Cseperedik a magyar MidAm

Nem csak a húszéveseké a világ

- Huszti György írása -

Idén iskoláskorba lép a hazai MidAmatőr Golf Egyesület, amely a 30-55 év közötti golfozóréteg kiszolgálására szakosodott. Hol vannak már a kezdeti idők, amikor a hat évvel ezelötti MidAm Bajnokságon jó kéttucatnyi golfozó jelent meg. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a tavalyi év legjobban szervezett és legnagyobb golfozói élményt adó magyarországi versenye az őszi MidAm Bajnokság volt, ahol 13 ország 144 játékosa indulhatott. Sokan már be sem fértek a négynapos teltházas versenyre, amelynek kitűnő házigazdája volt a Zala Springs Golf Resort és nem elhanyagolható módon közel 20 milliós bevételt produkált.


Tavaly év végén megérkezett a régóta várt önálló MidAm Ranglista amelyen jelenleg 48 fő Golf Egyesületi tag tudott pontot szerezni. Az idén pedig hatalmas változáson megy keresztül a versenynaptár is, tekintve hogy 2019-ben rajtol a MidAm Golf Tour, amely már négy állomásból áll. Az eddigi Bajnokság, illetve MidAm Ranglistaverseny mellé bekerül két új verseny is. A már jól bevált módon továbbra is a Pannónia GCC biztosít helyszint a MidAm Ranglistaversenynek (június 16.), de idén ezt a versenyt megelőzi a MidAm Golf Tour első versenye az MMAGE Opening Cup, amelyre májusban - előreláthatóan Hencsén - kerülhet majd sor (egyébként évek óta megfigyelhető az a tendencia, ahogyan a MidAm GE vezetői - rendkívül szimpatikusan - próbálják felkarolni a szinte hamvaiból újjá éledt Hencse National pályát).
Majd szeptember 6-8. között ismét a Zala Springs Golf Resortra figyelhet a hazai golfvilág, hiszen már-már hagyományosan Zalacsányban kerül sor a Nemzetközi MidAm Bajnokságra. Jelenleg a következő változások szerepelnek a szervezők tervei között:
- backtee-ről (fehér, illetve kék) történő indítás,
- hcp limitek csökkentése (tavaly magyar limit: 24/28, külföldi limit: 18/24 volt),
- cut vonal alacsonyabb meghúzása (tavaly 86 fő alatt történt meg),
- illetve - bár ez nem annyira golfszakmai szempont - a tervek között szerepel az élőzene is a hivatalos gálavacsorán.

De még ezzel sem zárul majd le a középkorúak idei golfszezonja, hiszen októberben sor kerül egy merőben új tipusú  versenyre, a háromnapos I. MidAm MatchPlay Bajnokságra is. A "kiszivárgott" versenykiírás tervezet sejtetni engedi, hogy a lebonyolítási rendje akár jóval izgalmasabbra is sikerülhet, mint a jelenlegi Országos MatchPlay Bajnokság kiírási rendszere. Szemelvények a MidAm Matchplay tervezett versenykiírásából:
- három napos verseny,
- tenisz Grand Slam versenyekhez hasonló kiemelési tábla (Felső ág - Alsó ág), ehcp-ek szerint,
- az esélyesek minél később találkozzanak egymással,
- matchplay, előbb 3x9 szakaszon, majd ezt követően 4x18 szakaszon (napi 10 óra játékidő!).

Még kezdetét sem vette az idei golfszezon, de máris három golfklubbal kötött megállpodást a MidAm GE:
- a Zala Springs Golf Resort minden MMAGE tag számára 20% kedvezményt biztosít a Greenfee árából a hét minden napján,
- a Balaton Golf Club minden MMAGE tag számára páros Greenfee vásárlása esetén térítésmentesen biztosítja a golfautót,
- a Pannónia Golf & Country Club minden MMAGE tagot páros Greenfee vásárlása esetén térítésmentesen ellát, a játék megkezdése előtt egy félliteres ásványvízzel, illetve vendégül látja Őket a játék befejezése után a klubházban egy csésze kávéra.

Hatalmas kíváncsisággal várjuk az idei MidAm szezont, illetve a MidAm Golf Tour kiteljesedését.

 

A cikkben szereplő fotók forrása: midamgolf.hu

2019.02.18.

Hozzászólások