Az időmérésről

Nem akárhol, és nem akárkivel történt az eset


- Bodor tanár úr jegyzete -

2016.07.11-én az U.S. Women's Open verseny utolsó fordulójában a világ akkor első számú női golfozójának számító Lydia Ko, aki mellesleg három kör után vezette a mezőnyt, már a 8-ason is bogit játszott, majd a 9-es szakaszon egy szerencsétlen ütéssel a gazosba kerülve, a szakaszt duplára hozta, amivel kiesett az élbolyból.

Mivel a csoport kiesett a pozícióból, a 11-es szakasztól a bírók mérni kezdték az idejüket, természetesen büntetés terhe mellett. Attól kezdve a három fős csoport versenyt futott az órával, futva mentek az elütőre, és a pályán is futólépésben közlekedtek, a játékuk egyre feszültebbnek tűnt. A 10-es és 14-es szakasz között a csoport minden tagja 2 ütéssel par felett állt.

Lydia Ko magára vállalta a felelősséget: "A 11-estől kezdtek bennünket mérni, de már az első kilencen lemaradásban voltunk. Kényelmetlenül éreztem magam, mert úgy éreztem, hogy talán nagyrészt az én hibámból a labdakeresés miatt. Nagyon nehéz az órához igazodni ilyen szeles időben, különösen, ha minden egyes ütés számít. De tény, hogy kiestünk a pozícióból, és annak ez a következménye."

Ez szép volt tőle, de azért a csoport első nyolc szakaszon mutatott játékának is köze volt a dologhoz. Igaz, hogy a labdakeresés, majd új labda játékba hozása időigényes, de egyetlen szerencsétlen szakasz nem elég a pozícióvesztéshez.

Lydia Ko az időmérés után nem tudott feltápászkodni, a 12-esen és 14-esen is bogizott. De az időmérés csak "rátett egy lapáttal", már az azt megelőző szakaszokon sem ment igazán a játék, ez nem volt az ő napja. Talán éppen az is vezetett a pozícióvesztéshez. Végül Ko a fordulót 3-al par felett fejezte be, és a versenyben 4-el par alatt a harmadik helyen végzett négyes holtversenyben. Egyébként Brittany Lang nyert.

Érdekes tanulságok bírói oldalról:
- A szabályok alkalmazásakor nem számít, hogy milyen szintű versenyről van szó. Sőt.
- Nincs kivétel, ha történetesen a Nr.1 játékost is érinti.
- Nem szempont, hogy esetleg emiatt elveszíti vezető helyét, netán a győzelmi esélyét is.
- A labdakeresés nem elegendő ok, és nem is mentség.

És a játékos szemszögéből:
- A játékos első reakciója az, hogy "az én hibám".
- A második pedig, hogy "de ha mégsem, a pozícióvesztésnek akkor is ez a következménye".


Fotó: USGA

2020.08.18.

Hozzászólások