Döbbenetes szabálytalanság

Beállás - lábhiba


- Bodor Tanár úr jegyzete -


A golf (többek között) attól érdekes, hogy bonyolult. Így azután időnként az apróságokra is ügyelnünk kell, nehogy úgy járjunk, mint Dylan Frittelli.

Az eset egy PGA Tour alkalmával a Harbour Town Golf Links pályán történt, nevezetesen annak 6-os szakaszán.
A játékos kezdőütése kicsit balra ment a szegélyező fák közé. A helyszínre érve kiderült, hogy a fákat ott eléggé ellepte a spanyol moha. Ez a növény fákon él, vékony, gubancos, kesze-kuszán összefonódott szálakból áll, amelyek a fa ágairól lógnak le, és úgy néz ki, mint a Mikulás szakálla. A labda egy ilyenbe volt belegabalyodva nem a fán, nem a talajon, hanem nagyjából szemmagasságban lógott a levegőben.

Frittelli terpeszállásban beállt a labda mögé, rövidre fogta a driverét, és mintha egy baltával fát vágna, a feje fölé emelve kiütötte a labdát a moha fogságából egyenesen előre a fairwayre. Onnan egy vasütéssel a greenen volt, és egy szép gurítással hozta a part.

Igazán érdemes megnézni az esetről készült amatőr videófelvételt:

De nem sokáig örülhetett neki. Az esetet sokan látták, és a hiba nem maradt észrevétlen. Ugyanis a Szabályok szerint "A játékos nem üthet olyan beállásból, amelynél a játék vonal szándékoltan a két lába között halad át, vagy azt bármelyik lábával érinti." A favágó beállással és mozdulattal azonban vitán felül ez történt, és mentő körülmények nem voltak (pl. ha el akarta volna kerülni, hogy másik játékos gurítási vonalára lépjen). Ezért 2 ütés büntetést kapott.

Frittelli így végül összesítésben +1 eredménnyel holtversenyben a 66-ik helyen végzett, amiért 16.960 dollár ütötte a markát. A büntetés 1.520 dollárjába került, mert ha az nincs, akkor a -1 összesített eredményért 18.480 dollárt kapott volna.

Mivel a spanyol moha Magyarországon nem honos, bennünket ez a veszély nem fenyeget. Úgyhogy nyugodtan játszhatunk, de azért a tanulság mellett ne menjünk el, bizony érdemes az apróságokra is odafigyelni.

Megjegyzés:
Bennem azért felmerült egy kérdés. "És közben mit csinált a caddie?" Illusztrált képeslapokat olvasott? Egy ilyen mentés nem másodpercek töredéke alatt játszódik le, mint derült égből a villámcsapás. Megelőzi a sokk, a szemrevételezés, a tanakodás, a rákészülés. Nem mentség, bár némileg érthető, ha a játékos a játék hevében a játékra koncentrál, azon belül a felmerült helyzet megoldására. De a segítőt éppen azért hívják segítőnek, mert az a dolga, hogy segítsen. Ebbe beletartozik az is, hogy figyelmeztesse a játékost, ha szabálytalanul áll be.


Fotó és videó: Twitter

2022.04.27.

Hozzászólások