Dress code

Mi az elfogadható öltözék?


Mag Judit, Luu Thi Thu Huong (Hajni) és Stern Lea Sára kezdi a versenykört a Pannonián


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Szögezzük le mielőtt bármilyen félreértés adódna, a Golf Szabályok semmilyen konkrét előírást vagy tiltást nem tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy a játékos mit vegyen, és mit ne vegyen fel.

Elvárások azonban vannak, röviden és általánosan a sportosan elegáns viselet. Az öltözködés kérdését a szabályok teljes egészében (és egyébként helyesen) a Bizottság hatáskörébe utalják. A Magatartási Kódex 5H fejezetében kell meghatározni az öltözködési szabályokat, és a megsértésükért kiszabható büntetéseket, amelyekre irányadó a fokozatosság: figyelmeztetés, 1 ütés, általános büntetés, kizárás. Ilyen szabályozás hiányában a nem megfelelő öltözékért a játékos nem büntethető. Kivéve, ha nem a golf szellemének megfelelően viselkedett, vagy súlyosan megsértette a viselkedési normákat - mely esetben a kizárás azonnali akkor is, ha nincs Kódex.

Egységes dress code nem létezik. Vannak szigorúbb, és vannak elnézőbb klubok. Az EGA is közzétett egy változatot. Azonban van néhány alapszabály, amely meglehetősen általános.

Az urakra (gentlemen) vonatkozó elvárások mindössze négy pontban foglalhatók össze:
(1) A nadrág akár hosszú, akár rövid, rendes szabott szövet nadrág legyen övvel, de ne farmer. A rövid nadrág nagyjából térdig érjen. (2) A pólónak legyen ujja és gallérja. Mindig a nadrágba betűrve kell viselni. A garbó és az álló gallér megengedett. (3) A zokni bokán felül érjen, és rövid nadrág esetén fehér legyen. Lehet térdzokni vagy bokafix. (4) A cipő vagy stoplis golfcipő, vagy golfozáshoz készült sportcipő lehet.

Ezek a követelmények egyáltalán nem kirívóak, valójában semmilyen megszorítást nem jelentenek. Nem létezik olyan golfozó, akinek nincsenek ilyen ruhadarabjai a golftól függetlenül is. Csak oda kell figyelni, hogy az ember mit vesz fel.

Vannak még a ruházat viselésére vonatkozó előírások:
(a) A nadrág szárát nem szabad sem betűrni a zokniba, sem feltűrni. (b) A sapkát és a napellenzőt nem szabad fordítva viselni. (c) A pólót nem szabad a nadrágon kívül lógva hordani.

Tulajdonképpen érdektelen, hogy milyen öltözék nem fogadható el. Csak az érdekesség kedvéért sorolom:
A kötött nadrág, a katonai stílusú gyakorló vagy harci egyenruha, a munkaruha, kezeslábas, overall, a farmer bármilyen színben és szabásban. // A nadrágon a gumírozott derék, a gatyamadzag, a rávarrott zseb. // A rövid nadrág nem lehet foci nadrág, strand nadrág, bermuda, térd fölött 10 centinél rövidebb. // A gallér nélküli trikó, a focimez, az atlétatrikó, és bármelyiken a túl nagy, túl feltűnő reklámfelirat, logó. // A színes, mintás, skót kockás, héttörpés zokni. A titokzokni, vagy a zokni hiánya. // A tornacipő, a futócipő, a szandál.

Megjegyzések:
- Bizonyos klubok nem ragaszkodnak a fehér zoknihoz, elfogadják a színeset is, mint Henry Ford, feltéve, hogy fekete. A hosszú nadrághoz pedig olyan színű zokni való, amelyik megy a nadrág színéhez, de ez egyébként a golfon kívül is így van.
- A térdnadrág megengedett, de archaikusnak számít. Térdzoknival kell hordani, de az lehet mintás.
- Nem tekinthető etikett sértésnek, ha a golfozó leveszi a cipőjét és zokniját, és feltűri a nadrágszárát, amikor bemegy a vízbe, hogy kiüsse onnan a labdáját.
- Az öltözködési szabályok nemcsak a pályára, hanem annak játéktéren kívüli részére, és a klubházra is vonatkozhatnak, esetleg némi eltéréssel.
- Mindenképpen kötelezők a játékosokra és segítőikre, de elvárják a kísérőktől, vendégektől, enyhébb formában a nézőktől is.

Büntetések:
Az említett fokozatosság inkább elméleti. Nem jellemző, hogy a figyelmeztetés után a játékos ismételten etikett sértésbe esik.
- Ha a hiba javítható, akkor elég a figyelmeztetés. Ha kilóg a póló, betűri. Ha fordítva van rajta a sapka, megfordítja. Ha agresszív felirat van a pólón, rávesz egy mellényt. Ha feltűrte a nadrágszárát, letűri.
- Ha a hiba nem javítható, akkor ki kell zárni. Ha szandálban, bermudában, vagy farmerban játszik, és nem tudja a pályán átcserélni. Ha tudhatná, de nem akarja, akkor meg azért.

A Bizottság megbízhat bizonyos klub alkalmazottakat (pl. a marsallt) az öltözködési elvárások számonkérésével. Feladatuk lehet figyelmeztetni a játékost még a játék előtt, hogy korrigálhasson, és ha ez nem lehetséges, célszerűbb eleve fel sem engedni a pályára, mintsem hogy ott a bíró elé kerüljön.

Engedtessék meg nekem egy magánvélemény: én egyetértek a dress code-dal. Minden sporthoz hozzá tartozik az öltözék, így a golfhoz is, akár csak az ütő és a labda. Miért lenne a dress code pont a golfban felesleges? Örüljünk, hogy a golfnak is van saját öltözéke, amely a játékra jellemző, és megkülönbözteti más sportoktól. Ráadásul ez jóval kevésbé kötött, és jóval tágabb teret biztosít az egyéni ízlésnek.

Végül elnézést kérek a hölgyektől (ladies), hogy ők kimaradtak. Nem feledkeztem meg róluk, csak az a tapasztalatom, hogy általában tudják, hogy miben jelenjenek meg a golfpályán.


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2020.06.13.

Hozzászólások