Csak egy szál gaz

Mégis nagy gubanc


- Bodor Tanár úr jegyzete -

(A) verzió: amit a játékostársak láttak.
Egy játékos labdája a fairway-n egy földön fekvő gyomnövény mellett állt meg. A játékos félre akarta dobni a gazt, de az ellenállt. Ezért egy erőset rántott rajta, amitől a növény kiszakadt a talajból, amibe a gyökerével kapaszkodott a nyomorult életéért. Mindezek közben a labda elmozdult. A játékos félre dobta a kitépett gyomot, és megjátszotta az elmozdult labdát.

(B) verzió: ami a történtekről kiderült.
A játékos azt hitte, hogy a növényt levágta a fűnyíró, vagyis laza. Amikor nem sikerült félredobni, még mindig arra gondolt, hogy csak elakadt. Végül ott állt kezében a kitépett növénnyel, lába előtt az elmozdult labdával, és hirtelen szembe találta magát egy olyan helyzettel, amire nem volt eléggé felkészülve. Érezte, hogy hibázott, de félt, hogy újabb hibát fog elkövetni. Ezért inkább nem csinált semmit. És ez volt a legnagyobb hiba.

(C) verzió: amit a játékosnak tennie kellett volna.
Meggyőződhet arról, hogy a növény laza vagy fix, de nem erőszakoskodhat vele. Ha a gaz ettől kiszakadt a földből, akár félre is dobhatja, mert ha visszateszi, azzal a szerzett előnyt nem szüntetné meg teljesen. Viszont az elmozdult labdát vissza kell tennie az eredeti helyére, és onnan megjátszani. Az eredménybe pedig bejegyezni a megfelelő büntetést. Ha mindezekben bizonytalan, bírót kellett volna hívni.

(D) verzió: amit a szabály mond.
Eleve nem szép dolog a golfpályát átépíteni a pálya szerves részét képező élő növényzet kiirtásával. Ettől függetlenül a játékos több különböző szabályt is megsértett.
- Először is tilos az ütést befolyásoló körülmények javítása, ami kifejezetten vonatkozik a labda közvetlen környezetében lévő élő növényzetnek nem csak az eltávolítására, de még a megcsonkítására, félrehajlítására is. (2 büntető)
- Ráadásul a játékos cselekedete a labda elmozdulását okozta. (1 büntető)
- Azzal, hogy az elmozdult labdát nem tette vissza, a játékos idegen helyről játszott (2 büntető).
- Azonban a szabálysértések nem egymástól függetlenek. Az egész egyetlen cselekedetből indult ki, a növény eltávolításából. Ha a játékos nem tépi ki a növényt, akkor a labda nem mozdul el, és a játékos nem játszik idegen helyről. Ilyenkor halmazati büntetést kell alkalmazni, az esedékes büntetések közül a legsúlyosabbat. (2 büntető) Ugyanennyi lenne a büntetés, ha az elmozdult labdát visszatette volna, vagy ha a labda nem is mozdul el.

Megjegyzés: mit számít 2 centi?
Nyilvánvalóan nem mindegy, hogy a gyom mellől kell megütni a labdát, vagy tiszta helyzetből. De ha elmozdult, mit számít az a 2 centi ide vagy oda, amikor 200 méterre vagyunk a greentől? Nos, ebben az esetben semmit. Ezért kapunk csak 2 büntetőt. De ha jelentős előnyhöz juthatnánk általa, akkor számítana, és a büntetés kizárás lenne.


Fotó: USGA

2020.09.25.

Hozzászólások