Bemelegítés felsőfokon

Hogyan csinálják a nagyok


- Véh Balázs VBlogja -

Gyakran látni a legmagasabb szinten teljesítő profi sportolók között a szinte babonás rutinok megrögzött követését. Legyen az a verseny előtti étkezés, a lefekvés időpontja vagy éppen a vizespalackok elhelyezése. Nem kétlem, hogy ezek a hiedelmek hozzájárulnak a sikerhez, azt viszont bátran állítom, hogy van egy olyan területe a témának, amelyben kivétel nélkül minden élsportoló igencsak rendszerszerető. Ez pedig a verseny előtti bemelegítés.

A legnépszerűbb videómegosztó csatornákon szinte minden golfozóról található ilyen témájú anyag, érdemes végig bogarászni, nagyon tanulságos.

Brooks Koepka 30 perces, alig fél kosárnyi labdát igénylő ráhangolódása és Dustin Johnson másfél órás, több, mint 120 ütéses felvezetése a két szélsőség. A mezőny zöme 50-60 perccel a tee time előtt érkezik és nagyjából az alábbi mennyiségeket üti el különböző sorrendben, de többnyire az alábbiban.

A putting greenen negyedóra alatt 20-30 labda, különböző távolságokból, sokan eszközök használatával. Cél a helyes mozdulat felelevenítése és a sebesség begyakorlása. Csak a példa kedvéért a jelenlegi talán legjobb játékos, Rory McIllroy ezt a végére tartogatja, a bemutató szerint 17 gurítással.

Chipping és sokaknál bunker ütések szintén 20-30 labdás nagyságrendben, különböző játékhelyzetekből. Magas, közepes és alacsony röppályák automatizálása. Ez is mintegy tizenöt percben. Rory ezzel kezd, 31 chip és 10 homok kombinációval.

A range-en az ütőkészlet körülbelül felét veszik elő a bag-ből, szinte mindenki a rövidebbtől a hosszabb ütésekig haladva, cirka 20 percben. 
Wedge ütőkkel 20-30 labda, egyértelműen ide fókuszálódik a legnagyobb hangsúly. A helyes swing beállítása érdekében igen gyakran használnak valami eszközt, többnyire alignement stick-et, de van, akinél kint van a trackman vagy valami videó felvevő. Az ír világelső 12 labdát üt el az 54 fokos ütőjével.
Általában egy-egy rövid, közepes és hosszú vas ütő van repertoáron, mindegyikkel 5-10 ütés. Cél a napi tendenciák megfigyelése. Merthogy ők sem tudnak minden egyes napon azonos teljesítményt nyújtani, inkább alkalmazkodnak. McIllroy a 9-essel 13 labdát, a 7-essel 12 labdát és végül az 5-ös vassal 9 labdát küld ki a range-re. 
Végül a hosszú ütések. Egyre többen használnak hibrideket, ezekkel elég néhány labda, a fa ütőkkel szintén, majd a driver következik, 5-10 ütés, különböző röppályákkal. Ebben a műfajban Rory-nak elég 6 drive, végül is ez a játékának a legerősebb része.

Sokan a bemelegítés végén lejátsszák az első szakasz kombinációját, majd még néhány perc putt és indulás az elütőre. Remélem, mielőbb lesz módunk kipróbálni!

Fotó és videó: PGA Tour

2020.04.25.

Hozzászólások