Elindulunk?

Mikor veheti kezdetét a pontvadászat?


- Huszti György írása -


Tegnap éjszaka megjelent a Magyar Közlöny 2020. évi 96. számában a Kormány 170/2020. (IV. 30.) számú rendelete, amelynek első paragrafusának első bekezdése rögtön fel is oldja a golfversenyek idei megrendezésének problematikáját:
1. §
(1) Magyarország egész területén
a) sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható

 

Kíváncsian tekintünk a közeljövő elé, hogy az egyes golfklubok életében ez pontosan milyen változásokat, intézkedéseket hozhat, illetve hogy az MGSz hogyan, s mikor indítja - az alighanem rendkívül zsúfolt és egyedi - versenyszezont. 

Az mindenesetre sokat segíthet ebben a sajátos helyzetben, hogy a teraszok újranyithatnak, mindez azt is jelentheti hogy bár a nézők, szülők, kísérők nem tudnak a golfpályák területére lépni, mégis szerencsés a helyzet, hogy legalább arra lehetőségük adódhat, hogy a klubok teraszán leülhetnek és ott “bevárhatják” hozzátartozóikat. 

Információink szerint az MGSz egyeztetése a klubokkal a jövő héten zárulhat le a szövetségi versenyszezon kapcsán. Jelenleg az a forgatókönyv tűnik leginkább esélyesnek, hogy június első felében (várhatóan 13-án) rendezhetik meg az első ranglistaversenyt (alighanem Tatán). Az új és rendkívüli helyzet, új megoldásokat is szülhet, így például az is előfordulhat, hogy egyazon pálya egymást követő három napon keresztül három különböző ranglistaversenyt rendezzen meg (augusztus első hétvégéjén, illetve az azt megelőző pénteken, számíthatunk ilyen típusú megoldásra). Szintén az újszerű megoldások mezsgyéjén foganhat meg az az ötlet, amely a játékosokon részben segíthet, a kluboknak viszont plusz bevételi forrást biztosíthat, miszerint a döntéshozók mérlegelik annak lehetőségét, hogy engedélyezzék a ranglista versenyeken a buggy-k használatát (nem csak orvosi igazolás esetén). 

Egy egészen érdekes, és pillanatnyilag még nem igazán tisztán átlátható helyzetben van a különböző Open rendezések köre, hiszen itt még az sem tiszta jelenleg, hogy mikor lesznek a "határzárak" teljes mértékben feloldva, illetve hogy ki, mikor indul (indulhat) neki a külföldi golfversenyeknek. Ezért logikusnak tűnhet az a terv, hogy az Open versenyekre majd csak szeptemberben kerülhet sor. Tekintve, hogy minden bizonnyal a környező országok is hasonlóképpen döntenek, illetve - a tegnap közzétett EGA versenynaptár szerint - az Európai Szövetség is ide “pakolta” át a legfontosabb versenyei jelentős részét, igen zsúfolt szeptembernek (esetleg október elejének) nézhetünk elébe a Nyílt kategóriás szövetségi versenyek kapcsán. 

Így szinte biztosra vehető, hogy a július végi (24-26.) tatai Nyílt Magyar Bajnokság is eltolódhat az ősz elejére. Ugyanakkor információink szerint elképzelhető, hogy ezen a hétvégén mégis szövetségi versenyre kerülhet sor, jelesül a Magyar Amatőr Bajnokságra, Balatonudvariban. Mindezek mellett nagy esélye van annak is, hogy a Magyar Kupát rendhagyó módon a Magyar Bajnokságot követően rendezzék meg (a Pannonián), erre most legnagyobb esély szeptember második hétvégéjén mutatkozhat.

Persze, még sok kérdőjellel és nyitott kérdéssel kell szembenézniük a klubok és az MGSz szakembereinek, egy azonban biztosra vehető: szokatlanul szűkös, négy-öt hónapos hivatalos versenyszezon áll előttünk, persze az elmúlt hónapok eseményeit látva és átélve, már az is kisebb “csoda” hogy komolyabb szinten versenyezhetünk idén.

A “megtapasztalás” az élet fontos része, a nehézségeket folyton elkerülni nem lehetséges. Az életben csak a változás állandó, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell ezekhez a változásokhoz legjobb tudásunk és képességeink szerint.

Mindenesetre örülünk az újranyitásnak, és mindenkinek eredményes versenyszezont kívánunk! 


Fotó: Szabó Péter / MGsz

2020.05.01.

Hozzászólások