Becéző szavak

A Bálna, Boomy és a Sensey nemzetközi „megfelelői”


A még amatőr Kölyöktigris és az éltes korú Cápa (1995., The Masters)

- Véh Balázs VBlogja -


A közelmúlt bemikrofonozott TV közvetítései alkalmával megtapasztalt trash talk után mi sem lehetne aktuálisabb, mint a világ legjobb golfozói által kiérdemelt becenevek, amelyek - még ha időnként a gúnytól sem mentesek - azért többnyire jóval inkább a tisztelet szülöttei.

Golden Bear
azaz az Arany Medve. Az egyik, ha nem a legnagyobb játékos Jack Nicklaus beceneve, amelyhez szőke haja, ellenállhatatlanul agresszív játékstílusa és hát a nem elhanyagolható mennyiségű golffal keresett vagyona adta az inspirációt.

The Black Knight
azaz a Fekete Lovag. A legendás Gary Player a fekete öltözetének köszönheti címét, amelyet egyébként állítólag azért hordott, hogy jobban tudja hasznosítani a nap energiáját.

The King
a modern golfozás népszerűségét megalapozó, máig is az egyik legnépszerűbb játékos, akiért milliók rajongtak és rajonganak, Arnold Palmer. Karizmatikus személyiségét még inkább jellemzi, hogy még a követői táborát is pusztán Arnie’s Army néven emlegetik, hiszen neki nem pusztán szurkolói voltak, hanem kész hadserege.

Big Easy
a hatalmas termetű, dél-afrikai Ernie Els, akinek a játékát nézve oly könnyűnek tűnhet a golfozás.

Gary Player és Ernie Els "sétálgat" a Masters-en (2009.)

Great White Shark
az egykori ausztrál világelső Greg Norman, akinek a beceneve a saját sportszermárkájának logója is lett. Vele kapcsolatban kissé ironikusan, igen gyakran nem a két megnyert Major versenyét szokás felemlegetni, sokkal inkább az általa elvesztetteteket.

 

De most, a múlt sztárjai után lássuk napjaink legjobbjait:

A tinédzserként berobbanó, a pályán viharként tomboló spanyol Segrio Garcia a többiek szemében csak El Nino.

Az elmaradhatatlan szivarja, valamint a három testőrt is megszégyenítő mozdulattal a kardot (golfütőt) a hüvelyébe visszahelyezéséről is elhíresült Miguel Angel Jimenez hobbija a sportkocsik, különösen saját Ferrarija bütykölése. Így Neki a The Mechanic, azaz A Szerelő megszólítás dukál.

Phil Mickelson, aki egyes források szerint csak a golfban balkezes, de egyáltalán nem kétbalkezes. Viszont a becézése Lefty, azaz Balos.

Sergio Garcia és Phil Mickelson a Ryder Cup történetének egyik elhíresült meccsén (2016.)

A Tigris pedig - bár gondolom ezt már mindenki hallotta ezerszer - édesapja vietnámi harcostársáról kapta a Tiger nevet, anyakönyvileg Eldrick Tont Woods a becsületes neve. A Tont egyébként egy gyakori név Thaiföldön, ahonnan az édesanyja származik. 

Az viszont talán már nem annyira közismert, hogy Tiger nemcsak a birdie-ket szórja könnyű kézzel, de az ellenfeleket is, a saját gyártmányú gúnynevekkel. 

Zach (ejtsd: ’zek’) Johnson a 82-szeres bajnoknak csak Zatch (ejtsd: ’zeccs’) megszólítás jár ki a Tigristől, ennek pontos okát senki sem sejti.

Azt már annál inkább, hogy a játékot tudományos alapossággal űző ifjú titán Bryson DeChambeau vajon miért is lett Rainman, azaz Esőember az első találkozáskor, és valljuk be azt is, hogy újabban miért érdemli ki a Beefy, azaz a Husi becenevet 🙂

 

Megjegyzés:
Az alcímben leírt: Bálna, Boomy és Sensey becenevek Greff Bálint, Bertényi Bence és Závaczki Bálint hazai éljátékosok neveit fedik.


Fotók: golf.com

2020.06.04.

Hozzászólások