Ejtés

Szabályosan és sikeresen


- Bodor Tanár Úr jegyzete -

Miért? Hát nem mindegy? Hát nem. A szabályos ejtés is lehet sikertelen, és sikeres ejtést szabálytalanul is el lehet érni. Az egyetlen elfogadható ejtés a szabályos ÉS sikeres ejtés.

(1) Az ejtés szabályos...
- ha a labdát saját magunk ejtjük,
- ha térd magasságból,
- ha irányítás nélkül, nem dobjuk, nem pörgetjük, nem gurítjuk,
- ha a labda esés közben nem ér hozzánk, sem a felszerelésünkhöz,
- ha a labda a könnyítési területen belül ér talajt.

Ha ezek közül bármelyik, vagy akár több nem teljesül, akkor az ejtés szabálytalan. Ilyenkor nincs büntetés, de a labdát újra kell ejteni. Nincs korlátozva, hogy hányszor lehet újra ejteni, mindaddig kell próbálkoznunk, amíg az ejtés szabályosra nem sikerül.

Nem szabálytalan, ha a labda esés közben a levegőben bármilyen külső tényezőhöz hozzáér pl. faághoz, fűcsomóhoz, más játékoshoz, annak felszereléséhez.

(2) Az ejtés sikeres...
- ha a szabályosan ejtett labda az ejtési területen belül áll meg,
- akkor is, ha a megállás előtt kigurult az ejtési területről, de visszapattant, vagy visszagurult oda.

Ha a labda az ejtési területen kívül kerül nyugalomba, akkor az ejtés sikertelen. Ilyenkor nincs büntetés, de a labdát újra kell ejteni. Ha ez a második ejtés is szabályos, de szintén nem marad meg az ejtési területen belül, akkor nem szabad további ejtésekkel kísérletezni. Ehelyett a labdát helyeznünk kell arra a pontra, ahol a labda a második ejtéskor talajt ért.

Nem szabálytalan, ha a földet érés után a labda véletlenül hozzáér bármihez, akár a cipőnkhöz vagy más felszerelési tárgyunkhoz, ami akár meg is állíthatja. Azért sem jár büntetés, ha az így megakadt labda elmozdul, amikor a ellépünk onnan, vagy elmozdítjuk a tárgyat, aminek a labda támaszkodik - a labdát persze vissza kell tenni.

Ha a másodszori ejtés szabálytalanra sikerül, akkor a labdát újra kell ejteni, akár többször is, amíg szabályos nem lesz. A szabálytalan ejtések nem számítanak a megengedett két ejtésbe, második ejtésnek csak az számít, amelyik végre szabályos lett.

Ha a másodszori sikertelen ejtés után helyezett labda nem marad meg a helyén, akkor még egyszer meg kell próbálni, de ha akkor is elgurul, akkor a legközelebbi olyan pontra kell helyeznünk, ahol nyugalomban marad. Ez lehet ez ejtési területen kívül is.

(3) Hiba, ha szabálytalan vagy sikertelen ejtés után a labdát megjátsszuk. Ezért büntetést kapunk, de az ütés érvényes, és a játékot a megütött labdával kell folytatni.
Például:
- Szabálytalan ejtés. /a/ Váll magasságból ejtett labda. /b/ Ejtési területen kívül talajt érő labda begurul a területre. // 1 büntető jár.
- Sikertelen ejtés. /a/ Szabályosan ejtett labda kigurul az ejtési területről. // 2 büntetőt kapunk, mert idegen helyről játszottunk.
- Szabálytalan és sikertelen ejtés. /a/ Ejtési területen kívül talajt érő, és ott nyugalomba kerülő labda. /b/ Ejtett labda ráesik a cipőnkre, és kipattan az ejtési területről. // Halmazati büntetése a kettő közül a súlyosabbik 2 ütés.
- Eljárási hiba. /a/ Az ejtési területről kétszer kigurult labdát harmadszorra nem helyezzük, hanem ejtjük. /b/ A szabályosan ejtett labda az ejtési területen megakad a földre helyezett ütőnkben, amivel a terület határát jeleztük, és a labdát újra ejtjük. // 2 büntető jár az ejtési eljárás megszegéséért.


Fotó: GolfMonthly

2020.07.21.

Hozzászólások