Az eltalált golftáska esete

Régi kérdés, de ma is aktuális


- Bodor Tanár úr jegyzete -

Történt egyszer, hogy egy régi golftársam eltalálta labdájával egy másik játékos golftáskáját Hencsén. Hirtelen tanácstalanok voltak. Ő úgy emlékezett, hogy a saját táska eltalálása két büntetőt jelent, de mi van idegen táskával? Az érintett versenyző szerint nincs érte büntetés. Bírót végül nem hívtak, mert a szakaszt addigra amúgy is ki kellett húzni. A kérdés azért nem hagyta nyugodni, van-e büntetés, és mi a helyes folytatás?

Nem adható egyértelmű válasz, mert a kérdésben számos alapvető körülmény nincs tisztázva. Egészen más a helyzet, ha a golftáska nem állt, hanem húzták, vagy magától gurult, továbbá, ha a labda nem pattant le róla, hanem beleesett, és magával vitte. Az sem mindegy, hogy az ütést, amely eltalálta, a grínről adták le, vagy máshonnan. Még „nem mindegyebb”, hogy véletlenül került a felszerelés az ütésvonalba, vagy szándékosan, pláne ha felszólításra sem vitte arrébb a tulajdonosa. És természetesen eltérő a büntetés a különböző játékformákban.

A továbbiakban tisztáztuk, hogy az eset Stableford versenyen történt, a golftáska nem a grínen volt, és nem mozgott, az ütést nem a grínről indították, és a táska nem szándékosan állt az ütésvonalban, a labda pedig lepattant róla.
Ez esetben a döntés: A golftáska külső tényező, amelynek véletlen eltalálásáért senkinek nem jár büntetés. Mivel az ütést nem a grínről indították, és a labda a táskáról lepattant, onnan kell megjátszani, ahol ezek után nyugalomba került.

Azért érdemes megnézni a variációkat is erre a témára:
- Nincs különbség ha golftáska nem állt, hanem mozgott volna.
- Más a teendő, ha a labda nem lepattan, hanem beleesik a táskába. Akkor a játékot a nyugalomban lévő labda helyétől kell folytatnunk. Mozgó golftáska esetén ez ott van, ahol a labda beleesett.

Megjelöljük azt a helyet a talajon, amely pontosan a labda alatt van, a táskát eltesszük onnan, kivesszük a labdát belőle, és ejtjük a megjelölt ponttól mért 1 ütőhosszon belüli könnyítési területen, azonos pályaterületen, de nem közelebb a lyukhoz, mint a megjelölt pont.

Súlyosabb a helyzet szándékosság esetén:

Ha valaki szándékosan teszi oda a golftáskát, hogy az megállítsa a labdát, akkor általános büntetést kap érte. A büntetést az a játékos kapja, aki a táskát ezzel a céllal oda tette, és mindegy, hogy a saját vagy más labdáját akarta befolyásolni, valamint az is mindegy, hogy a saját, vagy más golftáskájával.
Ilyenkor semmiképpen nem szabad a játékot onnan folytatni, ahová a labda került, hanem onnan kell folytatnunk, ahol legjobb becslésünk szerint a labda megállt volna, ha a golftáska nem fogja meg, vagy nem téríti el. Ha ez a hely a grínen lenne, akkor a labdát oda helyezzük, ha nem, akkor az onnan mért könnyítési területen ejtjük.

Megjegyzés:
Régen valóban járt büntetés azért, ha a saját felszerelési tárgyunkat találtuk el, csak az nem került semmibe, ha másét. Az új Golf Szabályok szerint azonban semelyik esetben sincs büntetőütés, ha a találat véletlen volt. Elég büntetés, hogy a labdánk nem oda ment, ahová akartuk.


Fotó: caddie.hu

2020.04.09.

Hozzászólások