Elektronikus golflabda

De minek?


- Bodor Tanár úr jegyzete -


A BMW Championship egyik szakaszán egy néző feltűnést keltett egy távvezérelhető labdával. Bedobta a greenre, és a játékautókéhoz hasonló vezérlővel próbálta meg beirányítani a lyukba. Amit Rory McIlroy egyáltalán nem tartott szórakoztatónak. Többször is elhessegette a labdát az ütőjével, végül egyszerűen fölkapta, és bedobta a közeli tóba.

Nyilvánvalóan ez a labda nem tartozott a játékhoz, de eszembe jutott róla az a kérdés, hogy engedélyezett-e az elektronikus labdakereső készülék (ballfinder) használata? Konkrétan arra gondolok, amikor a labdába be van építve egy adó, amely (rádió) jeleket bocsájt ki, és azokat egy megfelelő készülék érzékeli, hallható jellé alakítja, annál erősebben, minél közelebb van a labdához.

A válasz egyértelmű:
- Egy ilyen párosítás nem használható olyan körben, amelyet az R&A Szabályok szerint játszanak, vagyis amelyben csak a 4.3 által megengedett segédeszközök használhatók.
- Versenyen kívüli barátságos játékban azonban használhatunk ilyen eszközt.

Az Equipment Rules szerint a labdába szabad beépíteni csippet, azonosítás céljából, feltéve, hogy a labda azzal együtt is minden paraméterében teljesíti a megfelelőségi követelményeket. Azonban olyan eszköz, amely az ilyen labda által kibocsájtott jeleket érzékelni tudja, a pályán nem használható. Tehát ilyen labdával játszhatunk, de a vevőkészülékünkön ez a funkció nem lehet bekapcsolva.


Fotó: Continental, illetve Graff.Golf

2022.09.13.

Hozzászólások