Egy hamis városi legenda

Könnyítés OB esetén


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Több játékostól hallottam, hogy eredetileg a 2019-es, és a 2023-as új szabályok szerint is a pályahatáron túlra került labda esetén a határvonaltól két ütőnyire lehet labdát ejteni (de nem 1, hanem) 2 büntető ütésért ahelyett, hogy a játékos visszamenne az ütés eredeti helyére és onnan játszana új labdát.

Jó tudni, hogy ez nem igaz. Ugyan létezik olyan helyi szabály minta, amely hasonló könnyítést tenne lehetővé, de nem ilyen egyszerűen; egyrészt eltérően a szokásos könnyítési módoktól, másrészt lényegesen bonyolultabban. Azonban ez a helyi szabály Magyarországon sehol nincs hatályban.

Ezzel szemben igaz, hogy a játékhatáron kívülre került labdára a 18.2 szabály vonatkozik. Eszerint a játékosnak ütés-és-távolság könnyítést kell igénybe vennie, vagyis 1 büntetőért a legutóbbi (azaz a pályahatáron túlra ment) ütés eredeti helyéről kell az eredeti vagy egy másik labdát újrajátszania. A Golf Szabályokban ezen kívül más lehetőség nincs.

Az, hogy versenyen kívül, egy baráti golfpartin a játékosok milyen egyéni könnyítésekkel élnek, az az ő magánügyük.

De ha valaki olyan stroke play versenyen, amelyet az R&A szabályok szerint rendeznek, akár pályahatáron kívülre került, akár a pályán büntető területen  kívül elveszett labda esetén az ütés eredeti helye helyett a játékot onnan folytatja, ahol a labda eltünt, vagy kilépett a pályáról, akkor a 18.2 szabály megsértésével idegen helyről játszik, amiért a 14.7a szabály szerint kap 2 büntető ütést.

De ennyivel csak akkor ússza meg, ha ezzel nem jutott számottevő előnyhöz. Ha viszont jelentős előnyre tett szert, akkor a 14.7b(1) alapján a büntetése kizárás. Amit úgy kerülehet el, hogy a hibát javítja azzal, hogy a megfelelő helyről új labdát játszik, és azzal fejezi be a szakaszt, beszámítva a hibás ütést és a 2 büntetőt.


Fotó: GolfMonthly

2023.02.14.

Hozzászólások