Elmozdított labda

Ha a szél fújta bunkerbe az ejtést


Bubba Watson küzdelme a széllel

 

- Bodor Tanár úr jegyzete -

 

Új szabály 2023-tól


9.3 Természeti erők által elmozdított labda

Ha a játékos nyugvó labdája természeti erők (pl. szél vagy víz) miatt mozdul el:
• nincs büntetés, és
• a labdát az új helyről kell megjátszani.

1. kivétel – A greenen lévő labdát vissza kell helyezni, ha az után mozdul el, hogy korábban felvették és visszahelyezték (lásd: 13.1d. szabály): 
Ha a játékos greenen lévő labdája az után mozdul el, hogy a játékos korábban felvette és visszahelyezte arra a helyre, ahonnan elmozdult: 
• A labdát vissza kell helyezni annak eredeti (vagy ha az nem ismert, a valószínűsített) helyére (lásd: 14.2. szabály). 
• E szabály érvényessége nem függ a labda elmozdulásának okától (beleértve a természeti erőket is).

2. kivétel - Ha ez eredetileg ejtett, helyezett, visszatett labda nyugalmi helyzetéből elmozdul másik pályaterületre vagy pályahatáron kívülre, akkor vissza kell helyezni: 
Ha a játékos az eredeti vagy egy másik labdát ejtéssel, helyezéssel vagy visszatevéssel hozza játékba, majd azt a nyugalmi helyzetéből természeti erők elmozdítják másik pályaterületre vagy pályahatáron kívülre, akkor a labdát vissza kell helyezni annak eredeti (vagy ha az nem ismert, a becsléssel megállapított) helyére (lásd: 14.2. szabály). Azonban a greenen lévő labda visszahelyezésére vonatkozólag lásd az 1. kivételt.

Megjegyzések:
- Az 1. kivétel nem új, a greenen eddig is vissza kellett tenni a labdát, ha korábban már fel volt véve.
- Újdonság a 2. kivétel, miszerint a greenen kivül is vissza kell tenni a labdát, /a/ ha nem ütéssel került oda, ahonnan elmozdult, és /b/ ha természeti erők mozdították el, és /c/ ha pályaterületet váltott.
- Tehát ha ejtem a labdát az általános területen ahol az megáll, majd a szél belefújja egy bunkerba, akkor a labdát vissza kell helyezni oda, ahol eredetileg megállt.


Fotó: GettyImages

2022.12.21.

Hozzászólások