Continental Citygolf Club

Új szelek fújnak a város felett

 

- A beszélgetést Huszti György jegyezte le -

Érdekes, illetve a hazai golfsport közeljövőjét alapvetően meghatározó témában érkezett meghívó szerkesztőségünkbe:  2020. január 1-től ugyanis a Continental Golf Klub Kft. veszi át az óbudai Academy Golf Budapest üzemeltetését legalább 5+5 évre. A Kft többségi tulajdonosa az a Continental Group, amely Budapest legjobb helyein működtett szállodákat, egyebek mellett például a Dorottya utcai D8 Hotelt, vagy az Andrássy út elején a Hotel Moments Budapestet. A Continental Group tulajdonosa Flesch Tamás golfozótársunk, aki a szállodaszövetség elnöke, illetve a Magyar Golf Szövetség elnökségi tagja. A Continental Group mellett, a Continental Golf Klub Kft. további tulajdonosai: Csikós Gábor PGA Qualified Teaching Pro (a GolFIESTA Sportegyesület vezetője), illetve Bodnár Csaba golfozótársunk, aki eddig inkább az IT-technológia világában vált ismertté, ugyanakkor a 2016-2018 közötti időszakban az óbudai golfklub üzletfejlesztési igazgatójaként tevékenykedett, és egyébként Ő lesz a Continental Citygolf Club ügyvezetője is.

A találkozó végül a gyönyörű, karácsonyi hangulatában pompázó Andrássy úton jött létre, ahol a Hotel Moments-hez tartozó Minute Lounge & Barban - az egykori Schossberger Palota földszintjén - beszélgettünk Flesch Tamással és Bodnár Csabával.

Először is gratulálok!...
...kezdeném a beszélgetést, de Tamás nevetve vág elém: - Na, azt még nem tudjuk, hogy gratulálni vagy kondoleálni (részvétet nyilvánítani, a szerk.) kell-e inkább, ezzel mintegy megadva az alaphangot a baráti hangulatú beszélgetésnek.

Hatalmas potenciált érzünk ebben a lehetőségben, de mint az ilyen típusú helyzetek esetében szinte mindig lenni szokott: Fel voltunk rá készülve, hogy sok tennivalónk lesz de közben már érzékeljük, hogy nem sok, hanem rengeteg lesz (folytatja mosolyogva Flesch Tamás) de hát persze az élet az ilyen. Ugyanakkor, úgy érzem megfelelőképpen elszánt a teljes csapatunk.

A magam részéről, mintegy hat éve szerettem bele a golfba egy életmódváltásnak köszönhetően, ami azóta egyébként  ismét megváltozott, mert újra szinte megállás nélkül dolgozom. 
Csikós Gábor volt az első edző aki próbált lelket verni belém ezen a téren, és ígérem majd egyszer lesz időm kellőképpen megtanulni golfozni. Gábor, - akit én azért is tisztelek, mert - szinte a nullából indulva, összerakott egy itthon nagynak számító klubot. Ő egyébként egy elhívott tanárember – alapvégzettségét tekintve testnevelő tanár – és hozza magával ezt a pozitív értelemben vett tanítói jelleget. 

Csikós Gábor a Parlament épületében is golfot oktat 

Vannak ötleteim, és a szervezésben talán nem is vagyok rossz, de kell egy operatív csapat, mert egy esetleges jó ötlet önmagában nem elég, valakinek ezt precízen és pontosan meg kell tudnia valósítania. Csabában pedig én azt látom, hogy azt a fajta strukturált rendet, amely egy bármilyen fajta cég napiszintű üzemeltetéséhez elengedhetetlenül szükséges, azt Ő képes megteremteni és összerakni. 

Reálisan azt látjuk, hogy HA NAGYON ÜGYESEK vagyunk az üzemeltetés terén, akkor a  golf talán nulla környékére hozható ki, ezért megpróbáljuk rendezvényszervezésből kitermelni a befektetést és a hasznot. A legfőbb dolog amiért úgy döntöttünk a fiúkkal hogy belevágunk ebbe, hogy azt látjuk, hogy az a fajta alapgondolkodás mindhármunkban megvan, miszerint szeretnénk MINŐSÉGET adni, és ez egy nagyon fontos elhivatottság. Biztos vagyok benne, hogy a hozzáállásunkon nem fog múlni semmi. 

Csodát nem tudunk tenni és ígérni – pláne bérlőként – de a minőségből semmiképpen nem akarunk engedni. Alapvetően nem toldozgatni-foldozgatni akarunk, mert annak nem látjuk sok értelmét. A rendezvények mellet ugyanakkor MINDIG azt akarjuk éreztetni a golfozóval, hogy “nincs eleresztve a keze” és csak azért mert a klubházban esetleg valamilyen rendezvény zajlik éppen, attól mi még nagyon szívesen látjuk a golfozót és örülünk, hogy itt van, mert azt akarjuk éreztetni, hogy ez itt az Ő HELYE, és Ő itt otthon van. Magyarországon talán nehéz klubot “csinálni”, mert általában a magyar emberek nem ebben szocializálódtak, ez nem Anglia, Amerika, stb, de valamiféle klubéletet mindenképpen szeretnénk meghonosítani, hogy érezd, hogy van egy HELYED. Hogy szeress idejönni, hogy itt jól érezd magad. Egyfajta találkozóhellyé szeretnénk válni a golfozók részére a golfon kívül is.

El fogjuk érni a  normális és elvárt minőséget, veszi át a szót Bodnár Csaba:
Nyilvánvalóan nem European Tour minőségre gondolhatunk, de talán egy citygolf pályán nem is ez a cél. Ez egy városi gyakorlópálya, ezért is vettük be ezt a pálya elnevezésébe is. Az utánpótlás képzést (és itt gondolunk az ifjúsági utánpótlásra is, de ugyanakkor az új golfozói kör bevonzására is) tekintjük a klub elsődleges feladatának, talán európai szinten is kimagasló a klub lokációs elhelyezkedése, ezt mindenféleképpen ki kell tudnunk használni. Bőven van esélyünk és lehetőségünk kinevelni új golfozókat, akik nyilvánvalóan majd néhány év múlva “kirepülnek” innen tovább, nagyobb pályák felé. Ez a fajta “utánpótlás képzés” az egyik legfontosabb célunk, és Gábor az egyik legnagyobb garancia arra, hogy mostantól alapvetően változik meg a klubélet. A vendéglátásban, a golfban nem minden pusztán pénz kérdése, a Gábor féle Golfiesta Klub erre egy kiváló példa, hogy odafigyeléssel, azzal hogy törődnek a klubtagokkal, nagyon jó dolgokat el lehet érni, de nyilván ebbe  időt és energiát kell befektetni. Mi pedig mindkettőt valóban szeretnénk beletenni. A főszempontunk, hogy ez egy GOLFPÁLYA, és az üzleti tervben nyilván az van beállítva, hogy itt a rendezvényekből jön profit, de ettől függetlenül ez egy golfpálya, és annak is kell maradnia. Mindenképpen meg kell oldanunk – és természetesen meg is oldjuk – hogy a golfozókat ne zavarják a rendezvények. 

Még egy kicsit visszatérve az utánpótlásképzésre (Flesch Tamás):
Úgy látom a teljes magyar sportban, hogy azokban a sportágakban ahol van rendes utánpótlásképzés ott van eredmény, ahol meg nincs ilyen, ott eredmény sincs. A golf egy nagyon nehéz sport és sok pénz kell hozzá, mi lehetőséget szeretnénk biztosítani a gyerekeknek, hogy eljöhessenek ide és kitűnhessenek a tehetségek. 

Illetve egy nagyon fontos dolgot ne felejtsünk el! Véleményem szerint nincs még egy ilyen CSALÁDI SPORT a világon – talán csak a síelést lehet ide sorolni – ahol a kisgyerek a szülővel, vagy akár a nagyszülővel együtt sportolhat, együtt tölthet négy-öt órát és együtt BESZÉLGETHETNEK. Ez egy családösszetartó tevékenység és mindemellett még rendkívül egészséges is. Én azon csodálkozom, hogy ezt még sok helyen nem ismerték fel. A mai világban, amely sajnos egyre inkább a telefon nyomkodásáról szól, ennek borzasztó nagy jelentősége lehet. 

Bodnár Csaba, a szintén golfozó kedvesével Perecz Pannával

A konkrét átalakítási tervekről (Bodnár Csaba)
A KLUBHÁZ kapcsán:
A  vendégek számára egy kevésbé látható, de nagyon fontos változás lesz, hogy a konyhát teljes mértékben fel kell újítanunk, ami rengeteg pénz és idő lesz függetlenül attól, hogy a vendégek nem fogják látni az eredményt. A klubház  belső bútorzatát elavultnak ítéljük meg, mind design, mind kényelmi szempontok tekintetében, ezeket le fogjuk cserélni egy elegáns, de barátságos, élhetőbb enteriőrre. A klubház általános karbantartása is elkerülhetetlen, állagmegóvó munkálatok és komolyabb felújítások is várnak ránk.

A jelenlegi tervek szerint építünk egy másodlagos, kisebb, könnyűszerkezetes, teraszos klubházat a kilences green és a jelenlegi körforgalom közé, itt a jó minőségű alapszolgáltatások (kávé, üdítő, szendvics, ütőbérlés stb.) mindig elérhetők lesznek, akkor is, amikor a főépületben esetleg rendezvény lesz. Ez a terveink szerint áprilisra elkészülhet. A célunk mindenképpen az, hogy amikor éppen rendezvény zajlik a területen, akkor se érezze magát a golfozó “másodrendű állampolgárnak”.

A GYAKORLÓ TERÜLETEK kapcsán:
A driving range felső szintjét befedjük. Egyrészt, hogy ne süsse szét a nap a golfozókat, másrészt, hogy ne essen rájuk az eső, miközben gyakorolnak. Rendes bútorzatot gyártatunk és telepítünk, ahol megpihenhet a játékos két-három kosár kiütése között. Az oktatókat “meglepjük” egy olyan zárható tárolórendszerrel ahol tárolni tudják az oktatási eszközeiket. A range mellékhelyiségeit – amelyeket jelenleg méltánytalannak tartunk – mindenképpen felújítjuk. 

Nyilván helyre kell hoznunk a chipping greent, amely jelenleg gyakorlatilag szinte használhatatlan, ez egy komoly munka lesz, csakúgy mint a putting green kiszintezése is, amelyről jelenleg elfolyik minden rálocsolt öntözővíz. Ezt a két utóbbi munkát, biztosan nem egyszerre fogjuk elvégezni, tekintve, hogy mindkettő korlátozásokkal jár a golfozók irányába és nem akarjuk egyszerre mindkét gyakorló green lehetőséget elvenni tőlük. Alighanem a putting greennel kezdjük majd, amikor az időjárás engedi, és 2020. második felében állunk neki a chipping greennek, amelyet szeretnénk a felújítás mellett úgy átalakítani, hogy  a jelenleginél több golfozó tudja azt egyszerre használni.

Flesch Tamás közbeszúrása:
A távlati terveinkben (2021. körül) egyébként szerepel egy teljesen új putting green kialakítása is, mert úgy érzékeljük, hogy a jelenlegi túl kicsi. Hiába újítjuk fel, akkor is kicsi marad, így terveink szerint a range környékén kialakítunk majd egy teljesen új és jóval nagyobb putting greent is. A pontos helye még kijelölés alatt van, de mindenképpen úgy gondoljuk, hogy szükség van egy nagyobb chipping-putting gyakorló területre. 

Bodnár Csaba megjegyzése:
Arra is van egyébként egyébként egy konkrét tervünk, hogy adott esetben a hatos greent a driving range mögül “felvinnénk” a jelenlegi fairway-re. Így a driving range 40-50 méterrel is hosszabb lehetne, viszont a 6. szakasz Par 4 helyett Par 3-as lenne. Meg kell majd vizsgálnunk, hogy mire van nagyobb igény, ha elkerülhetetlen lesz a range meghosszabbítása, akkor meg fogjuk tudni lépni. 

Folytatva a konkrét átalakítások felsorolását (Bodnár Csaba).
A GOLFPÁLYA kapcsán: 
Úgy gondoljuk hogy egy citygolf pálya esetében elsősorban a greeneknek és az elütőknek kell makulátlannak lenniük. Egy kis jó hír is van ennek kapcsán, ugyanis a héten került sorra egy előzetes pályafelmérés, és a greenek esetében sokkal jobb a helyzet, mint amire számítottunk. A leggyengébbek a hármas, négyes, ötös greenek, ezeken a felső talajréteg minősége nem megfelelő, de heti szintű, a korábbinál mélyebb spike-olásokkal teljesen ki tudjuk majd cserélni ezt a réteget úgy, hogy nem kell beszántanunk és újratelepítenünk őket. A munkálatokat mindig hétfőre ütemezzük, hogy hétvégén ne zavarják a lyukasztások a játékosokat, így nagyjából egy szezon alatt gyakorlatilag teljes egészében ki fogjuk tudni cserélni a felső 10-12 centiméteres talajréteget, de közben a folyamatos játékot és használhatóságot is biztosítani tudjuk a golfozóink számára. A fő gond egyébként ezeken a greeneken is az, hogy elfolyik az öntözővíz, mivel nem megfelelő a talajstruktúra, de ezzel a módszerrel egy folyamatos minőségi javulás várható. A többi green esetében úgy gondoljuk, hogy a megfelelő kezelésekkel a jövő nyár elejére makulátlan állapotba tudjuk hozni azokat, és nagyjából egy állandó 10-es green sebességet szeretnénk tartani.

Mindezek mellett a vízzel is kezdenünk kell valamit (folytatja Flesch Tamás), mert a tó nem megoldás az öntözésre, illetve a tavat vizuális értelemben is rendbe kell tennünk, mert jelenleg finoman fogalmazva, nem szép látvány. Ez mind a golf, mind a rendezvények szempontjából hátrányt jelent. Ennek több megoldása van a drágától kezdve a rendkívül drágáig, mi a drága mellett maradunk (nevet), tehát mindig lesz víz a tóban, amely így szép látványt fog nyújtani. Alapvetően nem innen fogunk locsolni, de ehhez meg kell oldanunk, hogy a klóros víz ne tegye tönkre a pályát. 

Sorompót fogunk elhelyezni a driving range fölé, az első szakaszra vezet úton, illetve fejlesztünk egy olyan webalapú, okostelefonos alkalmazásokon keresztül is elérhető rendszert (szoftvert), amelynek segítségével a golfozók akár maguknak is tudnak majd mondjuk tee time-ot foglalni, vagy internetes vásárlással feltölthetik a range-zseton egyenlegüket. A sorompó nem fog kinyílni pusztán azért, mert valaki klubtag, ahhoz tee time foglalás is szükséges lesz. Kényelmi funkciókat is tervezünk, például láthatjuk majd, hogy a barátaink mikor játszanak a héten és küldhetünk nekik kérést a csatlakozásra. Alapvetően ebben a kérdéskörben sem kell csodát, csak rendet kell csinálni, nem szeretnénk, hogy a tee time-ot foglaló golfozóknak várniuk kelljen azok miatt, akik csak „felszaladtak”, ez utóbbira egyszerűen nem lesz lehetőség. Persze a klasszikus módszerek is elérhetők lesznek, telefonon, emailben, személyesen a recepción is lehet majd tee time-ot foglalni.  

Flesch Tamás, a Continental Group tulajdonosa, az MSZÉSZ elnöke, az MGSz elnökségi tagja

Nagyon szerencsés helyzet lenne, ha a golfozó közönség az első pillanattól elfogadná, hogy kisebb kényelmetlenségekre ugyan számíthatnak akár a rendezvények, akár a felújítások miatt, de ezekre szükség van ahhoz, hogy a pálya hosszú távon is fennmaradhasson. Mert nagy valószínűséggel a közeljövőben nem lesz több ilyen jellegű citygolf pálya a városban. Ezt kell megmenteni és megtartani, hogy a kis mértékben ugyan, de egyre növekvő hazai golftársadalomnak legyen egy HELYE, ahova napközben vagy adott esetben a nap végén el tud ugrani néhány órára és kicsit gyakorolni tudja ezt a csodálatos játékot.

Sajnos nagyon kevés időnk van, így a pénz mellett nagyon fontos ez a tényező is. A pályát január elsején vesszük át, és áprilisra mindennek működnie kell. Nagyon sok feladat vár ránk, az alapvető szolgáltatások színvonalát is helyre kell állítanunk, a mellékhelyiségektől kezdve az öltözőn át a parkolóig. 

Ha bárkinek a fejében olyan gondolatsor ülepedett volna le – egy hasonlattal élve – hogy mondjuk ez a pálya eddig egy használt Opel volt, és áprilistól majd egy csilivili új Ferrari lesz, az csalódni fog. A Continental Citygolf Club nem lesz Ferrari, mert nem is akar az lenni, csak egy nagyon megbízható, jól működő és használható, tisztességes, felsőkategóriás Opel lesz (amely egyébként egy kiváló és extra autó). Mi abszolút hosszútávban gondolkodunk, ugye jelenleg egy 10 éves bérleti szerződésünk van, amely akár tovább is hosszabítható, tehát mi nagyon szívesen invesztálunk, ha azt látjuk, hogy ennek van értelme. Nagyon erősen hiszünk ebben a projektben, és annak mindkét lábában, a golfban és a rendezvényekben is. Nyitottak vagyunk szinte mindenre, de nyilvánvalóan itt csak step by step lehet előrehaladni. 

A konkrétumok szintjén (Bodnár Csaba):
Januárban kezdődhetnek meg a klubház átalakítási munkálatai, előtte rengeteg papírmunka vár ránk az engedélyek, közműátírások stb. miatt. Az előző üzemeltető információink szerint minden érintettnek visszatéríti a jövő évre már megvásárolt klubtagságik díjait. Mi, tehát a Continental Citygolf Club várhatóan január 13-án fog kinyitni, de a vendégeink kizárólag a driving range-et használhatják majd, a pálya és a gyakorlóterületek a klubházhoz hasonlóan zárva lesznek. A szolgáltatások alapszintűek lesznek, a vendégeinknek ingyenes kávével próbálunk majd kedveskedni a kényelmetlenségért cserébe, de ez még engedélyek kérdése. Őszintén szólva az eredeti tervek szerint áprilisig teljesen zárva akartuk tartani a pályát, de hallgattunk a golfozóinkra, úgyhogy a range-et a tetőfedés időszakát leszámítva nyitva fogjuk tartani. A klubtagságokat is január 13-án szeretnénk elkezdeni értékesíteni, az árak a tavalyihoz képest valamivel olcsóbbak lesznek, egyrészt az első három hónap kiesése, másrészt az átalakítások miatt. Marad a driving range zseton ára és a kosár mérete is, itt elképzelhető, hogy egy kisebb kosarat is létrehozunk, mert többen jelezték, hogy az 56 darab labda nem feltétlenül szükséges számukra egy bemelegítés vagy egy gyors kör lejátszása előtt.

Bővítenünk kell a greenkeeper csapatot és minimálisan, de a gépparkot is. A jelenlegi géppark egyébként jó állapotban van és kis üzemórát futott, de néhány nagygépet mindenképp vásárolnunk kell a minőség növelése érdekében.

Összefoglalva a közeljövőt (Flesch Tamás):
A fő cél az, hogy amikor a golfozók majd kijönnek április elején, akkor azt lássák, hogy itt valami NAGYON elindult, és még nincs ugyan kész, de jól látszik a szándék, illetve a szakmai munka megindulása. Látszódnia kell, hogy mi a tervünk.

Egy hozzánk betérő golfozó azt kell, hogy érezze, hogy más az emberanyag, érte vannak a szolgáltatások, mosolyognak a csapat tagjai, akik lehetőség szerint mindig a megoldásra törekednek. Részünkről minden oldalról egy szolgáltató attitűdre törekvés a kitűzött cél. 

Én tényleg imádom ezt a sportot – bárcsak lenne rá még több időm – teljes mértékben hiszek abban, hogy ez a részben emocionális alapon is meghozott döntés azért megfelelőképpen tud majd az üzletileg még józan kategória mozgásterében maradni. Egy kis veszélyt – mint minden új vállalkozás esetében – érzek, de teljes mértékben beleszerettem ebbe a lehetőségbe és a csapatba. 


Fotók: Facebook, illetve Dombóvári Judit

2019.12.20.

Hozzászólások