Beállni egyedül kell

Minden másra ott a CADDIE


Brittany Lincicome (LPGA játékos) és caddie-je beszéli át a következő ütés ideális vonalát

- Bodor Tanár úr jegyzete -

Tilos bármilyen segítséget igénybe venni a beálláshoz.

Előtte szabad megbeszélni a játékirányt, a gurítást, hogy mi merre, és honnan hová, a caddie még mutathatja is, de beállni a játékosnak már egyedül kell.

(1) Tilos a földre letenni bármilyen tárgyat, amely irányzékul szolgálhat a beálláshoz. Léteznek kifejezetten erre a célra gyártott célzópálcák, amelyeket az oktatásban használnak. Nem bűn, ha a játékos táskájában van ilyen, de versenykörben nem használhatja. Az sem megengedett, ha a játékos a játékirány megjelölésére az ütéshez magával vitt ütőt fekteti le a földre, majd a beállás után lehajol, felveszi, és üt vele.

Ha a játékos úgy kezdi meg a beállását az ütéshez, hogy egy ilyen tárgy a földön van, akkor a büntetése 2 ütés. Ez alól nem mentesül akkor sem, ha kiáll az ütésből, felveszi a tárgyat, majd újra beáll.

Azonban szabad a játékosnak a labda mögé ütésirányba állva leérinteni az ütőfejet, anélkül, hogy magát az ütőt elengedné és letenné a földre, majd a fejre merőlegesen beállhat az ütéshez. Az ütő markolatát folyamatosan fogni kell, ha elengedi, az már letétel, nem érintés. Az ütőfej nem hagyhat nyomot maga után sem a talajon, sem a greenen.

(2) A beállásban a caddie sem segíthet azzal, hogy tudatosan a játék vonalában, vagy akár csak annak közelében áll. Ezt az ütés végrehajtása közben régen sem tehette, de most már a beállás közben sem szabad. Mindegy hogy milyen céllal áll a caddie vonalban. Nem mentség, hogy nem segíteni akart, csak látni szerette volna, merre megy a labda.

Ha a játékos beáll az ütéshez, miközben a caddie-je vonalban van, akkor a büntetése 2 ütés. De ha a labdája a green-en van, és kiáll az ütésből, majd félreállítva a caddie-t a játékos újra beáll, akkor mentesül a büntetéstől, de máshol nem. Értelemszerűen ez a lehetőség nem áll fenn, ha a caddie nem a beállás alatt, hanem az ütés közben áll a vonalba.

A caddie azonban nem vétkes, ha nem észlelte, hogy a játékos már megkezdte a beállást, vagy nem vette észre, hogy szabálytalan helyen áll. Ilyenkor a játékos mentesül a büntetéstől. Ha például a caddie a bunker gereblyézésével van elfogalva, amikor a játékos hozzáfog az ütéshez. Vagy ha a caddie nincs vonalban a gurításkor, de a labda a lyuk mellé megy, és a caddie a pöccintéskor vonalba kerül.


Fotó: GolfMonthly

2020.08.24.

Hozzászólások