Belső, de játékon kívüli terület

Nem, ez nem a No Play zóna


- Bodor Tanár úr jegyzete -

A golfjáték a golfpályán belül folyik, értelemszerűen ami a kerítésen túl van, az játékon kívüli terület. De a pályán belül is lehetnek olyan területek, ahol nem szabad játszani:

(1) Belső pályán kívüli terület (out of bounds):
Ezek kerítésen belül fehér karókkal vagy felfestett vonallal körülkerített területek, zárványok. Mint az Ementáli sajtban a lyukak. Szabály szerint rendes pályahatáron túli területek, és ugyanaz vonatkozik rájuk, mintha a kerítésen túl lennének. A jelölésük is ugyanolyan. Nem tartoznak a pályához. Az ide került labdát nem szabad megjátszani, akkor sem ha megtaláljuk, és játszható lenne. Helyette az ütés eredeti helyéről 1 büntetőért új labdát kell játékba hoznunk.

Néhány hazai példa: Tatán a klubház az 1-es és a 18-as között, Balatonudvariban a driving range a 9-estől balra, Máriavölgyben a 9-es és a 18-as vége, Lőrincen a driving range az 1-estől balra.

(2) Belső játékon kívüli terület (internal out of bounds):
Ez alapvetően rendes játéktér, amelyen általában játszani lehet. Azonban nem mindig. Bizonyos irányból oda került labdák megjátszhatók, más irányból érkezők nem. Olyan ez, mint Mátyás király mesebeli okos lánya, lehet is rajta játszani, meg nem is. Jellemzően olyan pályaterületek, szakaszok, greenek védelmére alakítják ki, ahol az ide-oda röpködő labdák komoly balesetveszélyt jelentenének.

A védeni kívánt területet belső játékon kívüli területnek minősítik. A határvonalat fekete fejű fehér karók jelzik, vagy fehér vonal. Ha a karók elfogynak, az utolsó két karó vonalának a meghosszabbítása a határ. Felfestés esetén a vonal képzeletbeli folytatása számít.
Ha ezen a határvonalon átütjük a labdánkat, akkor ugyanúgy kell eljárnunk, mintha kiütöttük volna a pályáról. Az ütés eredeti helyéről 1 büntetőért új labdát kell ütnünk. Ami lehet az eredeti labda is, ha megtaláljuk.

A határ mindkét oldala lehet védett, például két egymással szemben futó szakasz esetén lehet nem kívánatos, hogy bármelyikről átjátszanak a másikra.

Gyakoribb azonban a féloldalas helyzet, amikor csak az egyik terület van veszélyben, mert ütésirányban van, ugyanakkor takarásban is a másik felől, de a másik oldalt ez nem fenyegeti. Ilyenkor a karósornak csak a védett oldala határon kívüli terület, a nem védett oldal rendes játéktér. Tehát a nem védett oldalról a védettre átütött labda out of bounds, magyarul OB, viszont védett oldalról a nem védettre átkerülő labda rendesen megjátszható.

A játékon kívüli a területeket Helyi Szabályban meg kell határozni, különös tekintettel a felemás területekre, ahol azt is, hogy ott a karósor melyik oldala a védett, melyik nem az. Szokás ezt jelölni a helyszínen úgy, hogy a karók egyik oldala fehér, a másik fekete, és a fekete néz a védett oldal felé - de ez nem hivatalos, a karók megsérülhetnek, elmozdulhatnak - mindig a Helyi Szabály a mérvadó.

Néhány hazai példa: Kisorosziban a 18-as felől a 17-es, Tatán a 13-as felől a 14-es, Máriavölgyben a 7-es felől a 4-es szakasz védett, belső játékhatáron kívüli terület. Legalábbis amikor arra jártam, még így volt.

Figyelem! Ne tévesszük össze ezeket a játéktól elzárt területtel (No Play Zone). Igaz, hogy innen sem szabad játszani, de ez más kategória, más a jelzése is. A tilos zónából van könnyítési lehetőség. Vagy büntetés nélkül, ha kék karós, vagy egy büntetőért, ha piros karós területen van. Nem kötelező az ütés eredeti helyéről új labdát játszani (ámbár nem is tilos).


Fotó: Yulia Stepanova Photography

2020.07.22.

Hozzászólások