Az utolsó szamuráj unokája

Magyarországon golfozik Suzuki Kimiyoshi- Baranyai Róbert interjúja -

Kimisah-val 2016-ban ismerkedtünk meg egy golfpályán, amit azután több közös golf játszma követett Balatonudvariban a Balaton Golf Clubban. Nagyapja Makita Shigekatsu történetét a szamurájok főnökének főszerepében a Hét szamuráj (1954) című film dolgozta fel. Az ő hagyatékát és a szamurájok hagyományát őrzi, valamint ápolja a kenjutsu tanításával. A Magyarországon végzett harcművészeti munkásságát Áder János köztársasági elnök 2017-ben állami kitüntetéssel ismerte el.

Az alábbiakban egy interjút olvashattok vele, amelyben a golfhoz fűződő kapcsolatáról is beszélünk.

Mikor és hogyan találkoztál a golffal?

Még Japánban mutatták meg a barátaim. 1992-ben jöttem Magyarországra, és akkor már 2 vagy 3 golfklubnak is a tagja voltam Japánban. Akkoriban hetente két-három alkalommal jártam golfozni, mellette pedig nagyon sokat dolgoztam. Már a 90-es években Japánban sok olyan fedett és kivilágított gyakorlópálya volt, ami 0-24 óráig volt nyitva. Ezt sokszor kihasználtam, mivel az esetek többségében este 10 óráig is dolgoztam, és még ezután mentem el golfozni 1-2 órát. Amikor a versenypályán játszok, akkor mindig társaságban, egyedül nem szeretek, mert az túl magányos nekem. Hivatásos golf oktatótól nem vettem órát, magamtól tanultam golfozni. Sokat néztem a gyakorlópályán, hogy mások hogyan csinálják.

Izgulsz az első elütőn?

Kicsit igen, de barátok között annyira nem, mert sokat viccelődünk.

Mennyi most a HCP-ed?

Jelenleg 19-es HCP környékén játszom.

Milyen a golf Japánban?

Túl sok a pálya és mellette egyre kevesebb a golfozó. Eközben egyre többen kezdenek baseballozni és focizni. Az árak mennek lefele. A kezdetekkor az első klubtagságimat egy barátomtól vettem, aminek az értéke, mint egy értékpapíré úgy változott. 1986 környékén 3 millió jenért vásároltam (mai árfolyamon kb. 8,4 millió Ft), utána felment az értéke 10 millió jenre, de akkor még nem akartam eladni, mert tagsági nélkül nagyon nehéz volt időpontot kapni egy golfpályára. Kettő év alatt ment fel így az értéke, aztán gyengült a Japán gazdaság és gyorsan eladtam 8 millió jenért.

Suzuki Kimiyoshi az utolsó szamuráj unokája és Baranyai Róbert a Balaton Golf Pro-ja (baranyaigolf.hu)


Szerinted mi a közös a golfban és a kenjutsuban?

A golf és a kenjutsu is egy olyan sport, illetve életforma, ami nagyon jól fejleszti az ember mentális képességeit. Mikor csinálod, megszűnik a külvilág. Ugyanakkor mindkettőnél fontos, hogy mozgás közben stabilan tartsuk a gerincünk tengelyét.

Milyen ételt és italt fogyasztasz, ha kimész a pályára játszani?

Csak keveset eszem, egy vagy kettő banánt, és mindig viszek magammal egy liter saját keverésű vizet. A vízbe teszek aszkorbinsavat, akácmézet és parajdi vagy himalája sót.

Hogyan népszerűsítenéd a golfot Magyarországon?

Ez egy nehéz kérdés, nem igazán tudom a választ. Véleményem szerint minden golfpályának szüksége van olyan kiszolgáló egységre, ami nemcsak a golfozók igényeit elégíti ki, hanem vonzó vendéglátóhely a nem golfozóknak, turistáknak is. 

Melyik a kedvenc golfütőd?

A driver.

Melyik az a labdaröppálya amelyet nem szeretsz?

A slice. 

Hogy látod, van különbség egy japán és egy magyar harcművész hozzáállásában?

A magyarok kreatívabbak a tanulásban, beleviszik a karakterüket a mozgásba, így van saját stílusuk. A japánok nagyon arra törekszenek, hogy a lehető legpontosabban utánozzák a mesterüket, mintha klónoznák azt.

Hogy szoktál küzdelem vagy golfverseny előtt felkészülni?

Különböző légzésgyakorlatokat szoktam használni vizualizációval, amik megnyugtatnak, növelik az energiaszintem és a koncentrációs képességem.


Fotó: Flickr, illetve BaranyaiGolf.hu

2020.03.09.

Hozzászólások