Célpont

Az (Ujj)Erő legyen Veled


- Véh Balázs VBlogja -


Ismét személyes motiváció hozza a témaválasztást, konkrétan az elmúlt játékaim során olyan rettenetesen gyengén, alkalmanként 40 fölött puttoltam, hogy gondoltam, előhozakodok most ezzel. Már márciusban hasonló indíttatásból beiratkoztam egy kurzusra, szerettem volna ennek birtokában kommentálni, de sajnos a vírushelyzet miatt ez most beláthatatlan ideig nem lesz lehetséges. Marad hát az elmélet.

Az „aim point” néven elhíresült puttolási módszer Mark Sweeney nevéhez fűződik. Ő az a mérnök, aki egyébként a televíziós közvetítések során időnként a greenekre digitálisan felrajzolt és a domborzati viszonyokat bemutató hálót is megalkotta.

Mindannyian láttuk már a tévében, ahogy Adam Scott egyik szemét becsukva áll, kezét kinyújtva egy-két ujjával méricskél valamit a labda felett terpeszben egyensúlyozva és a lyuk felé mutatva. Ő csak egy példa, további öt egykori világelső golfozó és szinte minden élvonalbeli CADDIE alkalmazza a módszert.

A lényege, hogy a lejtő meredekségét nem a szemünkkel, hanem az egyensúly lábbal való érzékelésének képességével állapítjuk meg. A greenek átlagos lejtése valahol 1-2% között van, és csak ritkán haladja meg a 4%-ot, ezért alapvetően egy egytől négyig terjedő skálát használ a rendszer. Egy bármely barkácsáruházból beszerezhető digitális vízmértékkel ez a készség igen gyorsan, egy-két óra alatt elég jól elsajátítható.

A lejtő mértékének megállapítása után jön a break meghatározása, ehhez kellenek az ujjak. A meredekség függvényében egy, két, három vagy négy ujj mutatja a gurítás indulási irányát a lyukhoz képest. Ennek az elméleti alapja is elemi fizika, némi térgeometriával, de a gyakorlati alkalmazáshoz nem szükséges tudni.

A harmadik kulcsfontosságú készség a korrekt tempó meghatározása és alkalmazása, ebben a swing hosszával operál. Az egész procedúra legfeljebb fél perc, bőven a szintidő alatt.

Ahogy lehetőségem lesz rá, kipróbálom és amiről lehet, majd beszámolok. Ha 200 tour prónak jó volt és 65 győzelmet eredményezett a legmagasabb szinten, talán nekem is spórol egy-két ütést.


Fotó: GDOgolf

2020.09.14.

Hozzászólások