Elcserélt labdák

Amikor egymáséit ütjük véletlenül


- Bodor Tanár úr jegyzete -

Stroke-play versenyen két játékos elütőről indított labdája olyan közel esik egymáshoz, hogy a játékosok összetévesztve azokat, egymás labdáját játsszák meg. Ezt csak a grínen, gurításkor veszik észre. Bizonytalanok a büntetés mértékében, ezért úgy döntenek, hogy a szakaszt most már így fejezik be, és majd ha bíróval találkoznak, döntést kérnek. Erre csak a következő szakasz elkezdése után kerül sor.
A bíró döntése: Mindkét versenyzőt ki kell zárni a 6.3c alapján.

Azzal, hogy egymás játékban lévő labdáját megütötték, mindketten idegen labdát játszottak. Mindkettőjüknek két büntető jár fejenként, és a hibát javítaniuk kell, mielőtt a következő szakaszon elütnek. Eszerint a grínen a labdákat fel kellett volna venniük, és visszahelyezni (nem ejteni!) oda, ahonnan először ütötték meg a rossz labdát, és onnan a szakaszt újra kellett volna játszaniuk a saját labdájukkal.

Az idegen labdával játszott ütések érvénytelenek, és nem is számítanak, akárcsak a velük történt játék közben kapott esetleges büntetések sem, kivéve az ettől független büntetéseket (pl. amit a játékos tanácsadásért kapna). A játékosok az elütőről indított labdájukat nem ütötték be a lyukba, így az adott szakaszt nem játszották végig. Miután a következő szakaszt elkezdték, szabály szerint már nem mehettek vissza az előzőt befejezni. A kizárás alapja az, hogy ezáltal a versenykör végén csak 17 lejátszott szakaszuk volt.

Megjegyzések:
- Esetükben a megjátszott eredmény érvényes lehetett volna, ha a véletlen cserebere játékon kívüli labdákkal esik meg (pl. két szakasz között), vagy ismeretlen helyen (pl. valamely korábbi szakaszon, amit akkor nem vettek észre).
- Stableford versenyen kizárás helyett az érintett szakaszra mindkét játékos nulla pontot kap, akkor is, ha a szakaszt nem húzták ki.
- Match-play esetén kizárás helyett szakaszvesztés a büntetése annak a játékosnak, aki kettőjük közül először ütötte meg a másik labdáját. Ez után érdektelen, hogy a másik játékos mit csinált, mert addigra a szakasz eredménye már eldőlt azzal, hogy megnyerte. Ha nem dönthető el, hogy melyikük vétett először, akkor nincs büntetés, és a felcserélt labdákkal játszott eredmény érvényes.


Fotó: GolfersMagazine

2020.05.01.

Hozzászólások