Csak a Balaton

A Pannoniának a nettó maradt


- Huszti György írása -

Befejeződtek a XIX. Klubcsapat Bajnokság küzdelmei. A kétnapos Bajnokság idén egy alaposan átdolgozott, hatalmas változásokat hozó Versenykiírás szabályai szerint zajlott le. A nettó csapatok összeállítását meglehetősen átzilálta a Junior és Senior játékosok kötelező bevetése. Sajnos, ismerve a hazai klubok létszámát és létszám összetevőit, borítékolható volt, hogy csonka mezőny fog nekiindulni a balatonfelvidéki örvényeshegynek. Így is voltak itt olyan klubok, ahol a tagság 90(!) százaléka játszott, de akadtak olyanok is amelyek esetében a tagság 25-35 százaléka vett részt a versenyen. Ilyen körülmények között találni 4-6-10 játékost, akik Juniorok, Seniorok, Férfiak, Nők, Férfiak és Nők ?, Kétlábúak, Golfozni is tudnak és még ranglistapontjuk is van, nem kis kihívás. Sajnos több klubnak nem is sikerült megugrani a lécet, illetve voltak olyanok, ahol - a szabályok okozta - kényszerűségből egy meglehetősen viharvert csapat indult neki a küzdelmeknek. A hírek - és a Főtitkár Úr rövid bejelentése - szerint jövőre eltörlődnek ezek a jószándékú, ám nem feltétlenül a magyar golfvalósághoz igazodó szabályok. Ha lehet hinni az “öltözői” pletykáknak, akkor jövőre leginkább a 6+6 tagú (bruttó, nettó) csapatok - megkötések nélküli - megjelenése várható. 

Ami a helyszínt illeti, az első meglepetés a pénteki gyakorlónapon a pálya állapotával kapcsolatban érhette a játékosokat. Az előzetes hírek, amelyek már-már játszhatatlan állapotokról szóltak, egyáltalán nem bizonyultak valósnak. A pálya valóban volt már sokkal jobb kondícióban is, de összességében - tekintettel a szivattyúk (illetve az elekromos ellátás) teljes tönkremenetelére - egyáltalán nem kellett szégyenkeznie Balatonudvari greenkeeper-einek. A nyírt területeken engedélyezett egy ütős labdahelyezés így utólag talán kicsit eltúlzottnak tűnik, de nyilván fő az óvatosság.

Az, hogy a jelenleg működtetett adatbázis rendszer a MatchPlay Bajnoksághoz hasonlóan a Klubcsapat Bajnokság eredményeit sem tudta kezelni, már sokkal inkább “vicces”, vagy inkább tragikus. Azt hiszem a PcCaddie-re lassan a komolytalan gyermekjáték jelző jobban illik, mint a komoly szövetségi adatbázis rendszer kifejezés. Az eredményeket, így jobb híján Excel táblában kellett számolgatnia a Jakobi András által vezetett, ismét kitűnő munkát végző Verseny Bizottságnak (bár az Excel már előrelépés a MatchPlay Bajnokság papírcetlis számolgatásához képest). Idén még egy szövetségi verseny (a GolfÜnnep) van hátra, de “természetesen” ott is a kéziszámolás marad majd 2019-ben, az űrkorszakban, amikor az 1977-ben indított Voyager2 éppen elhagyni készül Naprendszerünket(!) ?

Az Excel alapján (és persze a pályán elért eredmények szerint is) az idei Klubcsapat Bajnok a Balaton Golf csapata lett, akik az első pillanattól kezdve, szemernyi kétséget sem hagytak afelől, hogy nem engedik elvinni a Kupát a vendég csapatoknak. A Kötél Bence - Horváth Erik, Bertényi Bence - Zsimán-Lebovics Zénó, Greff Bálint - Kovács Titusz összeállítású hatosfogat rendkívül stabil és ellenállhatatlan játékot produkált a 36 szakasz során. Előnyük még úgy sem forgott veszélyben, hogy például a zárónapon a Pannoniás ifj. Sárközi Richárd - Magyar Krisztián duó elképesztő, 64-es score-t produkált (Sárközi Ricsi jr. hét(!) Birdie-t szórt vasárnap). Második a Pannonia, míg harmadik helyen a Pannonia Junior Akadémia csapata végzett. A többi bruttó csapat  - a papírformának megfelelően - messze leszakadva nézte a dobogósok hátát. 

A nettó megmérettetést Charlie és angyalai, a Pannonia második csapata nyerte: Földházi-Nagy Zsófia - Movik Gabriella, dr. Erdei Éva - dr. Bohács Zsolt összeállításban. Itt az ezüstérmeket a Highland, míg a bronzérmeket az Old Lake csapattagjainak nyakába akaszthatta, a díjátadón megjelenő Makszin Áron főtitkár.

Természetesen ezen a versenyen is sok színes “apróság” történt (volt itt például utólag kiosztott 4-6 büntetőütés is). A magam részéről a Fair Play díjat egyértelműen az előretudhatóan mélyutolsó Hencse National csapatának adnám az indulásért, és ezen belül is Bözöri Imrének, aki 38 fokos lázzal és orbánccal küszködve gyalogolta végig a két napot, mert nem akarta csapatát (akiknek egyébként a papírforma és hendikepek szerint esélye sem volt) cserbenhagyni.

Jó kis hétvége volt, egy korrekt pályán (a klubház szolgáltatásairól sajnos ez már nehezebben írható le), de ez a miénk még ha sajnos gyakorta kicsit sárga és kicsit savanyú is. 

Gratulálunk a résztvevőknek és különösen a hazai Balaton Golf csapatának!

Eredmények itt


Fotó: Yulia Stepanova Photography, illetve BalatonGolf

2019.09.29.

Hozzászólások

XIX. Magyar Klubcsapat Bajnokság - Balaton Golf

2019.09.28-29.
Az MGSz / Szabó Péter felvételei