Budapest Sport(Golf)Főváros lesz

18 magyar golfozó is indul a megmérettetésen


- Huszti György írása -

Megkezdődnek hazánkban a XV. Maccabi Európa Játékok. A világ 40 országából, rekord létszámú résztvevő érkezik Budapestre. A játékok Európa legnagyobb zsidó kulturális, közösségi, sport és egyben vallási rendezvénye.

A XV. Maccabi Európa Játékokra, 40 országból mintegy 3 000 résztvevő (2 200 sportoló) érkezik hazánkba. Magyarországot – minden eddiginél több – 214 sportoló (köztük 18 golfozó) képviseli. A versenyzők 24 különböző sportágban (így golfban is) küzdenek meg egymással. 

A sporteseményre - amelyre Európa (illetve a világ) minden szegletéből érkeznek a zsidó származású sportolók - négyévente kerül sor (legutóbb 2015-ben Berlin volt a helyszín). A játékokon nemcsak európai zsidó sportolók vesznek részt, hanem meghívásos alapon az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ausztráliából és Izraelből is érkeznek sportolók. Az idei versengés rendezési jogát a svájci Bázelt megelőzve nyerte el a magyar főváros. A XV. EMG központja a Ludovika Campus épület-komplexumban kapott helyet, amely akár jelképes döntésként is értelmezhető. A játékokat július 29 - augusztus 7. között rendezik meg. 

A golf hivatalos programjára július 30. és augusztus 2. között kerül sor a Máriavölgyi Pannonia Golfpályán. Ez egy háromnapos StrokePlay versengés lesz, amelyet a hivatalos gyakorlónap előz meg. 13 ország 81 golfozója indul négy kategóriában. 50 év alatt férfiak: indulók/magyarok 31/11, 50 év alatti hölgyek: 4/2, 50 év feletti férfiak: 36/4, illetve 50 év feletti hölgyek: 10/1. Ezen kívül a férfi résztvevők csapatversenyben is megmérettetik magukat (4 fős nemzeti csapatokkal) 5 csapat az Open kategóriában (50 év alattiak), illetve 8 csapat a Masters kategóriában (50 év felettiek). Az indulók mintegy 10%-a projátékos. A megmérettetés bruttó, illetve nettó (Str-Hcp) kiértékelésben zajlik.

Ez a kis "mini-olimpia" 5 milliárd forint állami támogatással valósul meg, a Maccabi VAC Hungary, illetve az MTK szervezésében. A játékok természetesen nem csak a sportról szólnak, hanem legalább ennyire a közösség építéséről, hagyomány tiszteletről, és kultúra megőrzésről is.

A XV. Maccabi Európa Játékok több mint egy hétig tart majd. Fővédnökként Áder János köztársasági elnök nyitja majd meg az eseményt, a Játékok lángját pedig Polgár Judit (sakk világbajnok) éleszti fel az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Érdemes tehát kedden este 20:30 órától az M4 Televízió csatorna elé ülni és a bevonuló mintegy 2 200 sportoló, illetve a 214 magyar között keresgetni az ismerős 18 golfozói arcot. A megnyitón - amely az Olimpiai Játékok megnyitójához hasonlóan épül fel - a sportolói eskütétel angol nyelvű szövegét egy golfozótársunk, dr. Felsen Gábor mondja majd el.

A magyar indulóknak - és egyben minden résztvevőnek - nagyon jó és nemes versengést, eredményes hetet és felejthetetlen élményeket kívánunk ezen a kulturális, közösségi és sport kavalkádon. Na és persze Mazel Tov!


Fotók: emg2019.hu

2019.07.29.

Hozzászólások