Bizalom

Hogy kerül Csibe az asztalra?


- Bodor Tanár úr jegyzete -


Nekem erről két dolog jut eszembe: Móricz Zsigmond és a golf:
- Az író nem azért, mintha klasszikus swingjéről lett volna híres, hanem egyik művében Gyéres tanár úr példamondata: "Etiam ille est fur, qui fiduciam hominum rapit" nekem duplán kötelező olvasmány volt, magyar irodalomból és latin nyelvből is.
- A golf pedig azért, mert rettenetesen bizalmi sport. Nincs benne játékvezető, aki szabálytalanság esetén sípjába fúj, leállítja a játékot, és bedobást, szabad ejtést, 11-es gurítást, vagy hasonlókat ítél.

Minderről a játékosnak magának kell gondoskodnia, mégpedig síp nélkül. Ismernie kell a szabályokat, észre kell vennie ha hibázik, tudnia kell ezért milyen büntetés jár, és ki kell osztania azt saját magára. Ha bizonytalan, természetesen kérhet bírói segítséget. Különösen versenygolfban, ahol az eredményét összemérik más játékosok eredményével.

A játékosnak bíznia kell abban, hogy ha ő szabályosan jár el és valós eredményt ad le, akkor más játékosok is ezt teszik, miképpen megfordítva, nekik is bízniuk kell őbenne.

A bizalommal szándékunktól függetlenül is vissza lehet élni; leginkább tévedésből, tudatlanságból, hanyagságból, nemtörődömségből - de az eredményét tekintve tulajdonképpen teljesen mindegy is, hogy milyen okból. Néhány elrettentő eset:
- A kerítésen kiment labda helyett ott ejt új labdát, ahol a régi elhagyta a pályát.
- Amikor a labdája elveszett, és az ideiglenes labdával folytatja a játékot, a büntetésen kívül csak az azzal tett ütéseket számolja, az eredeti labdával játszott ütéseket nem.
- A szakasz lejátszása után gyakorlásként a bunkerből labdákat üt fel a greenre.
- Bokor mélyén játszhatatlan labda esetén oldalra a két ütőhosszt a bokor szélétől méri.
- Nem számolja azokat az ütéseket, amelyekkel a labdát nem találta el.
- Rendszeresen rosszul számol, az összesítésből kifelejt ütéseket, nem tudja levezetni, hogy a bemondott eredmény miből jött ki.

Itt nem szórványos tévedésről, figyelmetlenségről van szó, mint pl. amikor rossz helyre teszi vissza a greenen a félre tett labdajelzőt, vagy elszámolja magát egy ütéssel, hanem következetesen így tesz az ilyen helyzetekben. Vagyis nem az általános, hanem tulajdonképpen saját golf szabályok szerint játszik.

Természetesen nem zárható ki a szándékos eset sem, de ez olyan ritka, hogy azokat név szerint ismerjük. Ha kiderül és bizonyítható, akkor súlyos következménye van. Vizsgálat, kizárás, eltiltás.

Hozzáteszem, hogy a hendikep kezelése is bizalmi kérdés. A hendikepnek a játékos tényleges tudását kell tükröznie, lehetőleg minél pontosabban.

De itt sincs kizárva a bizalommal való visszaélés lehetősége. Ha valakinek a hendikepje:
- magasabb a valós játékerejénél, akkor minden nettó versenyben olyan előnyt kap, ami nem járna neki.
- alacsonyabb a valós játékerejénél, akkor olyan versenyekre is bekerülhet a hendikep limit alatt, ahová nem lenne jogosult.

Nem mentség, hogy a WHS hendikepeket a világon szinte mindenütt számítógépes hendikep nyilvántartó rendszerek vezetik. Ugyanis azoknak megvannak a maguk matematikai korlátai. Elsődleges fontosságú az értékelhető eredmények száma és időszerűsége.

Ha valaki versenyezni akar, jogos elvárás, hogy a hendikepjét naprakészen karbantartsa. Ez azzal jár, hogy:
- Ha kevés elfogadható eredménye van, azokat minél több új eredménnyel egészíti ki.
- Ha sok elavult eredménye van, azokat egyre több új eredménnyel helyettesíti.
- A hendikep módosító eredményeit azonnal leadja, nem tartja vissza.
- Szükség esetén kéri az anyaklubjától a hendikepjének felülvizsgálatát. Nevezetesen hosszabb kihagyás, betegség, munka, távollét, utazás, tartós sérülés, egészségromlás, rendszeres külföldi játék, erős golfképzés, edzőtábor után.

Akár előírja ezeket a Hendikep Szabályzat, akár nem. A megbízható hendikep azt jelenti, hogy minden ellenfél tudja, aki egy mondjuk 25 körüli hendikepes játékossal kerül szembe, hogy annak eredményei 95-100 nagyságrendben várhatók. Statisztikailag plusz, mínusz 10 ütés. Meg némi hibahatár. Mivel a labda gömbölyű, egy-egy ide vagy oda kiugró eredmény becsúszhat, de sorozatos előfordulása rosszul karbantartott hendikepre utal.


Fotó: Flipboard

2021.05.23.

Hozzászólások