Csatárlánc

So einfach- Bodor Tibor Tanár úr jegyzete -

 

Kérdés: A csoport távolabbra ütő játékosai időnyerés céljából előre mehetnek-e (kellő óvatossággal) a fairway széleken miközben a többiek ütnek, hogy hamarabb megkezdhessék a labdájuk keresését, távolságot mérhessenek onnan? Vagy szigorúan kötelező a többi játékossal mindig egyvonalban maradniuk?

Az, ahol csatárláncban kell haladni a terepen, az a hadsereg, és nem a golf. A pályán a svéd hadsereg harcászati szabályzatából csak annyi érvényes, hogy ha a terep nem olyan, mint amilyennek a térkép szerint lennie kellene, akkor a terep szerint kell eljárni.

Nincs olyan golf szabály, amely szerint kötelező lenne rajvonalban haladni. Viszont léteznek olyan szabályok, melyek szerint nem szabad más játékost zavarni, veszélyes helyzetet okozni, a játékot feltartani. Ezért alakult ki az a szokás, pusztán praktikussági szempontok alapján, hogy a játékosok megközelítőleg egyvonalban haladnak, egyáltalán nem szigorúan, egyesek lazán kicsit előrébb vagy hátrább. Több évszázados tapasztalat, hogy így a legbiztonságosabb és a legkevésbé zavaró.
Tehát a golfozók nem azért tartózkodnak egyvonalban, mert arra golfszabály kötelezi őket, hanem azért mert ezzel lehet a legegyszerűbben elérni, hogy ne sértsenek meg más golf szabályokat, amelyeknek amúgy semmi közük a csatárlánchoz. 

Mivel az együtt haladást nem szabály írja elő, szabad tőle eltérni, de azt mindig a helyszínen kell eldönteni, az adott helyzettől, a terepviszonyoktól és a játékosok képességeitől függően.

A feltett kérdésre ilyen ismeretek hiányában nem is lehet válaszolni. Más a helyzet valamilyen konkrét esetben, például:
- Ha egy hosszú kezdőütés átmegy a (St. Lőrinc) 8-as elütőről a 9-es szakaszra, akkor a játékos nyugodtan előre (és jobbra) mehet a labdájához, miközben a rövidebbet ütők a második ütésüket végzik. Annyira kiesik a játékirányukból, ráadásul a két szakasz között örökzöld fasor is van, hogy sem zavarás, sem veszélyeztetés nem fenyeget. A lendületes (ready) golf játék elvei szerint ezt szinte kötelező is megtennie. Igaz, hogy összeütközésbe kerülhet a 9-esen játszókkal, de az már egy másik kérdés.

A golf egyéni játék, de ugyanakkor társasági sport. Szabad tisztázni a játékostársakkal, hogy kinek, mikor, mi a zavarás és mi a veszély - amit mondjuk öttusában nem lehet megtenni. Tehát a helyes megoldás: tessenek megbeszélni. Előre mehetek a labdámhoz? Hová? A bunkeren túl jobbra. Ja, oda igen. És akkor megyek. Vagy ellenkezőleg, oda nem, mert zavarsz. Különben is, tudok olyan rosszat ütni, hogy ott eltaláljalak. És akkor nem megyek.
Ennyi. So einfach - mondják Soroksáron.


Fotó: TheYoungWhitness

2021.07.14.

Hozzászólások