Büntethető-e a mágneses turbulencia?

Elévült szabályok


- Bodor Tanár úr jegyzete -

 

A játékos az általános területen beáll az ütéshez, becélozza a labdát, majd lendít. Az ütés közben a labda egy picit elmozdul, de a játékos a lendületet már nem tudja leállítani, és elüti a labdát.

A játékostársak egyöntetű megállapítása, hogy a labda elmozdulásához a játékosnak semmilyen köze nem volt, legfeljebb valamilyen természeti erő (gravitáció, szél, a fű elfáradása, a Föld mágneses terének turbulenciája, a fokozott napfolt-tevékenység vagy a nemzetközi helyzet) jöhet szóba.

Egyikük azonban figyelmezteti a játékost arra, hogy ennek ellenére 1 büntető ütést fel kell írnia, mert miután beállt és becélozta a labdát, kötelezően vélelmezni kell, hogy annak elmozdulását ő okozta.

Pedig nem. Valaha tényleg volt olyan szabály (pontosan az akkori 18.2b), amire az "öreg" golfozó hivatkozott, aki valóban jól emlékezett arra a szabályismereti anyagra, amiből még annak idején levizsgázott. Csak hogy ezt a pontot már a 2012-es Szabálykönyvből törölték. A játékosnak a jelenlegi Szabályok szerint nem jár büntetés.

A szabályok a golfban is időnként természetesen változnak, alkalmazkodva az új időkhöz. Kisebb, kevésbé jelentős módosítások gyakran történtek, de ritkábban a szabályok alapvető felülvizsgálatra szorultak. E tekintetben az USGA szerint 1744 óta a történelemnek öt korszaka van, 1899, 1934, 1952, 1984 határokkal. Én ezekhez még hozzátenném 2019-et. De ez már egy másik sztori.

Az érdekesség kedvéért 1992-2018 között az apróbb finomítások mellett legalább 10 szabályt érintő említésre méltó módosítás volt, míg 2019-ben teljesen új szabályrendszer készült, csak a legfontosabbakat számolva legalább 31 lényeges változással.

Pedig a megszokás nagy úr. Még ma (2021-ben) is látok, hallok olyat, hogy vízakadályt, környezetileg érzékeny területet mondunk, nem tudjuk mi tartozik az általános területhez, vállmagasságból ejtünk, nem dobjuk félre a száraz gallyat a bunkerből, nem javítjuk a greenen a gurítási vonalat, várunk a másikra ahelyett, hogy ütnénk, és még sorolhatnám tovább.

Ezek némelyike ártalmatlan (vízakadály), máskor nem használunk ki egy lehetséges előnyt (száraz gally), más esetben kifejezetten szabálytalan (vállmagasság) amiért büntetést kaphatunk (ha nem javítjuk).

Akárhány új Szabálykönyv kerül kiadásra, az átlagos golfozónak vizsgáznia a szabályokból csak egyszer kell, a pályaengedély megszerzésekor. Azonban utána sem árt nyomon követni a változásokat. Alapvetően a svéd hadsereg harcászati szabályzatához igazodjunk: mindig az utolsó parancs az érvényes.


Fotó: PGAPappas

2022.02.13.

Hozzászólások