Bíró a pályán

Mit tehet, és mit nem?


- Bodor Tanár úr jegyzete -


(1) A Golf Szabályok a bíróról ennyit mond:
- A bíró a (verseny) Bizottság (tehát nem a klub, nem a szövetség) által kijelölt hivatalos személy, akinek feladata a ténykérdések eldöntése és a Szabályok alkalmazása.
- Felelős azért, hogy eljárjon minden szabályszegés esetén, amelyet észlel, vagy amelyet jelentenek neki.

Ezen kívül egy szó sincs arról, hogy mit tehet, és mit nem. Ennek több észszerű oka van:
- Először is minek? A bíró felnőtt, nagykorú egyén, megfelelően ki van képezve, többnyire maga is golfozó, tudja, hogy mit csinál. Rá lehet bízni. Ennyi.
- Egyébként is lehetetlen egységes normákat megszabni minden pályára, terepre, helyzetre, résztvevőre egyformán érvényes hatállyal.
- A bíró a verseny szükséges résztvevője, hozzátartozik a pálya rendeltetés-szerű üzemeléséhez. De a bírói feladatai révén különleges helyzetben van. A jelenlétét és tevékenységét el kell viselni.

(2) A bíró a játék szempontjából külső tényező, és az ennek megfelelő szabályok vonatkoznak rá. Például:
- Ha a labda eltalálja a bírót és lepattan róla, onnan kell megjátszani, ahol nyugalomba került. Mármint nem a bíró, hanem a labda.
- Ha a bíró elmozdítja az  álló labdát, akkor azt vissza kell tenni, és büntetés nincs.
- Ha a játékos egyik ütőjén a bíró golfautóval keresztülhajt, a sérült ütő lecserélhető egy hibátlanra.
- Ha a játékos a bíró miatt elrontja az ütését, nincs joga semmisnek tekinteni az ütést és büntetés nélkül újraütni a labdát.

(3) A bírói testület, nálunk a Bíró Bizottság (időnként frissített) iránymutatást ad ki a kezdő bíróknak, amelyben ajánlás szinten bizonyos elvárásokat fogalmaz meg. Például (nem szó szerint idézve):
- Hagyja a játékosokat a játékra koncentrálni. // Akkor szóljon, ha szükséges, ha kérdezik, vagy ha alkalmas. // Úgy helyezkedjen, hogy az ütést és a labdát láthassa. // Semmiképp ne zavarja a játékost. // Tartson kellő távolságot. // Álljon készen mindig, amikor várhatóan szükség lehet rá. // Figyelje és kövesse a játék menetét, a mezőny mozgását. // Vegye figyelembe, hogy a jelenléte zavaró lehet. // Érzékelje, mikor és hogyan kell a játékoshoz szólnia, és mikor érdemes csendben maradnia. // Nem szükséges huzamosabban a játékosok közvetlen közelében tartózkodnia. // A nyitott, figyelmes bírói attitűd segíthet oldani a helyzeteket. 

(4) Gyakori kérdések:
- Követheti a bíró golfautóval a csoportot, szakaszokon keresztül együtt haladva a játékosokkal? IGEN. Akár minden csoporthoz külön bíró rendelhető, aki végig megy velük a pályán. Nálunk ilyen nincs, de az MGSZ Versenyszabályzata pozícióból kiesett csoportok esetén kötelezővé teszi ezt az eljárást a bírónak. Ettől függetlenül a bíró bármikor megteheti, amikor szükségét látja. Az időmérést másként nem is lehet végrehajtani. 
- Hová kell állnia a bírónak? NINCS megszabva. Tehát bárhová, ahol nem zavar. Ez a szituációtól függ. Például általános szokás, hogy gurítás közben a bíró nem megy fel a greenre. Viszont az elütőterületen a bóják vonalában áll. A lényeg az, hogy ne zavarjon.
- Milyen közel mehet a bíró a játékosokhoz? NINCS szabályozva. Hacsak nem a Covid-19 vírus miatt. Általában a nézők és kísérők távolságtartására vannak Magatartási Kódexben rögzített, helyenként eltérő távolságok, pl. 30 yard vagy 25m. Ez a bírókra nem vonatkozik, és döntést igénylő helyzetben nem is lenne betartható. 
- Beszélgethet a bíró a játékosokkal? IGEN. A golf társasági sport. Különösen várakozás vagy gyaloglás közben szóba kerülhet akár az idei burgonyatermés, hogy elszaporodtak a kolorádóbogarak, vagy a tőzsdei árfolyamok, a gyermekek tanulmányi előmenetele, és hasonló témák. Természetesen ezzel a játékot feltartani nem szabad, és a versenyző figyelmét elvonni a játéktól nem illik.
- Előfordulhat, hogy a bíró megzavarja a játékost? Nem lenne szabad, de ELŐFORDULHAT. Nyilván nem szándékosan, de az ember mindig hibázhat, így a bíró is. Mivel a bíró tevékenysége a játék rendes része, el kell tűrni, akárcsak más versenyzők, és más külső tényezők zavaró hatását. Tehát ha mégis megtörténik, a játékos viseli a következményeket, a bíró elnézést kér, és igyekszik legközelebb nem hibázni.
- Beavatkozhat a bíró a játékába? Match playben nem, stroke playben ATTÓL FÜGG. Tanácsadással semmiképp. Nyilván befolyásolhatja egy játékos döntését azáltal, hogy szabálykérdésekben segítséget nyújt neki. Ezen kívül pl. átsorolhat játékost másik csoportba, utasítást adhat a gyorsabb csoport átengedésére, meghatározhatja az ütési sorrendet, vagy megakadályozhat egy szabályszegést, ami azonban nem kötelessége. 
- A bíró korlátlanul mozoghat a pályán? Elvileg IGEN, gyakorlatilag csak kellő óvatossággal. A bíró nem választhat - ha menni kell, hát menni kell. Lehetőleg gyorsan. De nincs elsőbbsége. Meg kell várnia, amíg a játékos bemér, beáll, üt, gurít, aztán mehet. De nem emelhető kifogás, ha a bíró mozgása megzavarja a játékost. Sürgős esetben a bíró kézjelzéssel leállíthatja a csoportot egy szakaszon az áthaladásának biztosítására.
- Jelenthet-e pszichológiai nyomást a bíró jelenléte? IGEN. De meg kell szokni. Akárcsak a 30.000 nézőt (amikor ropogtatja a popkormot). Tapasztalt bírók érzékelik az ilyesmit, és igyekeznek oldani a görcsöt, pl. egy-két megnyugtató szóval, a szokásosnál nagyobb távolsággal. Azonban a játékos nem követelheti meg a bírótól, hogy tartsa távol magát a csoporttól, mert őt idegesíti a jelenléte. 
- Megkérheti a játékos a bírót, hogy álljon távolabb, vagy máshova? IGEN. De csak ha zavarja az ütését. Öreg bírók már tapasztalatból tudják, hogy melyik játékos mire "allergiás", és annak megfelelően helyezkednek. A játékos azonban nem állhat elő indokolatlan követeléssel, pl. hogy a bíró távolabb álljon, mint a legközelebbi játékostárs. 

A lényeg: a bírónak sok mindent szabad, de alapvető elvárás, hogy tekintettel kell lennie a játékra és a játékosokra.


Fotó: SKGA

2020.11.04.

Hozzászólások