Címvédés Madridban

Señor Krém mínusz huszonkettővel zárt


- Király Levente írása -

Ahogy a harmadik forduló után már számítani lehetett rá, a spanyolok jelenlegi legjobb golfozója, a világranglista ötödik Jon Rahm megvédte Open de Espana bajnoki címét, ráadásul egészen domináns stílusban, óriási fölénnyel maga mögé utasítva a legközelebbi üldözőit is.

Amikor egy favorit öt ütés előnnyel kezdheti meg egy golfverseny utolsó fordulóját, az ritkán annak a jele, hogy őrületes izgalmaknak nézünk elébe – nem történt ez másként a madridi Club de Campo Villa pályáján rendezett Open de Espana esetében sem vasárnap, hiszen Jon Rahm győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben. Sőt, Rahm, aki a harmadik fordulóban szakította le az üldözőit, a nap során folyamatosan növelni tudta az előnyét, a hátsó kilencen már csak az volt a kérdés, hogy sikerül-e tíz ütéssel maga mögé utasítani mindenkit. Nos, az azért nem jött össze Cabrera-Bello kiváló hajrája miatt, de aligha lesz szomorú, hogy „csak” öt ütéssel verte a mezőnyt.

Mivel egyetlen közvetlen üldöző sem kezdett különösebben erősen, Rahm nem került igazán érdemi nyomás alá, és három parral őrizte öt ütés előnyét, majd a pálya talán legrövidebb par 5-ös szakaszán, a 4-esen kettőből greenen volt, és sikerült az eagle puttját is értékesítenie. Ezzel igazából az érdemi kérdések eldőltek egész napra, Rahm ezt követően tulajdonképpen örömgolfot játszott,  szépen ütötte a labdát, így kényelmesen érte el sorra a könnyű parokat, és néhány birdie putt is beesett neki, szám szerint négy.

A 17-esen egy bogey rontott az összképen, így Rahm vasárnap végül is 65-öt ütött, de meg kell jegyezni, hogy messze a mai napon volt a legkönnyebb a pálya, rengeteg egyszerű zászló pozíciót tűztek, minden bizonnyal annak érdekében, hogy az utolsó körben nagy tűzijáték közben dőljön el a verseny – arról már nem a szervezők tehetnek, hogy a harmadik nap után nem sok megválaszolatlan kérdés maradt. Az egyik ilyen persze az volt, hogy ki lesz a második, hiszen Rahm mögött azért nagy volt a tülekedés a dobogós helyekért, amikbe még a középmezőnyből is be lehetett férkőzni egy jó körrel, ahogy azt a dán Jeff Winther bebizonyította.

Winther beállította Johannesen és Rahm korábbi eredményét, a 63-at, és ezzel feljött egészen a negyedik helyig, amin honfitársával, Joachim B. Hansennel, és a helyiek kedvencével, Adri Arnausszal osztozott -14-es összeredménnyel. Arnaus számára némi csalódás ez az eredmény, nem titkoltan győzni jött ide, amire két napig minden esélye meg is volt. A hétvégi küzdelmek során aztán a rutintalansága kidomborodott, de nem kérdés, hogy sikeres pályafutás áll a 24 éves kiváló golfozó előtt, aki még az év újonca címért is versenyben van a European Touron.

A dobogó alacsonyabb fokain Rahm honfitársai végeztek, akik vasárnap együtt játszottak vele: a harmadik helyen Samuel Del Val végzett -15-tel, míg a második Rafa Cabrera-Bello lett. Del Val a torna nagy felfedezettje, a 24 éves játékos igazi világjáró, Kanadától kezdve Dél-Amerikán át Kínáig több alacsonyabb szintű versenysorozaton is próbálkozott már, de az áttörés eddig nem jött össze. Karrierje legjobb eredménye talán lökést ad neki a közelgő kvalifikáció sorozatokra, hiszen indul majd a PGA Tour és a European Tour Q-schoolon is.

Cabrera-Bello érdekes vasárnapon van túl, hiszen sorozatban tizenkét parral kezdte a napot, a gurításai nem akartak esni, aztán a 13-ason megtört a jég, onnantól kezdve látványosan feltámadt, és a végjátékban szerzett öt birdievel végül 66-ot játszott, és -17-es összeredménnyel szerezte meg a második helyet.

Jon Rahm győztes eredménye 262 (66, 67, 63, 66) ütés volt, vagyis -22. Ez volt ötödik győzelme a European Touron, aminek köszönhetően hétfőtől át fogja venni a vezetést a Race to Dubai sorozatban, és a világranglistán is előrébb fog lépni egy helyet. 

2019.10.06.

Hozzászólások