Csicsi nekiindul

Új szezon, új álmok, új remények


Rózsa Csicsi a Titleist AVX reklámfilmjében


- Huszti György beharangozója -

Pénteken kezdi meg idei szereplését hazánk legelőkelőbb helyen jegyzett profi golfjátékosa Rózsa “Csicsi” Csilla. Az idei szezon nem csak azért lehet fontos, mert a tengerentúli női profi bajnokság másodvonala (“NBII”-je) idén ünnepli kerek negyvenedik születésnapját, hanem azért is mert július végén, augusztus elején már a tokiói Olimpián szerepelnek a sportág legjobbjai. 

A 2020-as olimpiára a női világranglista első 60 helyezettje kvalifikálja magát (a június 29-i ranglista állása szerint). 
A női világranglistán Csicsi jelenleg a 780. helyen áll, ami fantasztikus teljesítmény ebből a “golfmentes” övezetből nekiindulva (figyelem, a világon mintegy 20 millió hölgy golfozik, Csicsi közülük jelenleg a 780. legjobb). Nyilván, így első pillantásra a 60. hely nagyon messzinek tűnik, ugyanakkor a kvalifikáció sokkal cizelláltabb, ugyanis csak az első 15 játékos jut ki automatikusan (és onnan is legfeljebb négy résztvevő szerezhet indulási jogot egyazon országból). A 16-tól 60. helyig pedig csak országonként legfeljebb két játékos jöhet szóba. Ez a fajta számítási módszer azt eredményezi, hogy Csicsi jelenlegi 780. helyezése az olimpiai kvalifikácó szempontából a 97. helyezést éri, így "csupán" 37 játékosnál kellene több ranglistapontot gyűjtenie a nyár közepéig, azért ez már egyáltalán nem tűnik “mission impossible” vállalkozásnak. Nyilvánvalóan - tekintve, hogy a Symetra Tour azért nem az első vonal, és így az esetleges világranglista pontok sem égbekiáltóan magasak - jónéhány Top10 helyezést be kellene gyűjteni a június végéig esedékes 10 Symetra állomáson. Pontos számot persze nehéz mondani, de valószínűleg 3-4 topjátékra lesz szükség az ötkarikás álmokhoz. 

Az elmúlt szezonban Csicsinek egy alkalommal (2019. legelső versenyén) sikerült a Top10 és további még egyszer a Top20, így tehát csak ebből kiindulva nem tűnik indokoltnak, hogy a hazai golfrajongók elkezdjék foglalni a szállásukat a japán fővárosban. Ugyanakkor Csilla már jónéhányszor pl. a tavaly márciusi rapid arizonai LPGA kvalifikáció megnyerésével bizonyította, hogy jóval többre is képes lehet. Természetesen hatalmas kérdése az idei évnek, hogy az évvégi kegyetlen családi tragédia merre mozdítja el ezt a mosolygós ámde vérprofi gondolkodású profi sportoló hölgyet. A magunk részéről természetesen tiszta szívből szurkolunk, hogy ez a budaörsi “kislány” a lehető legteljesebben tudja megélni golfálmait.

A golfálmok megvalósításának idei első állomása, - az első Symetra Tour verseny, a Florida's Natural Charity Classic - tehát pénteken veszi kezdetét a floridai Winter Haven-ben Ez lesz a 12 alkalom, hogy az amerikai profi második liga legjobbjai itt - a “Téli kikötőben” - adnak egymásnak randevút. Csicsi számára nem túl jó előjel, hogy az elmúlt két év során itt egyszer sem sikerült megugrani a mezőny cut-olását, de persze egyszer minden sorozat megszakad. 132 játékos veselkedik neki a háromnapos küzdelmeknek - két nap után a legjobb 60 folytathatja majd a döntő napon - a 125 ezer dolláros össznyereményért. A győztes nyereménye 18 750 dollár lesz, az elmúlt évben ezt - egy izgalmas rájátszást követően - a malajziai Kelly Tan-nak sikerült hazavinnie, aki azóta már egy osztállyal feljebb szerepel, így címvédésre a hétvégén biztosan nem kerül sor. 

Rózsa Csicsi magyar idő szerint pénteken 18:46 perckor kezdi meg idei Symetra Tour szereplését az 5 659 méter hosszú Par72-es Winter Haven Country Club egyes elütőjén két magasan jegyzett amerikai-ázsiai játékostárssal, a kilenc éve profiskodó és tavaly két LPGA tornán is rajthoz álló Stephanie Kono-val, illetve a 25 éves new york-i születési August Kim-el.

Veled vagyunk Csicsi, Mindent bele! Sok szerencsét a teljes szezonban!


Fotó: Titleist

2020.03.05.

Hozzászólások