a 3 percen túl.
- Az ideiglenes labdával 3 percen belül is játszhat amíg el nem éri azt a helyet, ahol az eredeti labda vélhetően elveszett. Ettől az ideiglenes labda még nem kerül játékba, és az eredeti labdával kell folytatni a játékot, ha 3 percen belül megtalálják.
- De ha az ideiglenes labdát a lyukhoz közelebbről üti meg, mint az eredeti labda vélhető helye, akkor azzal az ideiglenes labda 1 büntetőért játékba kerül, az eredetit elveszettnek kell tekinteni akkor is, ha 3 percen belül megtalálták, és az ideiglenes labdával kell tovább játszani.

A fentiek csak az általános területen elveszett labdára vonatkoznak. Külön szabályok szólnak a büntető területen, vagy rendellenes pályaviszonyok között elveszett, valamint a pályahatáron kívülre került labdáról.


Szerkesztői megjegyzés:
"Ne feledjétek, akkor vagytok igazán sportszerűek, ha nem kapjátok fel az elveszett labdát...legalábbis addig, amíg az gurul"
(Mark Twain)Fotó: GettyImages

2024.05.10.

Hozzászólások