Egy gyakori szabályszegés

Nagyon kevesen ismerik itthon ezt a szabályt


Különböző golfversenyek gyakori indulójaként, sajnos gyakorta látjuk, hogy itthon kevesen vannak tisztában egy “gyakran” előforduló szabályszegéssel, illetve büntetési tételével. Amennyiben a játékos a labdája közvetlen közelében próbalendítést végez és azzal felsérti a pálya talaját (divot-ot üt), nem javíthatja a kiütőtt talajt, a “valódi” ütése előtt, ezt csak az ütés befejezése után teheti meg (akkor viszont erősen ajánlott és ildomos).

- Bodor Tibor Tanár Úr jegyzete -

Javított környezet helyreállítása.

Mindenki hibázhat. Ki ritkábban, ki gyakrabban. Nem figyel, meggondolatlan, akármi. És a hibázással szabályt is sérthet. A régi szabályok kegyetlenek voltak, mint a trafipax. Ha a játékos megsértett egy szabályt, a büntetés automatikusan járt. Az új szabályok azonban bizonyos esetekben engedékenyebbek; ha az elkövetett hibázás jóvá tehető, és a játékos helyre is hozza még mielőtt megütné a labdáját, akkor mentesül a büntetés alól.
Tudjuk, hogy a labda fekvését, a labda, a beállás és a lendítés környezetét tilos javítani. Ha megtesszük, 2 büntető ütés jár érte. 
De ha a környezet javítását azzal értük el, hogy /a/ valamit félrehajlítottunk az útból, letörtünk vagy elmozdítottunk onnan, esetleg fordítva, /b/ éppen oda helyeztünk, akkor nem kapunk büntetést, ha az ütés előtt az eredeti állapotot helyreállítjuk.

- A labdánk egy pályahatárt jelző fehér karó mellett fekszik. A karó fizikailag mozdítható, de szabály szerint ez tilos. Ha a karót kihúzzuk, de rájövünk, hogy ez hiba volt, és az ütés előtt visszatesszük, pontosan úgy, ahogy eredetileg volt, akkor nincs büntetés. Akkor sem, ha a karó kihúzás közben eltört, de ennek ellenére vissza tudtuk tenni a lyukba úgy, hogy az eredeti állapotába kerüljön.

Azonban, ha hiába tesszük a csonkot vissza, az nem olyan lesz, mint az eredeti, akkor a büntetés mégis jár. A törött karót nem lehet más tárggyal, facsemete mellől kivett karóval helyettesíteni. A törést nem lehet idegen anyaggal, ragasztó szalaggal megjavítani.

- A labdánk egy fa alatt fekszik. A fa magasról lazán lecsüngő ágai zavarják a lendítést, és a labda röppályáját is. A zavaró lelógó faágakat mint egy függönyt félrehúzzuk, és egy vastagabb ágba akasztjuk. Ekkor a játékos társak figyelmeztetnek, hogy nincs jogunk átépíteni a pályát. Megússzuk a büntetést, ha sikerül a faágakat visszarendeznünk az eredeti helyükre.

Azonban, ha mindeközben faágak letörnek vagy úgy elgörbülnek, hogy a helyreállítás után az ütés környezete még mindig jobb, mint eredetileg volt, akkor a büntetést fel kell írnunk. A letört faágat nem lehet vissza kötözni a helyére.

- A labdánk egy fenyőfa alatt fekszik, de térdelve megüthető. Hogy a vizes fűtől ne legyen nedves a nadrágunk, leterítjük a törülközőnket, hogy ütés közben arra térdeljünk. Ez szabálytalan. Ha időben észre térünk, és még az ütés előtt eltesszük a törülközőt a beállás helyéről, akkor megmenekülünk a büntetéstől.

Az eredeti állapot visszaállításának és a büntetés elengedésének követelménye, hogy a szabálysértéssel elért javítás teljes egészében szünjön meg. Ehhez nem lehet az eredetin kívül más tárgyakat, idegen anyagokat felhasználni. 

A régi szabály nem tiltotta a helyreállítást, de hiába tettük meg, azzal a 2 büntető ütést nem lehetett kiváltani.

Ez a golfozóbarát új szabály nem vonatkozik a környezet tiltott javításának egyéb módjára: ha a kiütött fűcsomót visszatesszük // fűcsomót, gyepdarabot eltávolítunk, letaposunk // betömjük a tücsök lyukat // szétverjük a kemény rögöt // vakondtúrás romjait elsimítjuk // homokot, laza földet félresöprünk, lenyomkodunk // felitatjuk a harmatot, dért, zúzmarát // feltöröljük a tócsát. 

Továbbá akkor sem állíthatjuk vissza az eredeti állapotot, ha az ütés környezetét javítás helyett rontottuk: belegyalogoltunk a bunkerba // divotot ütöttünk a beállás helyén.


Fotó: Golfweek.com

2019.09.11.

Hozzászólások