Csak együtt

Egy FaceBook bejegyzés margójára

- Huszti György véleménycikke -

A mai napon sajnos ismét felbolydult a kis magyar golfkas.
Kevesen vagyunk ugyan, de legalább nagyon ritkán értünk egyet, szinte bármiben is. A hétvégén rajtol az LIX. Magyar Amatőr Bajnokság Kisorosziban. Már ez is megérne egy misét, hogy miért éppen itt, sokan sokfélét gondolnak erről, érdekes lenne, ha mondjuk egyszer a szövetségnek lenne egy olyan érdekérvényesítő ereje, hogy a legjobb - magyar szinten -, a legprofesszionálisabb szolgáltatást nyújtó golfklubokban rendeznék a legkiemeltebb versenyeket és mondjuk ezek a klubok nem húzódoznának el (egyébként teljesen érthető üzleti érdekből vezérelve) a fontos szövetségi versenyek megrendezése elől. Nyilván itt is meg lehetne találni a kompromisszumos megoldást, csak le kellene ülni és átbeszélni őszintén a helyzetet. Mintahogy abban is biztos vagyok, hogy a magyar golfélet fontos - és normális esetben megkerülhetetlen - szereplőinek sem a FaceBookon kellene polemizálnia azon, hogy mennyit ér, mennyit is érhet egy Magyar Bajnoki cím.

Érdekes helyzetben érzem magam, hiszen nincs egy éve, hogy nyilvánosan, nyílt levélben álltam ki egy méltatlan helyzetbe hozott gyermek és édesapja mellett. Ugyanakkor most azt kell látnom, hogy méltatlan helyzetbe került a magyar golf, a magyar golfozók egy jelentős része. Sokáig gondolkodtam azon, hogy megírjam-e azt a cikket, vagy mint mindenki, én is húzzam be fülem-farkam és ne írjak, ne kérdezzek, mint például azon ominózus, nagyjából egy hete megtörtént eset kapcsán, mi szerint nem a legtöbb bruttó pontot elérő játékos nyert egy rangos - közel húsz éves múltra visszatekintő - versenyen. Vajon, miért nem voltak hajlandóak a scorekártyáját aláírni a flightársai - nem először - ennek a fontos közéleti személyiségnek? Megszoktuk, hogy mindent besöprünk a szőnyeg alá, aztán majd 2-3 nap múlva úgyis elcsendesedik minden magától.

Nyilvánvalóan a hazai és nemzetközi versenynaptárral sokan, sokat sakkoznak a szezonok elején. A Magyar Bajnokság időpontja is módosult már idén, mintahogy a szerbek is nyilván csupa szívjóságból és egykori országtársi szeretetből szerveztek rá a szlovénokra, amely után a szlovénok rászerveztek a magyarokra és a szlovákokra. A június ilyen, a környék fontosabb versenyei mind, nagyjából egy időben zajlanak le. Minden játékos és minden szülő eldöntheti, el tudja dönteni hogy hol indul, hol indítja a gyermekét. De előre leminősíteni a MAGYAR BAJNOK személyét, bárki is legyen majd az vasárnap, na az nem szép, nem elegáns dolog véleményem szerint. Azért is érthetetlen számomra ez a vélemény, mert például a Magyar Kupa kapcsán éppen a Balatoni Műhely döntött úgy, hogy egyik versenyzője Kötél Bence a Szlovén Open-en indul, míg a másik versenyzője, Bertényi Bence a Magyar Kupára jelentkezett be, amelyet gyönyörű játékkal el is hódított. Micsoda méltatlan dolog lenne az Ő esetében “így meg úgy” megnyert, nem igazi Kupagyőzelemről írni.
Minden junior - és bármely más - játékos, így például az egyik Top5 esélyes Závaczki Bálint is eldönthette, hogy világranglistapontot gyűjt-e inkább a hétvégén a Szlovén Junior Open-en, vagy a Magyar Bajnoki címért száll-e harcba. Mintahogy a másik minimum Top5 várományos Csányi Olivér is indulhatott volna a Bajnokságon, az Ő célja viszont - el nem ítélhető módon - most inkább az, hogy megpróbáljon a világranglista 1500-ba kerülni és ezáltal esetleg egy “jobb” amerikai egyetemet megcsípni.

De beszéljünk már egy kicsit azokról is akik azt a döntést hozták, hogy elindulnak a Magyar Bajnokságon! Itt lesz Vadkerti Adél, aki jelenleg a legmagasabban jegyzett magyar amatőr játékos a világranglistán, nem mellesleg az elmúlt két év Magyar Bajnoka. Továbbá Rózsa Dávid, a 2016-os Magyar Bajnok. Czerneczki Laura a tavalyi év U16 lány golfozója. Meznerics Gergely a tavalyi év MidAm golfozója. Horvath Joseph, a tavalyi év senior golfozója, az egyedüli magyar senior akit jegyeznek a golfvilágranglistán. Ha Ők nyernek vasárnap, vagy bárki más, akkor az nem lesz “igazi” Magyar Bajnok? Hát dehogynem!

Az már csak a hab a tortán, hogy nyilván néhány év múlva - már csak az idő múlása következtében is - véget fog érni az a sportpályákon meglehetősen szokatlan helyzet, hogy a felnőtt játékosok nem gyermekkorukban kezdték el űzni a sportágat ezért a juniorok előnyben vannak velük szemben a FELNŐTT Magyar Bajnokságon. Számomra, - bárki is nyer vasárnap Kisorosziban - Ő lesz a Magyar Bajnok 2019-ben, és úgy érzem ez így - és csak is így - helyénvaló.

Célokat és eredményeket csak együtt, közösen lehet elérni. Nagyon fontos lenne, hogy a hétvégén minden magyar játékos helytálljon, az is aki Szlovénia, vagy aki Szlovákia, vagy esetleg Kisoroszi felé veszi a saját útirányát! Jó és eredményes játékot minden magyar golfozónak!

 

2019.06.24.

Hozzászólások