Ejtési zóna

Kötelező vagy sem


- Bodor Tanár Úr jegyzete -

Bizonyos esetekben a Bizottság extra könnyítési lehetőséget biztosíthat külön ejtési zóna kijelölésével. Elsősorban akkor, amikor a szabályok által biztosított könnyítési lehetőségek technikailag korlátozottak, vagy lehetetlenek az alábbi esetekben: könnyítés idegen green-ről // rendellenes pályaviszonyból // mozdíthatatlan akadálytól // veszélyes állat közeléből // büntető területről // játszhatatlan labda miatt.

Az ejtési zónát karókkal és/vagy vonallal jelzik, illetve határolják körül. Más területektől DZ (mint "dropping zone") felfestéssel vagy táblával különböztetik meg. Ezek színe általában ugyanolyan (piros, sárga, kék), mint a területé, ahonnan a könnyítés igénybe vehető, egyébként pedig fehér.

Az ejtési zóna extra lehetőség a játékos számára. Ha könnyítésre kényszerül, akkor az adott helyzetre vonatkozó szabály szerint megengedett könnyítéseken kívül az ejtési zónát is igénybe veheti.
Sajátosságai:
- Használata nem kötelező. Helyette a játékos bármelyik lehetséges könnyítési lehetőséget választhatja.
- Nem csak akkor választható, ha más könnyítési lehetőség nem létezik. A játékos akkor is dönthet az ejtési zóna mellett, ha egyéb lehetősége is lenne.
- Teljes terjedelmében könnyítési terület. Nem kell méricskélni az ütőtávolságokat.
- Egyebekben ugyanazok az ejtési szabályok szerint kell benne labdát ejteni, mint bármely más könnyítés esetén.
- Akkor is használható, ha előnyösebb, mint a többi rendelkezésre álló könnyítési lehetőség.
- Lehet közelebb a lyukhoz, mint az a hely, ahol egyéb könnyítés esetén a labdát szabályosan ejteni kellene.

Az ejtési zóna nem elütő terület. Akkor sem, ha elütőről megjátszott labda miatt vesszük igénybe. Tehát az ejtési zónában a labdát nem lehet tíről ütni.
- Ha a játékos innen mégis tíről játszik, akkor nem az adott helyzetre vonatkozó szabály szerint jár el. Nevezetesen az elütő terület szabályát alkalmazza, a könnyítési területre vonatkozó szabály helyett. Ezért az ejtési szabályban előírt általános büntetést kapja, de az ütés érvényes.
- Ha a játékos az eredendő szabálytalanság következtében járulékos szabálytalanságokat (játék idegen helyről, labda fekvésének javítása) is elkövethet, amelyek egyetlen hiba, a rossz szabály alkalmazásának következményei. Ilyenkor a szabályszegések büntetései nem adódnak össze, hanem halmazati büntetésként közülük a legsúlyosabbat, ez esetben az általános büntetést kapja a játékos.
- Azonban mentesül a büntetés alól, ha időben rájön, hogy hibázott, és mielőtt megütné a labdát, felveszi a tíről, majd szabályosan ejti, és azt a labdát játssza meg.

Az ejtési zóna elsődleges célja, hogy ne kelljen a játékosnak ütés-és-távolság könnyítésre kényszerülnie azért, mert a többi választható lehetőség egyike sem alkalmazható az adott körülmények között.
- Alkalmas azonban a játék gyorsítására is, mert segítségével azok is gyorsan átjuthatnak egy büntető területen, akik számára annak leküzdése egyébként reménytelen lenne.
- Noha az ejtési zóna igénybe vétele nem kötelező, a játékos mégis kaphat büntetőt, ha ezt nem teszi meg. Amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy a büntető terület átütésére gyakorlatilag nincs esélye, de továbbra is szórja a labdákat a tóba, akkor a játék indokolatlan késleltetése miatt esedékes a büntetés, ami első alkalommal 1 ütés, de utána már kettő, aztán meg kizárás. Ha a tóba 5 labdát üt, azok még egy alkalomnak számítanak a halmazati büntetés elve szerint. Második alkalomra akkor kerül sor, amikor ugyanezt később is megteszi.


Fotó: GolfWeek

2020.03.01.

Hozzászólások