Ellenszenvből példakép

Ki gondolta volna ezt

- Berta Zsolt vendégírása -

Sosem szerettem Tigert.
Nekem nem volt példakép, nem tudtam vele azonosulni. Tökéletes adottságokkal (pl. már 6 évesen sportpszichológusa volt), tökéletes izomzattal (csak rá kell nézni), tökéletes swinggel (van is ilyen videó, guglizz rá), tökéletes játékkal, tökéletes feleséggel, tökéletes élettel. Túl tökéletes volt.

Ez a pasi 2009-ig mindent megnyert. Ez a pasi 2009-ig azt csinált a golflabdával, az ellenfeleivel, a fűvel, a fával, a széllel, a viharral, a greennel, a lyukkal, a zászlóval, a tóval, amit csak akart. Egy isten volt a pályán. 

Csak egyetlenegy rekord, egyetlen mérőszám, egyetlen példa volt, ami még előtte állt: Jack "Golden Bear" Nicklaus 18 major győzelme. A golf olyan nehéz sport, hogy nincs ember, aki a Grand Slamet produkálta volna (ez nekik sem sikerült), de a karrier Grand Slam beállítása után már csak egy cél maradhatott előtte: a "legtöbb majort megnyert golfozó" címe.

Ez a pasi 2008-ban nyert utoljára majort, a U.S. Opent. Az volt 14. győzelme, alig négy győzelemre Nicklaus rekordjától, 33 évesen. Még jó 10 éve volt, hogy behozza a négy trófeát, beállítsa a rekordot, gyerekjáték lesz a 19-iket is megszerezni és akkor Tiger a mennybe megy.

Ezt mindenki tudta.

Egészen addig a napig...amikor kiderült, hogy hazugság az egész. Amikor összeomlott a magánélete, összeomlott az önbecsülése, összeomlott a játéka. A legyőzhetetlen negyedik napi fekete-piros szerkó legyőzhetővé vált. A hátsérüléseket műteni kellett. A magánéletét műteni kellett. A swingjét is műteni kellett.

Francokat volt tökéletes. Majd belehalt abba, hogy rendbe tegye magát, a magánéletét, az üzleti életét és ez a játékán is meglátszott. Hiszen a golf nem technikai sport. A golf nem az izmokon, nem a mozgáskoordináción és nem a szem-kéz koordináción múlik. Lehetsz bajnok, ha kicsit nagy a hasad, ha alacsony, vagy épp magas vagy. Lehetsz bajnok, ha nincs labdaérzéked, vagy éppen kurvára semmilyen érzéked sincs. "Egyszerűen" csak legyél bajnok. Ott belül (és üss el 10,000 labdát évente).

Ez a pasi 9 éve nem bajnok. Ez a pasi 9 éve él úgy, hogy minden nap azzal kellett szembenéznie, hogy a magánélete, a golfkarrierje, az üzleti karrierje bármilyen hihetetlenül eredményes és fényes volt, de csak 2009-ig tartott, azóta csak a "megmondtam, hogy a fák nem nőnek az égig", "már sosem fogja Jack Nicklaus rekordját megdönteni", "mi lehetett volna belőle, ha" ...egyszóval azóta kudarc az élete.

De nem. Ez a pasi 9 év után megmutatta, hogy a golf egy csodálatos sport. Ez a pasi megmutatta, hogy az ember márpedig képes a csodákra. Ez a pasi 43 évesen ma megszerezte élete 81. PGA Tour győzelmét, ez a pasi 9 évnyi szenvedés után ma megszerezte 5. Masters győzelmét, ez a pasi 11 évvel az utolsó major győzelme után ma megszerezte élete 15. major győzelmét.

Ez az ember a példaképem. Köszönöm Eldrick Tont "Tiger" Woods!

2019.04.14.

Hozzászólások