Balaton is BACK

A minőségre mindig van igény- Huszti György írása -

 

Már a mögöttünk hagyott szezonban is látszódtak azok a félreérthetetlen jelek, amelyek arra utaltak, hogy a Balaton Golf pályájával újra “igazi” golfpályaként kell számolni. De a tegnapi szezonnyitó verseny végképp megmutatta, hogy újra, valódi életre kelt az örvényesi csodatájék.

Április vége ellenére kitűnő állapotú pályatestek várták a kicsit sem csekély (82 induló) mezőnyt, - a klub egyébként hosszú évek óta először lépte át az idei 100. klubtagsági kártya kiadását is - annak ellenére, hogy nyilván jócskán arrébb van még az igazi balatoni nyár. 

Az elmúlt évek néha bizony sivatagi állapotai után, szinte felüdülés volt a homokbunkerekbe besételni és onnan - valódi - homokütésekkel a green-re érkezni. Tudjuk, hogy sajnos a - nem olcsó (manapság mi az) - rengeteg homok megvásárlása önmagában még  nem egyértelmű receptje a sikernek, hiszen a közelmúltban is akadt olyan nagymúltú pálya ahol a régi homokrétegre egyszerűen csak rászitáltak egy új réteget (nem kis költséggel), de ettől a pálya bunkereinek “játszhatósága” sajnos nem sokban javult. Nos, a Balatonon nem így történt, hiszen az új üzemeltető részéről nem csekély szakértelem - és persze golfszeretet - érkezett, amely erősen tettenérhető, és akkor a green-ek állapotáról még szót sem ejtettünk.

És ami az elmúlt évtizedekben már oly sokszor bebizonyosodott, a golfozó nem hülye - vagy legalábbis nem úgy 😊 - a "piac" mindig, de mindig választ ad a jó és a rossz irányú változásokra egyaránt. Nos, ez a hosszú hétvége egy nagyon jó válasz volt, egy igancsak jó irányra. A lassan húsz éve a magyar golfpampákon zötykölődő szemlélőnek szinte könny szökhetett a szemébe, amikor újra régi fényében pompázva láthatta ezt a kis ékszerdobozt, és bizony félórával a shotgun start előtt nagyon-nagyon igyekeznie kellett, hogy szabad elütőt találhasson a zsúfolásig megtelt range-en.

A szinte sosem látott létszámú és nagyon régen látott kedvességű - láthatóan “tanulni” igyekvő - személyzet már a verseny előtt mindent megtett az igazi golfélmény előidézéséért, és bár “vicces” ezt leírni, de ezúttal - az elmúlt évektől eltérően - az sem okozott gondot ha egy sporttárs labdát, vagy esetleg sapkát akart vásárolni az (apro)shopban. Bizony nem oly rég még e sorok jegyzője is fültanúja lehetett annak a megdöbbentő beszélgetésnek, amikor egy ismeretlen sporttárs arról érdeklődött itt kedvesen, hogy miért nem tud a játékköre előtt golflabdát vásárolni, amire az a “civil” válasz érkezett a pult mögül, hogy azért nem, mert ez egy golfpálya. De felejtsük is el a múltat, és ünnepeljük újra a Balaton Golfot az “igazi nagy” pályák között. 

Remélem nem tévedek, ha - a hazai limitek észben tartásával - fényes közeljövőt vizionálok ennek a nagyszerű, utánozhatatlan panorámával rendelkező golfegységnek, és akkor talán az sem lesz “viccesen meglepő”, amikor a golfjátékból az elsők között visszaérkező játékostárs nem mert leülni a teraszon, a gyönyörűen, fehér damaszt abroszokkal felterített, porcelán tányérokkal szervírozott kitűnő estebédhez, mert azt hitte, hogy itt most esküvő lesz és ez a terítés és a pazar étel nem neki és nem a golfnak szól. 

Ja, mielőtt elfelejtődne: a szezonnyitót (és ezzel az értékes voucher-eket a Palazzo Zichy Hotelbe) a Krämer András / Meznerics Gergely páros nyerte, egy remekbeszabott 67-tel, az eredmények egyébként ITT megtekinthetőek, de a valódi lényeg azt hiszem a következő:
Isten hozott újra köztünk, és ha lehet még egyszer “ne hagyj el” bennünket, szép, kedves Balaton Golf!


Fotó: caddie.hu

2023.05.01.

Hozzászólások