Az okos más „kárán” tanul

A Regisztrált General Play általános és hazai szabályai


- Véh Balázs VBlogja -

Itt a nyár, a GOLFiGO felületén a lelkes magyar golfozó júniusban 50 versenyből csemegézhet. Ha ez a bőség sem lenne elég a hendikep karbantartási kötelezettség hevében izzó játékosnak, vagy pusztán csak egyedül a tárgyhó 6. napján ér rá (ez az egyetlen versenymentes nap Szent Iván havában), jó hírem van, bizonyos feltételek mellett a hazai szabályozás lehetőséget ad további HCP módosító kanyarok beiktatására is.

Jöjjenek hát a hendikep módosításra elfogadható általános játék (registered general play, RGP – leánykori nevén: Extra Day Score) szabályai szó szerint idézve:

• Általános játék eredménye csak akkor adható le hendikep módosításra, ha a játékos a kör megkezdése előtt bejelentette, hogy az eredményét hendikep módosításra le kívánja adni. Ez a regisztrált általános játék (RGP). Az RGP megfelel a korábbi EDS-nek, nagyjából ugyanazokkal a feltételekkel. 

• A nem regisztrált játékra semmilyen korlátozás nincs, de eredménye hendikep módosításra nem adható le. Ha leadják, nem lesz elfogadható. 

• Az általános játék regisztrálását annál a klubnál kell megtenni, ahol a kört a játékos le fogja játszani. A játékot a golfklub recepcióján az adott napon legkésőbb a kör megkezdése előtt be kell jelenteni. A később bejelentett játékok nem elfogadhatóak. Amint rendelkezésre áll olyan online rendszer, amely az általános játék regisztrálását kezeli, akkortól csak és kizárólag elektronikusan az online rendszerben lehet a bejelentést megtenni. 

• Regisztrált általános játék eredménye 9 és 18 szakaszon is leadható, de csak a bejelentésnek megfelelően, ami utólag nem módosítható. Csak a WHS Hendikep Szabályzat szerint elfogadhatónak minősülő eredményt lehet leadni. 

• A regisztrált játék csak stroke play, vagy maximált ütésszámú stroke play lehet, a korlát par+5 ütés. Az eredményt jegyezni szakaszonként bruttó ütésszámban kell. 

• Egy naptári év aktív időszakán (Magyarországon: március 1. - november 30.) belül, minden naptári hónapban maximum 1 eredmény adható le, de összesen legfeljebb 6 darab. Ha a játékos egy hónapon belül több regisztrált eredményt ad le, akkor azokból az anyaklub időben a legelsőt fogadja el. 

• Általános játék bármely érvényes CR/SR felméréssel rendelkező hitelesített pályán teljesíthető. 

• A regisztrált kör eredménye jegyző nélkül nem elfogadható. Jegyző csak a Hendikep Bizottság által elfogadott személy lehet. Erről annak a klubnak a Hendikep Bizottsága dönt, ahol a regisztrált általános játékot bejelentették. Eredményt leadó játékosok egymásnak nem lehetnek jegyzői. Továbbá nem lehet jegyző, akinek hendikep indexe a játéknapon 24,0 felett van. 

• A regisztrált játékban le nem adott eredmény No Return-nek minősül és automatikus büntető eredményt von maga után.

Imigyen szólnak hát a regulák. 
Azaz a WHS rendszer hazai alkalmazásában hendikep módosításra alkalmasak a versenyek, a fentiekben leírt szabályok szerinti GP és persze a külföldön lejátszott versenyszerű körök, melyek eredményének leadása szintén kötelező legkésőbb a hazaérkezést követő első munkanapon.

Mindezt azért gondoltam megosztani a tisztelt olvasókkal, mert a minap a szezonom eddigi legjobb eredményét sikerült érvénytelenítenem a fenti szabályok hiányos ismerete következtében… ?


Fotó: GolfMonthly

2022.06.04.

Hozzászólások