Bemutatkozik a Versenyigazgató

Új státusz jól seper

- Az interjút Huszti György készítette -

A magyar pályákon és a magyar szövetségi versenyeken pallérozódott hazai golfozók egy szokatlan státusszal találkozhatnak a Magyar Kupán. Jakobi András versenyigazgatóként fog debütálni a hétvégén. Andrással arról beszélgettünk, hogy mire lehet - vagy mire nem - számítani az év első szövetségi versenyén a  magyar Old Course-on.

Először is engedd meg, hogy a magyar golfozó társadalom nevében gratuláljunk a pozíciódhoz, és egyben - mindannyiunk érdekében - nagyon jó és hatékony munkát kívánjunk a jövőre nézve!

Nagyon szépen köszönöm! Mindenképpen azon leszek, - a mindenkori csapatommal együtt - hogy rászolgáljunk a megelőlegezett bizalmatokra.

Mitől lesz jobb az egyszeri golfozónak, hogy ezentúl lesz versenyigazgatói státusz?

Előre szeretnék tekinteni és nem hátrafelé mutogatni, erre a kérdésre, az élet fog választ adni, reményeim szerint a verseny után mindenki tudni fogja a választ. A célom mindenképpen az, hogy egy minden szempontból kifogástalanul lebonyolított versenyen tudjon résztvenni az a 105 játékos aki benevezett az idei Magyar Kupára (és a hendikep limitbe is befért). 

Milyen humanerő fog a rendelkezésedre állni, akik segíthetik a munkádat a hétvégén?

Szépen alakul a csapat, amelyet a szövetség biztosít részünkre. Két starter-ünk lesz, az 1-es és a 10-es elütőn. Ők konkrét leírással lesznek ellátva, hogy mi az amiről mindenképpen tájékoztatni kell majd az indulókat. Ők az indítást követően “átalakulnak” live scorer-é. Egyébként a pálya több pontján lesz élő eredmény felvétel (1, 6, 10, 14 szakaszokon). A live scoring PcCaddie link természetesen elérhető lesz mindenki számára (illetve a klubházban tartózkodók mindkét versenynapon folyamatos kivetítéssel követhetik majd nyomon a verseny állását). Három bíró segíti a munkát, személy szerint: Bodor Tibor, Cservák László és Rakács György.

Az már eldőlt, hogy a 105 induló délelőtti és délutáni “műszakban” lesz elindítva. Nagyjából 60-45 arányban. Természetesen az alacsonyabb hendikepes játékosok indulnak a délelőtti órákban. Azt még el tudom mondani, hogy a reggeli indítás biztosan nem történik meg 8:00 óra előtt. Ennél pontosabban még nem tudok nyilatkozni, tekintve hogy az időjárás (esetleges várható eső) rányomhatja a bélyegét a pontos menetrendre. Nyilvánvalóan igyekszünk úgy kialakítani mindent, hogy lehetőleg zökkenőmentes legyen a verseny lebonyolítása. Jelenleg ahány platformot nézünk annyiféle időjárási előrejelzéssel találkozunk. De mindenképpen felhívnám a játékosok figyelmét ezen a fórumon is, hogy készüljenek esőruhával, esernyővel és egyáltalán minden eshetőségre felkészülve érkezzenek a versenyre. Kívánom, hogy ne kelljen senkinek se használni ezeket a kellékeket, de ha úgy alakul akkor mindenkinek meg kell tudni oldani a feladatot. 

A fore caddie már egy érdekes téma, mert bár várunk még jelentkezéseket, ugyanakkor ha megnézzük a pálya jelenlegi állapotát, akkor szembetűnő, hogy igen nagymértékű változások álltak be, amelynek következtében nem biztos hogy - több korábbi helyen - igény lesz fore caddie munkára. 

Gondolom, itt elsősorban az out of bounds karók helyetti no play zóna karókra gondolsz?

Igen, elsősorban a no play zónákra, amelyek gyakorlatilag teljes egészében felváltották a korábbi out of bounds területeket (természetesen a pályakerítések maradtak). Tehát közel nem kell annyit labdát keresni, illetve provizórikus labdát megjátszani, mint korábban. Hiszen a no play zónák esetében, ha a pályatesten nem találják a labdát, akkor labda ejtéssel (büntetőért természetesen) tovább haladhat a versenyző. Nagyon erőteljesen felhívom a figyelmét minden játékosnak, hogy még a szokásosnál is alaposabban olvassa, tanulmányozza át a helyi szabályokat, mert mondjuk a no play zónák esetében nem biztos például, hogy minden játékos tisztában van vele, hogy amennyiben a labda a no play zónán kívül fekszik, de a beállást csak a zónán belül lehet felvenni, már az esetben SEM üthető meg a labda. A helyi szabályokat minden játékos megkapja, illetve kifüggesztésre kerül a klubház hirdetőtábláján is. De már a pénteki gyakorlónap alatt elérhetővé válik mindenki számára. A kilences szakasz jobb oldala (a valamikori driving range) például még könnyebbé vált, mert ott még csak nem is no play zóna lett kialakítva, hanem piros büntető terület, tehát onnan még labdaejtés nélkül is folytatható a játék, amennyiben megtalálják a labdát. De fontosnak tartom megemlíteni azt is, hogy ezen a versenyen szakorvosi igazolással sem lehet golfkocsival indulni (természetesen a Super Senior játékosok minden esetben indulhatnak).

A karó - illetve terület - változásokon kívül lesz-e egyéb tárgyiasítható változás, javulás?

Igen, azt tudni kell, hogy eddig a bírók között walky talky-n keresztül zajlott a kommunikáció, amely így hol jobb minőségű volt, hol kevésbé, sőt jónéhány esetben elérhetetlen volt néhány kolléga. Itt most kérésemre a szövetség olyan minőségi rádiókat vásárolt, amelyekkel zavartalan lesz a kommunikáció a klubház, a versenyigazgató és a bírók között. Tekintve, hogy valóban sok az új szabály és ez egy stroke play verseny lesz kifejezetten buzdítom a játékosokat az azonnali segítségkérésre, amennyiben valamely szituáció indokolja ezt. A helyi szabályt többek között azért is kell mindenkinek magánál tartania mert valamennyi bíró és az én telefonszámom is rajta lesz a papíron.  Én magam folyamatos mozgásban leszek, igyekszem mindig ott lenni, ahol éppen szükség van a jelenlétemre. 

Olvasói kérdés: Ki fogja kijelölni a pin pozíciókat a két versenynapon (mert a Kisoroszi ranglista versenyen többen panaszkodtak az “inkorrekt” kijelölések kapcsán)?

Én fogom személyesen kijelölni mindkét nap a pin pozíciókat, és természetesen minden ide vonatkozó szabályra figyelni fogok. 

A délelőtti és délutáni indítás következtében várható-e, hogy esetleg a bírók a szokásosnál komolyabban fogják betartatni, adott esetben szankcionálni a pace of play-ből kicsúszó flight-okat?

A pace of play-t is én fogom elkészíteni, ez ügyben is szeretném megvárni a lehető legpontosabb időjárás előrejelzést, hiszen nyilván verőfényes napsütésben gyorsabban lehet haladni, mint adott esetben a szakadó esőben. A score kártyákon rajta lesz a szakaszok befejezési ideje, de természetesen ez megtalálható lesz a bíróknál és a live score-eknél is. Egyébként szigorúan hármas fligh-ok lesznek kialakítva és ezt előre megígérhetem valamennyi szövetségi verseny esetében is (természetesen a MatchPlay és a Klubcsapat Bajnokság kivétel ez alól). Illetve nagyon erősen preferálom, hogy azonos elütők kerüljenek egy-egy flight-on belülre, ezt igyekezni fogunk - a lehetőségekhez mérten - tartani. De a játékosoknak üzenném: soha ne a mögöttük lévő flight-al foglalkozzanak, hanem mindig az előttük lévőkhőz igyekezzenek felzárkózni. Ha maguk előtt rést látnak, akkor előbb-utóbb (és inkább előbb mint utóbb) számíthatnak rá, hogy meg fog érkezni egy bíró aki meg fogja sürgetni a csoportot.

Alapvetően nem szeretnénk beleszólni a játékba, természetesen nem akarunk  a játékosok gyorsításával foglalkozni, de tekintve a körülményeket (délelőtt-délutáni indítás), illetve a szabályosan játszó játékosok játék-élményének fenntartását, mindent el fogunk követni, hogy ne legyen csúszás a versenyen. Elsődlegesen azt szeretnénk, ha játékosok ezt önállóan meg tudnák oldani, de ha esetleg nem fogják tudni, akkor kénytelenek leszünk beavatkozni. Tehát a szabályokban leírtakra számítsanak, elsőre ez még csak egy udvarias kérés lesz, de ha az esetleg nem vezet eredményre, akkor bizony időmérés fog következni. 

Számíthatnak-e a játékosok arra, hogy a versenykiírásnak megfelelően csütörtök 18.00 órakor felkerül a PcCaddie-be az első napi startlista?

Nagyon jó a kérdés, természetesen minden tőlünk telhetőt el fogunk követni, hogy csütörtök 18:00 órára közzé tehessük a kész startlistát.

Nagyon szépen köszönjük a beszélgetést és nagyon sok sikert, türelmet és kitartást kívánunk ehhez a szép, de nem mindig könnyű feladatkörhöz!

Köszönöm még egyszer, igen a zökkenőmentes, és mindenkinek elégedettséget hozó versenyrendezés valóban egy  embert próbáló feladat lehet, ugyanakkor most sokkal inkább időben kezdtük el a felkészülést a versenyre mint korábban, biztos vagyok benne, hogy minden rendben lesz és ha az idő is jó lesz, akkor mindenki felhőtlen emlékekkel térhet haza a Magyar Kupát követően.

Fotók: Yulia Stepanova Photography, Jakobi András FaceBook, illetve GOLFmagyar

2019.05.16.

Hozzászólások