Csoda történt Zircen

Sikerült!


- Szabó Krisztián őrülten kedves beszámolója -

77 ütés, hihetetlen csoda. - Golf Breaking 80

Szinte minden sportban így a GOLF-ban is mérföldköveket állít fel magának a sportközösség. Ezek többsége valamilyen álnaív módon a profik szintjéhez próbál viszonyítani. Sokan szeretnének 2 órán belüli félmaratont futni aztán később 4 órán belüli maratont. Ezeket ha jobban megnézzük, a profik élmezőnyéhez képest akkor pont feleakkora eredmények. Ezeket áttörve leginkább azt érezzük, hogy igen én is futó vagyok. Ezek a határok amúgy nem léteznek, csak mi amatőr sportolók állítjuk fel ezeket magunknak. 
Na hát ez a GOLF-ban különösen igaz.

A 18 lyukas golfpálya 72 darab ütését úgy bevési magának mindenki az agyának legmélyebb bugyrába, hogy azt már sose felejti el. Ha ideálisan teljesítesz egy lyukat, azt PAR-nak hívják (Professional Average Result) és ha ezt 18x teszed akkor meg is van a 72 ütés.

A golfozók is felállították maguknak a kedvenc mérföldköveiket, ezek teljesítéséért szintén nem jár semmi, mégis a golfozók nagyon nagy többsége ezeket hajtja.
- Ilyen pl. a minden kezdő golfozó álma a Breaking 100, avagy 100 ütés alatt teljesíteni egy teljes golfpályát. Nem tűnik elérhetetlen célnak, pedig sokak számára az, főleg hogy ha ezt a Balatonudvari pályán tűzte ki magának az illető. (btw. Első golfköröm itt 141 ütés volt)
- Következő nagy nagy mérföldkő a golfozók körében a Breaking 90 - avagy minden lyukon csak 1 ütéssel ütünk rosszabbat mint az ideális ütésszám. Eddigi 3 éves golféletből amit láttam ez az a mérföldkő amit ha valaki gyakorol és rendszeresen játszik akkor  teljesítésre kerül. Igazán golfozónak érzi magát tőle az ember. Pont mint a 2 órán belüli félmaratonnál az amatőr futók. ?
- Ezek után  a BREAKING 80 következik - avagy az “előírt” ütésszámhoz képest csak +7 darab ütést vagy kevesebbet használsz fel.
Ez mondani se kell, hogy óriási kihívás, interneten rengeteg szócikk, blog és videó lelhető fel, érezhető hogy sokan de nagyon sokan akarják ezt elérni, és persze elolvasni, hogy mi a kulcsa ennek. Futási mérföldkővel összehasonlítva azt gondolom lehetetlen, de ha nagyon kellene akkor azt mondanám, hogy ez az a teljesítmény amivel már engednek elindulni a BOSTON maratonon (min nevezési idő 3 óra 30 perc) és ott életed legjobbját futva 3 óra közelébe érsz.

Ezen a mérföldköves úton mentem én is és végre sikerült egyszer a zirci Forrest Hills pályáján áttörni ezt a határt és 77 ütésből teljesíteni. 
Egy elképesztően szép tavaszi napsütéses napon egy golftársammal és édesapámmal hármasban játszottunk egymás ellen, vagyis a Veszprém Golfers match play bajnokság nyitókörében. Mert ugyebár ebben a klubban ilyen is van, hála a lelkes önkéntes tagoknak.

77 ütés egy csoda! - Pedig aztán úgy indult, ami minden golfozó rémálma egyből egy triplával: Homok, Víz, Büntetés trióval és egy csúnya 8 as szám került oda ahova eredetileg 5 ös illene. Ellenfelek mentek 1-1 ponttal, szép nyitás mondhatom. A szakaszt majdnem ki is húzattam a greenre (gúritóterület) érve, de mivel nem melegítettünk be rendesen gondoltam végigütöm. 
“A golf egyik helyen ad, másik helyen elvesz.”  
“Csak a következő ütésre figyelj” 
“Még jó hogy match play-t játszunk, így ez a hiba nem 3 ütés mínuszt hanem csak 1 pont mínuszt jelent” 
“Mesés idő van, és egész délelőtt golfozhatok” - stb..

Kedves, mindig jó hangulatban lévő golftársaimtól megtanultam, hogy golfban csak pozitív gondolatokkal a zsebben szabad játszani, minden ami negatív azt el kell engedni. A golfot a 2. legnehezebb sportnak tartják a rúdúgrás után és hihetetlen koncentrációt igényel. Ha negatív gondolataid vannak, mint például csak nehogy vízbe üssem, vagy nehogy 3 at gurítsak ezeket már agyat nem tudja kizárni. Sokkal nagyobb eséllyel hibázol ilyenkor. Golfozók inkább extra pozitív lehetőségeket keresnek, amivel motiválni akarják agyukat a jó teljesítményre. Pl.: 10 méteres gurítás van és azt mondja ezt most begurítom egyből, hogy saját magát a még nagyobb koncentrációra sarkallja. 

“Mindig maradj pozitív és mindig évezd a játékot, amit az egyik lyukon elvesz majd a másikon visszaadja.” - golf mottó

Na hát ezután pont ez történt, valami csoda és szerencsés ütések tömkelege következezett. 11 GIR, 12 Fairway, 13 PAR + 1 Birdie után elérkeztem az utolsó 18. lyukhoz, amit tudtam ha nem rontok el akkor megvan a Breaking 80. 

Shot tracker 1-18 lyukak


Közben persze a match playek véget értek 7&5 és 4&2 vel, de már a vége előtt 6 szakasszal többiek szurkoltak, hogy ma végre neked összejöhet. Mondtam nekik ne stresszeljenek csak játszunk tovább, jó idő van élvezzük a játékot.

18 as utolsó szakaszt Zircen biztosan mindenki rontotta már el, több helyen is lehet hibázni, de ahogy mondtam korábban ki kell zárni a negatív gondolatokat csak pozitívan. Eldöntöttem hogy továbbra is agresszív leszek és hiába lehet balra akár out-ot összeszedni, csinálom ahogy eddig. Sikerült egy 261 méteres ütéssel a nap legnagyobb ütését megcsinálni és itt is felértem regularban. Tudtam innen már semmi sem választhat el a 80 as álomhatártól. Gurítást elrontottam és a nap folyamán először 3 at gurítottam. Mindegy keretbe foglalva a napot hibával kezdeni és hibával zárni, Tripla - tripla hiba (btw.: Tripla - dupla a kosárban egy óriási mérföldkő)

Csodás érzés, még ha rengeteg szerencse is volt benne, még ha match playben mindig könyebb jobb eredményt elérni, még ha most a pályán a roughból is könnyen lehet játszani. Akkor is 77 ?

Na és hogy mi lehet a kulcsa a 80 as szám áttörésének???
- Breaking 90-nél azt mondtam a kulcs az, hogy NE legyen tripla hibád és tripla gurításod. Ez Hiba volt, mert már ez is negatív gondolat.
- Ne foglalkozz az eredménnyel csak élvezd a játékot.
- Tanulj meg ütni és gyakorold a mozgást minden nap, gurítást is.
- Mindig legyen stratégiád, minden szakaszra.
- Mindig a következő ütésre figyelj, de gondold végig ha az sikerül onnan hogy folytatod játékot.
- Egy támogató társaság, a klubtársak elképesztően segítik az eredményed.
- Felszerelésed olyan legyen amiben 100% bízol (Ütők és Grippek egyaránt).
- Labdád ugyanolyan legyen, ne váltogasd..
- Lovagold meg a szerencse napodat, ha a golf éppen adni akar fogadd el. - Enjoy

Ígéretemhez híven, ha ez a mérföldkő is összejön az eddigi labdáimat ami a legolcsóbb Inesis volt, magam mögött hagyom. Minden eddigi mérföldkövet ezekkel törtem át, utolsó darabot természetesen polcra rakom, de most már ideje hogy egy ebben is váltsak.

A golfban a Hole-in-One a minden, mindenki erre vágyik és a nem golfozók is erre kapják fel a fejüket leginkább. De ha valaki kijön majd a golfpályára akkor hamar rájön, hogy a golf nehéz és beütni egyből a lyukba totál esélytelen. 
Golf igaz nehéz, de mesés érzés egyszer egyszer eltalálni a labdát. Az egyszerűbb célok elérése pl.: a Breaking 100 pedig kiváló cél.

Aki nem golfozik: gyere próbáld ki, segítek - egy új világ fog kinyílni előtted. Tele sok sok pozitív változással az életedben.

Aki golfozik: Április 10. és Április 18. is verseny lesz Forrest Hills -ben, ahol egy tökéletes állapotú könnyű pálya fog titeket fogadni, ahol könnyen lehet hogy te is életed legjobbját fogod ütni. ?

A 77 es hatalmas örömöt Pezsgővel, Leffe vél és pár Arany Ászokkal (ebben a sorrendben) ünnepeltük családon belül, kívánok  mindenkinek sok sikert az egész előttünk lévő golfszezonra! 

(Este még megmértem a pulzusom, hogy muzsikál a szívem ezek után - hát mit ad isten az is éppen pont 77-t mutatott) ?

Kívánok nektek is egy szerencse napot! 

Krisz


Fotó: ThePerfectDay

2021.03.28.

Hozzászólások