Elveszett labda

A labda nem vész el, csak...


- Bodor Tanár Úr jegyzete -

Már Könyves Kálmán is megmondta, hogy elveszett golflabdákról, minthogy nincsenek, szó ne essék. Valóban minden labda megvan valahol az univerzumban. Szerencsés esetben a pályán. Legfeljebb csak mi nem találjuk. Éspedig azért, mert nem ott keressük, ahol van.
Az R&A is hallhatott valamit a dologról, mert törölték a szabályból a régi "lost ball", elveszett labda kifejezést, helyette a "ball not found", nem talált labda fordulatot használják.

Mégis létezik elveszett labda, legalábbis számunkra. Az, amelyiket a szabályos (3 perc) keresési időn belül nem találtunk meg, vagy észszerű időn belül nem sikerült beazonosítanunk. Ha ez az általános területen esik meg velünk, akkor a következőkre kell figyelnünk.

A labdát nem nyilváníthatjuk elveszettnek szóbeli nyilatkozattal.
- Hiába mondjuk, hogy "annak már annyi", hiába adjuk fel csüggedten a keresést, vagy akár reménytelenül el se kezdjük, ettől a labda nem válik elveszetté. Mindaddig, amíg az óra ketyeg, a labda játékban van. Ha eközben megtalálják, akkor azzal kell folytatni a játékot, kivéve azokban az esetekben, amikor a labda a megtalálásakor már (más okból) nem volt játékban.

A labdát csak egyetlen egy dolog minősítheti elveszettnek, az pedig az óra.
- Amikor lejár az idő, és a labda nincs meg, vagy nincs azonosítva, akkor elveszett. Ezzel játékon kívül kerül, amin az sem változtat, ha később mégis megtalálják.

Amikor még van remény.
Vagyis amíg a keresést még nem kezdtük meg, vagy a keresési idő még nem járt le.
- Az eredeti labda elütési helyéről ütött ideiglenes labdát tovább játszhatjuk, amíg a labda feltételezett helyéhez nem érünk.
- Ha ezután az eredeti labdát megtalálják, akkor nincs elveszve. Az ideiglenes labdát fel kell venni, és a játékot a megtalált labdával kell folytatni.
- De ha az ideiglenes labdát az eredeti labda vélhető helyén túl, a lyukhoz közelebbről megütjük, akkor az eredeti labda játékon kívülre, az ideiglenes pedig játékba kerül, ezzel véglegessé válik, és vele kell folytatnunk a játékot 1 büntető hozzáadásával.
- A "lyukhoz közelebb" kimérésénél nem a megtalált labda tényleges helyét, hanem a keresett labda feltételezhető helyét kell figyelembe venni. Pl. Ha egy fa alatt kerestük, úgy vélve, hogy az megfoghatta a labdát, akkor a fától kell mérni, hiába derül ki később, hogy a labda átment rajta, és jóval előrébb fekszik.
- Ha ezután az eredeti labdát megtalálják, fel kell venni akkor is, ha nincs elveszve, mivel már helyette az ideiglenes van játékban. Ha az eredeti játsszuk meg, idegen labdát játszunk.

Amikor már tény, hogy a labda elveszett.
- Ha ütöttünk ideiglenes labdát amikor láttuk, hogy a labda olyan helyre ment, ahol nehezen lesz megtalálható, akkor az ideiglenes labda automatikusan 1 büntetőért játékba kerül, és azzal kell folytatnunk a játékot.
- Ha nem ütöttünk ideiglenes labdát, akkor mehetünk vissza új labdát ütni, az eredeti elütési helyéről. Ez 1 büntetőbe kerül és jó néhány méter futásból oda-vissza. Ezért hívják ütés-és-távolság vesztésnek.
- Ha az elveszett labdát megtalálják, akkor fel kell venni. Ha megjátsszuk, idegen labdát játszunk.

Kivételek:
- Más játékos által elütött labda. Ha látjuk, hogy a labdánkat egy másik játékos elüti, vagy beismeri, amikor rákérdezünk, akkor az a labda nem elveszett, hanem külső tényező által elmozdított labda. Vissza kell tenni és azzal kell büntetés nélkül folytatni a játékot. A gyanú nem elég. Ha csak az van, akkor az a labda elveszett.
- Új labda játékba hozása. Bármikor megtehetjük, hogy egy labda helyett az elütésének eredeti helyéről új labdát hozunk játékba 1 büntetőért. Ezzel az eredeti labda azonnal játékon kívül kerül, akár elveszett, akár nem. Ha az eredeti labdát mégis megtalálják, akkor is az új labdával kell folytatnunk a játékot, ellenkező esetben idegen labdát játszunk.

A fentiek csak az általános területen elveszett labdára vonatkoznak. Külön szabályok szólnak a büntető területen, vagy rendellenes pályaviszonyok között elveszett, valamint a pályahatáron kívülre került labdáról. Ha a green-en nem találjuk a labdánkat, akkor nézzük meg a lyukban.


Fotó: LiveAbout

2019.11.09.

Hozzászólások