Egy játékos a playoff-ban

A rájátszás elmarad

 

- Bodor Tanár Úr jegyzete -

Kérdés: Egy stroke play versenyen az összes eredménykártya feldolgozása alapján két játékos azonos eredménnyel végzett az élen, akik a versenykör lejátszása után hazamentek. Noha mindenki úgy hitte, hogy az együttállások feloldása a szokásos algoritmussal történik a részeredmények alapján, kiderült, hogy kivételesen a versenykiírás kötelező rájátszást ír elő. Erre viszont a két érintett játékost már nem lehetett visszahívni. Mi a döntés?

Válasz: Ilyenkor a Versenybizottságnak felül kell bírálnia a versenykiírást, minthogy annak előírása, a rájátszás nem teljesíthető. A Bizottság választhat a helyezési sorrend megállapítására alkalmas eljárások közül, vagy akár dönthet az első díj megosztása mellett is.

A megtörtént esetben a Versenybizottság (helyesen) úgy döntött, hogy a hátsó 9, 6, 3, 1 szakaszok jobb összeredménye alapján a számítógép által generált sorrendet tekinti érvényesnek.

A döntés előtt több kérdés merült fel:

(1) Büntethetők-e a játékosok azért, mert haza mentek? A Szabályok szerint csak ezért nem. Más kérdés, hogy az eredményhirdetést és a díjkiosztást mindenkinek illik megvárni. Ugyanakkor lehetnek nyomós okai a távozásnak. Viszont a következményeit azoktól függetlenül viselni kell.

(2) Nem kellene-e kizárni a játékosokat a versenyből, mivel nem jelentek meg játékra készen a bizottság által meghatározott helyen és időben? De, ki kell zárni. Azonban a rájátszás önálló új versenykör, az abban elkövetett szabálytalanságért kirótt kizárás csak a rájátszásra vonatkozik, magára a versenyre nem. A kettős kizárás tehát azt eredményezi, hogy a rájátszás eredménytelen lesz, és a versenyben az ott lejátszott eredmények érvényesek, és az együttállás továbbra is megmarad. Más lenne a helyzet, ha csak az egyikük nem jelenik meg; akkor a másik játék nélkül elnyerné az első helyet.

(3) A Versenybizottságnak joga van-e az előzetesen nyilvánosságra hozott versenykiírást módosítani, pláne a verseny lejátszása után, ráadásul visszamenőleges hatállyal? Valóban nem szép dolog ilyet tenni. De a bizottságnak indokolt esetben joga van hozzá, sőt kötelessége is. Szükséghelyzetben éppenséggel nem is tehet mást.

Nem hiszem, hogy ez a probléma túl gyakori lenne, viszont érdekes. A golfjátékhoz az ilyen kuriózumok is hozzátartoznak. Egyébként a rájátszás más okokból is elmaradhat, például sötétedés, vihar, vagy a pálya alkalmatlanná válása miatt.


Fotó: YouTube

2020.02.05.

Hozzászólások