Egy őszinte limonádé Batta Krisztivel

Kapitány, Kapitányom...


- Az interjút Huszti György készítette -

Idén erősödött bele a női senior mezőnybe Batta Krisztina (Kriszti), akit a tapasztalt korú hölgyek azonnal, közfelkiáltással szövetségi kapitányuknak választottak. Vele beszélgettünk egy narancsos limonádé mellett, de nem elcsábulva a süteményes pult közelségétől.

- Kemény kézzel, de ügyesen strukturálva...
Miért pont én? Kérdez vissza már a legelején. Erről inkább a lányokat kellene megkérdezni (nevet). Igazából évek óta mondogatják már, alig várjuk, hogy végre „felnőj". Nyilván az egyik dolog a hcp helyzetem, hogy golfozóként, talán én vagyok jelenleg köztük a leghitelesebb (hcp: 5,1). A másik – és ez engem is őszintén meglepett – ahogy engem, ezek szerint kívülről látni vélnek, hogy: „Te majd rendet raksz, Te majd felállítasz egy struktúrát, Lesznek céljaink, Te majd kemény leszel, stb".
Miért, Te nem érzed magad kemény nőnek? De, persze igen.
Én élsportolóként nőttem fel, rendkívül céltudatosan és motiváltan. Talán ezért is érezhetem magam önbizalommal teli, magabiztos személyiségnek. Ugyanakkor, nem gondoltam volna, hogy a külvilág felé ez ennyire látványos, illetve azt pláne nem, hogy éppen ezekben a tulajdonságokban fognak majd pozitívumot látni egy olyan közegben, ahol gyakorlatilag hobby-golfozók vannak. Ahol a diszciplinát nagyítóval kell keresni, ahol a sportszerűség sajnos néhány esetben nincs meg, az ellenfél megfelelő tisztelete és a sport alázattal való megközelítése gyakran hiányzik. Nyilván ezek inkább a profi sport velejárói, semmint a hobby sporté. Úgy érzem, alapvetően el tudok ezektől a dolgoktól vonatkoztatni, de néha azért előfordul velem egy-egy magyar versenynap után, hogy úgy jövök le a pályáról, azon gondolkodom, hogy ennek a napnak volt-e valós értéke. Ezekből kiindulva nyilván meglepett, hogy a hölgyek egy keménykezű vezetőt szerettek volna, aki ráadásul a legfrissebb seniorok egyike, de meggyőztek hogy a kor nem számít (nevet) és, hogy nagyon tisztelnek, ha másért nem akkor a hcp-m miatt. Én meg azt gondoltam, rendben ha a tisztelet megvan egymás iránt, akkor jó úton haladunk.
Az első másfél-két hónapban szinte csak kutatómunkát végeztem, sok hölggyel beszélgettem, gyűjtöttem az információkat, hogy teljes képet tudjak kapni arról, milyen a senior női golftársadalom, és ezután már rendelkezem a megfelelő rálátással ahhoz, hogy elkezdhessek építkezni, hogy lássam merre érdemes menni, és mi az amiben egyáltalán nem érdemes gondolkodni.

- Új koncepció, új szél, új célok, új mentalitás...
Március 1-ig ígértem és le is tettem a közös asztalra a gondolataimat, válogatási elveimet. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam. Akadnak akiknek nem teljes mértékben sikerült a tetszésüket elnyernem, de a százszázalékos elégedettség mindig gyanús (nevet) és részemről ez van ehhez kell hozzászokni. Tudom, hogy van egy stílusom, ami nem feltétlenül fekszik mindenkinek, de itt most egyetlen célt kell figyelembe venni, azt hogy hogyan érjük el a céljainkat.
Én például egy remek példa vagyok arra, hogy világéletemben bármit elkezdtem mindenben kitartó voltam és sikeres lettem. Semmit nem hagytam abba, ha én eltökélt vagyok akkor én azt megcsinálom teljes egészében. Teljesen mindegy mi az ára, mert mindennek van ára és azt kell tudomásul venni, hogy az életben semmit nem adnak ingyen.
És itt most az a cél, hogy legyen egy olyan női Senior Válogatottunk, amelyik képes megjelenni a nemzetközi porondon. Nyilván, ez egy nagyon lassú folyamat lesz. Nem fog egyik pillanatról a másikra menni. Nagyon sok reformot kell végrehajtani, leginkább az agyakban, hogy ráálljanak a hölgyek arra, hogy itt most egy csapatért küzdünk, és a csapatért kell mindent megtennünk. Háttérbe szorul az önérdek, az hogy ők most hogy érzik magukat. Ha valaki szeretne most magyar válogatott lenni és az országot képviselni külföldön, akkor annak egy kicsit profibb magatartást kell tanúsítania.
Ez bizonyára új lesz, lehet hogy esetleg fájdalmas is lesz sokaknak, de úgy gondolom, hogy semmilyen siker nincs fájdalom nélkül. El tudok vinni bárkit a sikerig, a kérdés, hogy Ő hajlandó-e ezért mindent megtenni ami szükséges, mert akkor eljutunk együtt a célig, és nagyon fontos, hogy ez csak együtt megy. Nagyon biztató az is hogy eddig is mennyien beleraktak ebbe a nagy közös kosárba. Sokan segítenek hiszen, ez egy csapatmunka. Megszabhatom az irányt, de egyedül én nem leszek sikeres és az én sikeremet a csapat sikere méri, és a lényeg az, hogy a csapat mit rak le az asztalra. Én ebben abszolút elhivatott vagyok, hogy csak az jöjjön velünk a közös útra aki biztosan jönni akar és ebben szerencsére maximálisan szabad kezet kaptam a Magyar Senior Társaság részéről. Csak a végeredmény a fontos, ehhez nagyon nagy szükség lesz a megfelelő csapatszellemre. A legtöbb visszajelzés egyébként sajnos ennek a hiányára érkezett a többiektől. Ez lesz az egyik legnagyobb feladat, hogy olyan csapatszellemet tudjunk közösen kialakítani, amellyel lehet nyerni és el lehet jutni valahova.

- A senior életkor az nem az élet vége...
Meg kell az emberekben azt a fajta mentalitást változtatni, hogy ha valaki senior az nem azt jelenti, hogy már a koporsó méretén kell gondolkodnia, mert még nagyon messze vagyunk tőle, sőt. Ne az legyen a mentalitásunk, hogy jaj én már öreg vagyok, én már lehetek túlsúlyos, én már lehetek beteg.
Mert itthon az a tendencia hogy a magyar nyugdijasok nem egészségesek, és hová fejlődhetnének már a golfban, hiszen már seniorok? A cél a legmagasabb szint, a csapat Európa Bajnokság. Ez a legmagassabb szintű versenye a senior golfnak, viszont a hcp limit jelenleg túl alacsony számunkra (hcp 12). Elsődlegesen azokkal számolok akik hcp 12 környékén vagy már az alatt vannak. Ugyanakkor volt olyan játékos, aki 14 környékén tart és majdhogynem megsértődött (nevet), hogy Őt miért írom le, amikor ha Ő rááll erre a célra és rengeteget, valamint rendszeresen edz nyárig, akkor ezt fogja tudni teljesíteni. Nekem ezekre a motivált és egyben motiváló  emberekre van szükségem. Mert Ők tenni akarnak, meg akarnak élni egy olyan sporteseményt, amely egy olyan élmény lehet, amit soha senki nem fog tudni tőlünk elvenni.


- Idei céljaink...
Olyan visszajelzések is jöttek már persze, hogy miért akarunk mi egyáltalán odamenni, úgyis utolsók leszünk. És? Ha így is lesz esetleg? Valamelyik csapat mindenképpen utolsó lesz, hiszen  annak is kell lenni valakinek. Ugyanakkor mi legalább kiálltunk, odamentünk és megtettünk mindent. Végigküzdöttük, végigjátszottuk azt a hat(!) teljes napot (stroke). Aki a minek mennénk oda mentalitást képviseli, attól megkérdezném; Te kiálltál? Vagy elkönyvelted előre a vereséget? Beleraktad a hat nap mentális és fizikai megerőltetését? Mi azonban elmondhatjuk majd, ezt megcsináltuk, büszkék lehetünk magunkra, egymásra, a CSAPATUNKRA! Te mire lehetsz büszke? Lehet, hogy esetleg semmire?
De, ezek a negatív vélemények is csak még inkább arra sarkallnak, hogy tovább és előre. Remélem, hogy sikerül kijutnunk, ez egy nagyon kemény döntés lesz mert itt gyakorlatilag a szezon előtt el kell döntenünk, hogy megyünk-e vagy sem, és ennek nagyon komoly anyagi vonzata is van. Illetve hat olyan játékosra van szükség, akiknek 12 alatti a hcp-je. Hat nap strokeplay ez egy igen kemény sportteljesítmény. De pontosan ez a lényege ennek a kitűzött EB célnak, mert ahhoz, hogy ezt a célt elérd, ahhoz el kell kezdened nagyon keményen, tervszerűen edzeni. Erőnlétileg, mentálisan és golfszakmailag egyaránt. Aki túlsúlyos annak le kell fogyni, mert ezt plusz tizkilókkal nem lehet végigcsinálni. Ezt nem bírják az ízületei és a teste sem. Erre nagyon fel kell készülni, erre edzeni kell! Nem egy hónappal előtte kell elkezdeni, hanem most félévvel korábban. Szeptember első hete az EB (BlackSeaRama Golf, Bulgária) időpontja. A verseny helyszíne egy sziklapartra épült tenger melletti golfpálya, amely gyönyörű, de ugyanakkor links vonalvezetésű. Így könnyen elképzelhető hogy a hatalmas széllel is meg kell majd küzdenünk. Még egyszer hangsúlyozom, nagyon erősen el kell kezdenünk felkészülni, lefogyni, fittnek lenni, nyújtani, étrend-kiegészítőket szedni, stb.
A golf egy komoly sport ezt akartuk közösen, itt van, csináljuk együtt,  de ha biciklit akartál és megkaptad, akkor azt tekerni is kell, mert az önmagától nem fog megindulni és menni.
Havonta egyszer közös válogatott összertartásra is sor kerül a Pannónia Golf & Country Clubban. Külön köszönöm, Harnos Lászlónak és Rózsa Istvánnak (Pannónia Junior Akadémia), hogy számunkra ezt lehetővé teszik.
Augusztus elején edzőtáborba vonulunk, vagy Ausztriába (Fontana és Diamond), vagy itthon készülünk a Zala Springs Golf Resort pályáján.
Hatalmas örömmel és köszönettel jelenthetem be, hogy a női Senior Válogatott golfedzője Tóbiás Zsolt lesz, míg sportpszichológusunk Dr. Lénárt Ágota.
Külön öröm számomra, hogy itt ezen a weboldalon számolhatok be arról, hogy a Magyar Női Senior és MidAm Válogatottak hivatalos sportruházatát a jövőben a 2Rule biztosítja. Nagyon csinosak leszünk és ez már egy félsiker (nevet). A 2Rule egy magyar sportszermárka sportruházata, magyar címerrel és felirattal, ez már önmagában is sokaknak motiváló erő lehet, hogy tegyenek a céljainkért. Nyilván itt is van aki esetleg fanyalog, hogy nem pont ilyet szeretett volna, de azt gondolom, hogy utópia és lehetetlen küldetés az, hogy minden fajta ízlésnek és gondolatvilágnak megfeleljünk. A 2Rule egy fiatal magyar brand, egy kicsit olyan mint a megújuló Senior Válogatott, innen el lehet indulni, innen tovább lehet közösen lépni, a tapasztalatokat le lehet vonni. Ez nem fog szembejönni sehol, egyéni lesz a ruházatunk. Nyilván nehéz kiszolgálni mindenkit, ezek alapvetően sportmezek, arra készültek, hogy sportolók viseljék őket sportolói alkattal. Úgy gondolom az életben merésznek, bátornak, újszerűnek, progresszívnek kell lenni mert csak az vezet valahová.

Szerintem nagyon jó úton haladunk, szépek leszünk, csinosak, újszerűek, itt most már minden csak a CSAPATON fog múlni, be kell állni egymás mögé, mellé és teljes erőbedobással egy közös célért küzdeni.

A cikkben szereplő fotók forrása: Batta Krisztina FaceBook

Az idei évben a jelenlegi állás szerint a női Senior Válogatott három versenyen méretteti meg magát:

Marisa Sgaravatti Trophy
2019. július 7-13.
Binowa Park Golf Club, Szczecin, Lengyelország
A Válogatási elvek:
Az 5 fős utazó-keret az alábbi kritériumok alapján kerül kiválasztásra:
- az aktuális HCP
- május 26-ig az első hat ranglista versenyen elért legjobb három ütésszám (stroke)
- a Magyar Kupán elért eredmény
- aktuális fizikális állapot és játékforma
Külföldön élő játékos eredményei kiegészíthetők a külföldi ország szövetségének oldalán felvitt verseny stroke eredményével.

European Senior Ladies' Team Championship
2019. szeptember 1-8.
BlackSeaRama Golf Course, Balchik, Bulgária
A 6 fős utazó-keret az alábbi kritériumok alapján kerül kiválasztásra:
- 12 alatti HCP
- aktuális fizikális állapot és játékforma

IV. Golfünnep
2019. október 12 - 13.
Pannónia Golf & Country Club, Alcsútdoboz, Máriavölgy
A csapatba kerülés feltétele itt is több tényezőből áll majd össze:
- az aktuális HCP + a szezon alatt elért HCP javítás (!!!)
- ranglistán elfoglalt helyezés
- a Magyar Kupán és a Magyar- és Nemzetközi Szenior Bajnokságon elért eredmény/helyezés
- aktuális fizikális állapot és játékforma
Magyarországon élő játékosok előnyben

Névjegy:
Batta Krisztina, a magyar női Senior Válogatott szövetségi kapitánya.
47 éve sportol. Kétszeres magyar felnőtt golfbajnok.
A Ladies Golf Hungary és a Golf Travel Hungary megálmodója, létrehozója.
Három éves korában kezdte ritmikus sport gimnasztikával. Majd hat évesen sporttagozatos felvételt nyert. Tízévesen kezdett el röplabdázni amelyben NBI-es szintig vitte (Ganz-Danubius, Vasas). Fiatalon térdsérülést szenvedett, amely után már nem volt megfelelőképpen, - az élsportra - terhelhető a szervezete.
A golffal 1999-ben ismerkedett meg egy Volvo Kupán. 2001. óta űzi a sportágat, elmondása szerint olyan régóta, hogy az első edzésre indulva, még órákig kellett bolyongani és kérdezősködni a helyiektől Alcsútdoboz környékén, hogy megtalálja a Pannónia golfpályát.

2019.03.17.

Hozzászólások