Cseberből vederbe

avagy csiki-e a csuki?


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Nehéz a golfozó élete, és még nehezebb, ha könnyebbé szeretné tenni ? Például amikor a greenen tócsák vannak. Ezekből teljesen jogos a könnyítés, aminek helye a legközelebbi teljes könnyítési pont, ahol a tócsa már nem zavar, de nincs közelebb a lyukhoz, mint ahol a labda volt.

Rendben, kihozom a labdát, de az LTKP egy másik tócsában van. Több tócsa esetén ez simán előfordulhat, de a könnyítéskor csak attól a tócsától van jogom megszabadulni, amelyben a labdám volt. Ez a többi tócsára nem vonatkozik, tehát helyezem a labdát bele a vízbe. Most viszont jogom van onnan könnyítést igénybe vennem, ezen a greenen immár a másodikat. Rutinosan megkeresem a legközelebbi könnyítési pontot, és bízom benne, hogy az nem egy harmadik tócsában lesz. De ha mégis, akkor ugyanezzel az eljárással haladok tovább, amíg szerencsés esetben sikerül kievickélnem az összes tócsából.

Mármint szerencsés esetben. De mi van, ha nincs szerencsém, és a második tócsából való könnyítésnél az LTKP az első tócsában lesz, pont abban, amelyből eredetileg könnyítést vettem igénybe? Tehát cseberből vederbe kerülök. Azon kívül, hogy akkor pechem van, kezdhetem az egészet előlről. Könnyítek az első tócsából a másodikba, majd a másodikból ismét az elsőbe, azután az elsőből a másodikba, és így folytathatom tovább a végtelenségig. Idővel arra járó jólelkű szántóvetők megszánnak, és a kerítésen át hideg élelmet, frissítőket és képes magazinokat dobálnak be nekem, mígnem megjönnek a fehér ruhás bácsik, karjukon vörös kereszttel, és érdekesen hátul gombolódó zakót adnak rám, majd elvisznek egy olyan helyre, ahol a szegény golfozót nem fenyegeti semmilyen könnyítés. 

A "B" verzió az, hogy alkalmazom az ilyen csiki-csuki helyzetekre vonatkozó kivételt, miszerint olyan kombinált legközelebbi teljes könnyítési pontot határozok meg, amely egyszerre mentesít mindkét tócsa zavaró hatása alól. Ehhez feltétlenül szükséges, hogy előtte tuti biztosra meggyőződjek arról (elsősorban kipróbálás útján), hogy különben csapdahelyzet állna elő.

Több egyidejű zavaró körülmény esetén jogos könnyítéseket a Szabályok szerint tilos egyetlen eljárásban összevontan kezelni, a könnyítéseket külön-külön kell igénybe venni. Viszont a játékos választhat, hogy ezt milyen sorrendben teszi. Előfordulhat, hogy az első könnyítés feleslegessé teszi a másodikat, vagy ha nem, akkor is dönthet úgy, hogy azt nem kívánja igénybe venni (mert pl. olyan jó fekvésbe került). Ennek különösen az általános területen van jelentősége, ahol nem a legközelebbi könnyítési pont a könnyítés helye, hanem egy onnan kimért (elég nagy, esetenként akár több négyzetméternyi) terület, amelyre a labdát ejteni kell, és még gurulhat is.

Csapdahelyzetben azonban élhetünk a fentebb leírt kivétellel. Amely nem csak a tócsákra, hanem más rendellenes pályaviszonyokra is vonatkozik. És nem csak a greenen.


Fotó: TheColumbian

2022.06.16.

Hozzászólások