Bréking 90

Amikor Bugi a Bogey


Sebők Imre és a fél caddie.hu

- Véh Balázs Vblogja -

Egy világszerte népszerű téma feldolgozásába vágok nagy merészséggel. A szokásos okoskodásom helyett azonban ezúttal olyan golfozó barátok véleményét kértem ki és tudósítom a nyájas olvasó felé, akik az adott területen tapasztaltak és hitelesen tudnak tippeket megosztani az érdeklődőkkel.
Első körben a talán legnagyobb tömeget foglalkoztató szintet célozzuk meg, jelesül hogyan is lehet konstans módon áttörni a 90 ütéses álomhatárt. 
Vagy akár így is szólhatna a kérdés: hogyan legyünk bogey golfozók?!

Zsurzsa Sanyi barátunk hendikepje momentán 12,8, egy ideje már a kék elütőről játszik és mintegy 35 évnyi teniszen és kosárlabdán edződött sportolói múlt után kezdett golfozni egy évtizede. Szerelem volt első látásra, ami egy-két kudarc ellenére máig is tart. Mindenki Zsulije szerint a siker kulcsa a rengeteg gyakorlásban rejlik, amit Ő rendíthetetlen szorgalommal a mai napig végez, főleg a rövid játékot helyezve a fókuszba. Ennek köszönheti, hogy mára stabilan elérte célját, és bogey játékosnak vallhatja magát. Amit sajnál az az, hogy korábban sokszor rossz technikákat gyakorolt a range-en, amit később nehéz volt kijavítani. Így mindenképpen érdemes megfontolni üzenetét: Csak a jó technikát gyakorolni!

Sebők Imre a 2019-es szezon egyik legtöbbet fejlődött felnőtt férfi golfozója, jelenleg 17 a hcp-je. Ezt két év alatt érte el, amikor is baráti unszolásra fogott először golfütőt a kezébe egyébként a helyi lengyel piacon… Sebi szerint a 90 alatti játékhoz szükséges egy olyan ütő, amivel a golfozó képes egyenesen ütni, szinte mindegy is, hogy milyen távolságot. Másodsorban a rövid játékban ismerni kell, hogy mekkora lendítés kell a 20, 30, 40 vagy 50 méteres közelítőkhöz. Harmadjára pedig azt emeli ki, hogy a pontos találat sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint a lendítés gyorsasága, ereje. A lényeg pedig, hogy élvezd a golfot, és akkor javulni is fogsz!

Movik Gabriella nélkül szinte nem is nagyon rendeznek ma már itthon amatőr versenyt. A sportágunk iránti elkötelezettsége és szorgalma példaértékű, és ez szépen látszik is a teljesítményén, nem véletlenül hívta fel magára a válogatott kapitányának is a figyelmét. Gabi szerint a stabil 90 alatti játékhoz a jó swing mellett már elengedhetetlenül szükséges a tudatos mentális és pszichés felkészülés. Azokon a napokon, amikor az ember képes tökéletesen koncentráltan a jelenben lenni, és élvezni a játékot, akkor születnek a legszebb eredmények!

Dr. Szabó Tamás igazi különlegesség köreinkben. Első versenyétől számítva kevesebb, mint egy év alatt jutott el 15-ös HCP szintre. Doki egy igazi megszállott, ezt az eredményességről vallott nézetei is tükrözik. A játékos gyakorlásban hisz, általában pályán, egyedül, különböző pozíciókat próbálgatva. Arra törekszik, hogy minden ütésénél a tényezők (tempó, tee magassága, grip stb.) teljesen azonosak legyenek. Ha valami sikerül, azt igyekszik reprodukálni és egyszerre legfeljebb egy dolgon változtat. Szerinte nagyon fontos a képességeknek megfelelően kiválasztott ütőszett és labda. És persze a lényeg, hogy imád játszani!

Remélem, a fenti tippek sokaknak segítenek a fejlődésben és céljaik elérésében.
És ha már sikerült bemenni 90 alá, akkor rövidesen érkezik a folytatás, hogyan üssünk 80 alatt...Fotó: caddie.hu

2020.06.20.

Hozzászólások