Csendes Don

A be nem mondott víz esete


- Bodor Tanár úr válasza -


Szakál Viktor St. Lőrinci golfozótársunk golfszabály kérdést küldött be hozzánk, melyet ezúton is tisztelettel köszönünk!
Alább a kérdés, illetve a válasz is Bodor Tibor Tanár úrtól, az MGSZ Bírói, illetve HCP/CR Bizottságainak tagjától:

Tisztelt Caddie.hu!

Bodor Tanár úrhoz szeretnék egy kérdéssel fordulni. A tavalyi Klubcsapat Bajnokságon Tatán az 5-ös szakaszon fordult elő velem az alábbi eset:

A drive-om jobbra ment, a buntetoterulet fele, de ugy lattam elég hosszú lett ahhoz hogy átmenjen felette, és a szomszéd fairway-en landoljon, igy nem jeleztem, hogy vízbe mehetett, hanem ráütöttem egy ideiglenes labdát arra az esetre ha nem találnám meg. Az ideiglenes labda bement a vízbe jobb oldalt, jóval közelebb, mint ahol az eredetit sejtettem. Amikor odaértem ahol bement, jeleztem hogy folytatom egy ideiglenes labdával, mire a flight partnereim szóltak, hogy ha tovább ütöm azt a labdát, akkor az lesz játékban, hiszen “vízből nincs provi”. Ezzelszemben én úgy gondolom, hogy mivel nem mondtam az elso labdánál hogy víz, igy azt vagy megtalálom és megjátszom, vagy “lost ball”, amely esetben megyek tovabb a másodikkal.

Melyik a helyes megközelítés?
Válaszukat előre is köszönöm, és jó egészséget kívánok a Tanár úrnak!

Szakál Viktor


Az eset leírásában van néhány hézag. Nem derül ki, hogy mi történt az első labdával. Csak következtetni lehet arra, hogy nem is keresték. Az sem világos, a játékos hogyan gondolta folytatni a játékot, amikor az ideiglenes labda a vízbe került, és végül mit csinált. Egy biztos, a történet alapján több kérdés és legalább két szabályértelmezési probléma merül fel, továbbá jó pár indoklás nem állja meg a helyét. Az alábbiakban megpróbálom értelmezni a helyzetet, és kitérek a lehetséges variációkra.

Röviden összefoglalva:

- Mindegy, hogy a játékos bemondta a vizet vagy nem. Ha tény vagy gyakorlatilag bizonyos, hogy a labda a vízbe került, mindenképpen a büntetőterület szabályai szerint kell folytatni a játékot. 
- A játékos jogosan és szabályosan ütött ideiglenes labdát, mert lehetséges volt, hogy a labda átment a vízen a szomszédos szakaszra, és ott elveszhetett.
- A játékos nem köteles keresni a labdáját, de nem tilthatja meg másoknak, hogy keressék (legfeljebb kérheti).
- A játékos hiába jelezte, hogy az ideiglenes labdával folytatja a játékot, attól még az eredeti labda nem vált elveszetté és az ideiglenes véglegessé.
- A játékosnak joga volt továbbjátszani az ideiglenes labdáját, akár (oldalsó) könnyítés árán is. Ezzel az ütéssel az ideiglenes labda még nem került játékba az eredeti helyett, mivel jóval közelebb az elütőhöz keresztezte a vizet, mint az eredeti.

Részletes indoklás:

(1) A golf nem ulti. A labda állapota nem bemondás kérdése, hanem ténykérdés.
- Hiába mondom be, hogy víz, ha megtalálom a labdát a vízen kívül, akkor nem víz. Hiába nem mondok semmit, ha megtalálom a vízben, akkor megvan, és víz.
- Ugyanez a helyzet, ha az a kérdés, hogy out vagy nem out. Akár bemondtam, akár nem. Oda kell menni, megnézni, és a labda helyzetét az dönti el, hogy ténylegesen hol van.
- Szintén nem lehet a labdát bemondásra elveszettnek tekinteni. Csak akkor lesz elveszett, ha letelt a 3 perc, és nem találták meg. Addig hiába mondom ötször is, hogy tekintsük elveszettnek, ha valaki megtalálja, akkor megvan, és azt kell játszani. (Kivéve, ha korábban új labdát ütöttem helyette, vagy az ideiglenes véglegessé vált, és azzal az eredeti játékon kívülre került akár megvan, akár elveszett.)
- A bemondás egyetlen esetben számít, az ideiglenes labdánál. Azt előre be kell mondani, egyértelműen és jól hallhatóan. Ha nem így teszek, akkor a labda érvényes lesz, de nem ideiglenes, hanem új labdaként kerül játékba. Ugyanakkor hiába mondom be az ideiglenes labdát, az nem lesz az, ha olyankor ütöm, amikor szabály nem teszi lehetővé.

(2) Nem mindig igaz, hogy büntetőterület esetén nem üthető ideiglenes labda.
- Valóban tilos az ideiglenes labda, ha az eredeti bizonyítottan büntetőterületre került. Legyen az víz, erdő, szakadék vagy bármi. Ha nem megengedett ideiglenes labdát ütök, akkor hiába mondom be, az mégsem ideiglenes, hanem új labda lesz, és azzal kell folytatni a játékot.
- Azonban megengedett az ideiglenes labda, ha nem biztos, hogy a labda büntetőterületre került, hanem lehet azon kívül is; és egyaránt fennáll annak a lehetősége, hogy akár itt, akár ott nem lesz meg. Ilyenkor a labda tényleges helyzete dönti el a játék folytatását. // Ha a labda megvan, akkor azzal kell játszani. Ellenkező esetben // ha a labda bizonyítottan a büntetőterületen veszett el, akkor a büntetőterület szabályai szerint kell új labdát ejteni, // egyébként pedig az ideiglenes labda lesz érvényes.

(3) A játékos semmilyen nyilatkozattal nem változtathatja meg sem az eredeti, sem az ideiglenes labda státuszát. A státuszt kizárólag bizonyos események bekövetkezése határozza meg, mégpedig automatikusan.
- Szóban nem nyilváníthatom az eredeti labdát elveszettnek, az ideiglenes labdát véglegesnek. Attól, hogy kijelentem, az ideiglenes labdával akarom folytatni a játékot, a labda még nem válik véglegessé.
- A státuszt meghatározó események: // Ha az eredetit labdát időben megtalálják, akkor az lesz játékban, és az ideiglenes labda játékon kívül kerül. // Az ideiglenes labda  véglegessé válik, ha az eredetit a keresési időn belül nem találták meg, // vagy ha az ideiglenes labdát a lyukhoz közelebbről játszottam meg, mint az eredeti labda vélhető helye. Ezzel az eredeti labda játékon kívül kerül, akár megtalálják, akár nem.

(4) Az ideiglenes labdával következmények nélkül lehet tovább játszani, mielőtt véglegessé válna vagy játékon kívül kerülne.
- Ha az ideiglenes labdát a lyuktól távolabbról ütöm meg, mint az eredeti labda vélhető helye, akkor az ideiglenes labda megtartja ideiglenes jellegét és ideiglenesként játszhatok tovább vele, amíg túl nem jutok az eredeti labda vélhető helyén.
- Ha ezen határ elérése előtt az eredetit még időben megtalálják, akkor azzal kell folytatni a játékot, és az ideiglenes játékon kívül kerül.
- Ha pedig ezen határ elérése előtt az eredeti elveszetté vált, az ideiglenes labda véglegesé válik. 

A lehetséges forgatókönyvek:

/A/ Ha az eredeti labdát a szomszédos szakaszon a keresési időn belül megtalálták.
- Az ideiglenes labda érvénytelen, fel kell venni, az ütés és a büntető nem számít.
- A játékot az eredeti labdával kell folytatni.
- A játékos 2-ik ütése következik. (Jakobi András innen felütötte az 5-ös greenre, az eagle putt nem ment be, így birdie-re "mentette" a szakaszt.)

/B/ Ha megbizonyosodtak arról, hogy az eredeti labda a vízbe került.
- Az ideiglenes labda érvénytelen, fel kell venni, az ütés és a büntető nem számít.
- Új labdát kell játékba hozni 1 büntetőért vagy oldalsó könnyítéssel onnan, ahol az eredeti labda a vízbe ment, vagy az elütőről.
- Mindkét esetben a játékos 3-ik ütése következik.

/C/ Ha megbizonyosodtak arról, hogy az eredeti labda átment a vízen, és a szomszédos szakaszon veszett el.
- Az ideiglenes labda érvényes, az ütés számít, és a büntető is.
- Új labdát kell játékba hozni 1 büntetőért vagy oldalsó könnyítéssel onnan, ahol az ideiglenes labda a vízbe ment, vagy az elütőről.
- Mindkét esetben a játékos 5-ik ütése következik.

/D/ Ha az eredeti labda bizonyosan elveszett (lejárt a keresési idő), de nem tudtak megbizonyosodni arról, hogy a vízben, vagy azon kívül a szomszédos szakaszon.
- Vélelmezni kell, hogy a labda általános területen veszett el.
- Tehát a /C/ forgatókönyv szerint kell eljárni.

/E/ Ha nem bizonyosodtak meg arról, hogy az eredeti labda elveszett.
- Folytatható a játék az ideiglenes labdával, amíg az eredeti labda státusza nem tisztázódik, ami meghatározná az ideiglenes labda státuszát.
- Tehát első lépésben a /C/ forgatókönyv szerint lehet eljárni.
- Utána az eredeti labda státusza (megvan, nincs meg, szárazon, vízben, időben, időn túl) dönti el, hogy melyik forgatókönyv szerinti eljárást kell követni.
- Ha egyik sem, és a játék túlhalad az eredeti labda vélhető helyén, akkor az ideiglenes labda véglegessé válik.

 

Fotó: Légifotózások

2022.04.04.

Hozzászólások